Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami. Dokładniej: młode ziemniaki otoczone w przyprawach i zapieczone z pulpetami indyczymi. Powiem Wam – pycha! Całość wyrazista i posypana mozzarellą, a także koperkiem smakuje naprawdę wybornie. Obiad prosty, przypominający klasyczną polską kuchnię z ziemniakami i mielonymi na talerzu, a jednak to coś innego.
Dodatkowo zapiekankę można podać z ulubionymi sosami. Taka porcja wystarczy, by najadła się rodzina 5 osób.
Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami
Forma 35×22 cm
Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami – składniki:
- 2 kg młodych ziemniaków
- 1 opakowanie przyprawy do ziemniaków
- 80 dag mięsa mielonego z indyka
- 1 czerstwa bułka plus mleko do jej namoczenia
- 1 jajko
- 100 ml wody przegotowanej
- łyżka musztardy stołowej
- łyżka sosu sojowego
- sól, czerwona papryka i pieprz do doprawienia mięsa
- 2 kulki mozzarelli
- łyżka siekanego koperku
- oliwa.
Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami – wykonanie:
- Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.
- Do naczynia włożyć mięso mielone, bułkę, wbić jajo. Dodać wodę, musztardę, sos sojowy oraz przyprawy. Wyrobić na gładką masę.
- Ziemniaki obrać, pokroić na dość cienkie paski 3 mm, połączyć je z przyprawą do ziemniaków i skropić oliwą.
- Mozzarellę zetrzeć na tarce.
- Naczynie natłuścić oliwą i układać w niej pulpety, otaczając je po każdej stronie dwoma plasterkami ziemniaka. Moje kuleczki są otoczone z czterech stron.
- Naczynie wstawić do piekarnika w 170 stopni z włączonym termoobiegiem. Piec 60 minut.
- Pod koniec pieczenia, gdy całość się zarumieni, posypać zapiekankę mozzarellą.
- Gotową oprószyć świeżym koperkiem i od razu podawać.
Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
Pulpety wieprzowe w pomidorach na ryżu
Martyna
20 lipca, 2020 @ 12:46 pm
jedno z lepszych dań jakie udało mi się wykonać :))
CookUp
28 lipca, 2020 @ 11:09 pm
Młode ziemniaki zdobywają to danie, ale wszystkie pozostałe składniki doskonale się z nimi komponują. Świetne połączenie zainspirowane polską kuchnią, ale w zupełnie nowej odsłonie. Jesteśmy zdecydowanie na tak! 🙂
Wiola
9 września, 2020 @ 5:08 pm
To ulubiona zapiekanka moich dzieci, dlatego często przygotowuje ją na obiad. Zawsze szybko znika z talerzy. U mnie w domu bardzo lubimy różne zapiekanki, więc często testuję nowe przepisy. Lubię wykorzystywać ziemniaki do zapiekanych dań. Można je łączyć z różnymi produktami i zawsze efekt jest rewelacyjny 🙂