Ciasto salceson to bardzo fajne ciacho czekoladowe, które uzupełnia się jabłkami. Można dodać także orzechy. Jest proste, wychodzi wilgotne i znika tak szybko, że ani się nie obejrzymy, a już go nie ma 🙂 Idealne na sezon jesienny, kiedy jabłek jest pod dostatkiem i są najsmaczniejsze.
Ja swoje ciacho wypiekłam z mąk mieszanych, czyli pszennej pełnoziarnistej i tortowej, gdyż chciałam uzyskać zdrowszy wypiek. Zamiast cukru dodałam erytrytol, który uważam na świetny zamiennik. Nie ma kalorii, ma zerowy indeks glikemiczny, a w cieście smakuje tak samo. Możecie więc wykorzystać cukier, lub erytrytol – jak Wam pasuje 🙂 Ja daję go w takiej samej gramaturze jak cukier, czyli jeżeli miałabym dać jedną szklankę cukru, to daję jedną erytrytolu. Rekomenduje się go dawać o 1/3 więcej, niżby dawało się cukru, jednak wtedy wychodzą mi ulepki i wg mnie powinno się dać równomierną ilość.
Bardzo Wam polecam.
Ciasto salceson – czekoladowe ciasto z jabłkami
Przepis na blaszkę o wymiastach 25×37 cm
Szklanka = 250 ml
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Ciasto salceson – składniki:
- 1, 5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej i 1,5 mąki pszennej tortowej (można użyć 3 szklanki tortowej)
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka erytrytolu lub 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 czubate łyżki kakao
- 6 średnich jajek
- 6 średnich jabłek
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- masło i bułka tarta do przygotowania formy
- mały kubek jogurtu naturalnego
- 100 ml mleka
- na polewę: 100 g gorzkiej czekolady oraz 50 ml mleka.
Ciasto salceson – wykonanie:
- Przygotować blaszkę: posmarować ją masłem i wysypać bułką tartą.
- Obrać jabłka, pokroić je na grubą kostkę i skropić sokiem z cytryny.
- Włączyć piekarnik – nastawić na 170 stopni z włączonym termoobiegiem.
- W jednej misce połączyć wszystkie suche składniki: mąki, erytrytol, sodkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cynamon, kakao.
- W drugiej zmiksować wszystkie mokre składniki: jajka, olej, jogurt, mleko.
- Do mokrych składników dodać suche. Robimy to jednak stopniowo, na 3-4 razy, a nie od razu. Krótko mieszamy, tyle tylko by składniki się połączyły.
- Do ciasta wmieszać za pomocą łyżki pokrojone jabłka. Może się wydawać, że jabłek jest zbyt dużo, jednak po wypieczeniu tak nie będzie.
- Ciasto przelać do formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50-60 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić na 20 minut w uchylonym piekarniku i dopiero wyjąć. Postawić na kratce z blaszką, by odparowało.
- Przygotować polewę: czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali (wstawić do niej na 1-2 minuty) i połączyć z 50 ml mleka. Polewę wyłożyć na przestygnięte ciasto.
Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
Tort orzechowy z orzechów włoskich (bez użycia mąki pszennej).