Skip to content

Ciasto salceson – czekoladowe ciasto z jab?kami

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Ciasto salceson to bardzo fajne ciacho czekoladowe, kt?re uzupe?nia si? jab?kami. Mo?na doda? tak?e orzechy. Jest proste, wychodzi wilgotne i znika tak szybko, ?e ani si? nie obejrzymy, a ju? go nie ma 🙂 Idealne na sezon jesienny, kiedy jab?ek jest pod dostatkiem i s? najsmaczniejsze.

Ja swoje ciacho wypiek?am z m?k mieszanych, czyli pszennej pe?noziarnistej i tortowej, gdy? chcia?am uzyska? zdrowszy wypiek. Zamiast cukru doda?am erytrytol, kt?ry uwa?am na ?wietny zamiennik. Nie ma kalorii, ma zerowy indeks glikemiczny, a w cie?cie smakuje tak samo. Mo?ecie wi?c wykorzysta? cukier, lub erytrytol – jak Wam pasuje 🙂 Ja daj? go w takiej samej gramaturze jak cukier, czyli je?eli mia?abym da? jedn? szklank? cukru, to daj? jedn? erytrytolu. Rekomenduje si? go dawa? o 1/3 wi?cej, ni?by dawa?o si? cukru, jednak wtedy wychodz? mi ulepki i wg mnie powinno si? da? r?wnomiern? ilo??.

Bardzo Wam polecam.

ciasto salceson

Ciasto salceson – czekoladowe ciasto z jab?kami

Przepis na blaszk? o wymiastach 25×37 cm

Szklanka = 250 ml

Sk?adniki powinny mie? temperatur? pokojow?


Ciasto salceson – sk?adniki:

  • 1, 5 szklanki m?ki pszennej pe?noziarnistej i 1,5 m?ki pszennej tortowej (mo?na u?y? 3 szklanki tortowej)
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka erytrytolu lub 1 szklanka cukru
  • 1 ?y?eczka sody oczyszczonej
  • 1 ?y?eczka proszku do pieczenia
  • 1 ?y?eczka cukru waniliowego
  • 1 ?y?eczka cynamonu
  • 2 czubate ?y?ki kakao
  • 6 ?rednich jajek
  • 6 ?rednich jab?ek
  • sok wyci?ni?ty z po??wki cytryny
  • mas?o i bu?ka tarta do przygotowania formy
  • ma?y kubek jogurtu naturalnego
  • 100 ml mleka
  • na polew?: 100 g gorzkiej czekolady oraz 50 ml mleka.

 

Ciasto salceson – wykonanie:

 

  1. Przygotowa? blaszk?: posmarowa? j? mas?em i wysypa? bu?k? tart?.
  2. Obra? jab?ka, pokroi? je na grub? kostk? i skropi? sokiem z cytryny.
  3. W??czy? piekarnik – nastawi? na 170 stopni z w??czonym termoobiegiem.
  4. W jednej misce po??czy? wszystkie suche sk?adniki: m?ki, erytrytol, sodk?, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cynamon, kakao.
  5. W drugiej zmiksowa? wszystkie mokre sk?adniki: jajka, olej, jogurt, mleko.
  6. Do mokrych sk?adnik?w doda? suche. Robimy to jednak stopniowo, na 3-4 razy, a nie od razu. Kr?tko mieszamy, tyle tylko by sk?adniki si? po??czy?y.
  7. Do ciasta wmiesza? za pomoc? ?y?ki pokrojone jab?ka. Mo?e si? wydawa?, ?e jab?ek jest zbyt du?o, jednak po wypieczeniu tak nie b?dzie.
  8. Ciasto przela? do formy, wyr?wna? i wstawi? do nagrzanego piekarnika. Piec 50-60 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawi? na 20 minut w uchylonym piekarniku i dopiero wyj??. Postawi? na kratce z blaszk?, by odparowa?o.
  9. Przygotowa? polew?: czekolad? po?ama?, rozpu?ci? w k?pieli wodnej lub mikrofali (wstawi? do niej na 1-2 minuty) i po??czy? z 50 ml mleka. Polew? wy?o?y? na przestygni?te ciasto.

 

Smacznego!

 

Zobacz podobne przepisy:

Sernikobrownie z truskawkami

Tort orzechowy z orzech?w w?oskich (bez u?ycia m?ki pszennej).

Czekoladowy tort bezowy

Sernik Izaura – murzynek i sernik w jednym

Brownie czyli najbardziej czekoladowe ciasto

ciasto salceson

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *