Ciasto salceson to bardzo fajne ciacho czekoladowe, kt?re uzupe?nia si? jab?kami. Mo?na doda? tak?e orzechy. Jest proste, wychodzi wilgotne i znika tak szybko, ?e ani si? nie obejrzymy, a ju? go nie ma 🙂 Idealne na sezon jesienny, kiedy jab?ek jest pod dostatkiem i s? najsmaczniejsze.
Ja swoje ciacho wypiek?am z m?k mieszanych, czyli pszennej pe?noziarnistej i tortowej, gdy? chcia?am uzyska? zdrowszy wypiek. Zamiast cukru doda?am erytrytol, kt?ry uwa?am na ?wietny zamiennik. Nie ma kalorii, ma zerowy indeks glikemiczny, a w cie?cie smakuje tak samo. Mo?ecie wi?c wykorzysta? cukier, lub erytrytol – jak Wam pasuje 🙂 Ja daj? go w takiej samej gramaturze jak cukier, czyli je?eli mia?abym da? jedn? szklank? cukru, to daj? jedn? erytrytolu. Rekomenduje si? go dawa? o 1/3 wi?cej, ni?by dawa?o si? cukru, jednak wtedy wychodz? mi ulepki i wg mnie powinno si? da? r?wnomiern? ilo??.
Bardzo Wam polecam.
Ciasto salceson – czekoladowe ciasto z jab?kami
Przepis na blaszk? o wymiastach 25×37 cm
Szklanka = 250 ml
Sk?adniki powinny mie? temperatur? pokojow?
Ciasto salceson – sk?adniki:
- 1, 5 szklanki m?ki pszennej pe?noziarnistej i 1,5 m?ki pszennej tortowej (mo?na u?y? 3 szklanki tortowej)
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka erytrytolu lub 1 szklanka cukru
- 1 ?y?eczka sody oczyszczonej
- 1 ?y?eczka proszku do pieczenia
- 1 ?y?eczka cukru waniliowego
- 1 ?y?eczka cynamonu
- 2 czubate ?y?ki kakao
- 6 ?rednich jajek
- 6 ?rednich jab?ek
- sok wyci?ni?ty z po??wki cytryny
- mas?o i bu?ka tarta do przygotowania formy
- ma?y kubek jogurtu naturalnego
- 100 ml mleka
- na polew?: 100 g gorzkiej czekolady oraz 50 ml mleka.
Ciasto salceson – wykonanie:
- Przygotowa? blaszk?: posmarowa? j? mas?em i wysypa? bu?k? tart?.
- Obra? jab?ka, pokroi? je na grub? kostk? i skropi? sokiem z cytryny.
- W??czy? piekarnik – nastawi? na 170 stopni z w??czonym termoobiegiem.
- W jednej misce po??czy? wszystkie suche sk?adniki: m?ki, erytrytol, sodk?, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cynamon, kakao.
- W drugiej zmiksowa? wszystkie mokre sk?adniki: jajka, olej, jogurt, mleko.
- Do mokrych sk?adnik?w doda? suche. Robimy to jednak stopniowo, na 3-4 razy, a nie od razu. Kr?tko mieszamy, tyle tylko by sk?adniki si? po??czy?y.
- Do ciasta wmiesza? za pomoc? ?y?ki pokrojone jab?ka. Mo?e si? wydawa?, ?e jab?ek jest zbyt du?o, jednak po wypieczeniu tak nie b?dzie.
- Ciasto przela? do formy, wyr?wna? i wstawi? do nagrzanego piekarnika. Piec 50-60 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawi? na 20 minut w uchylonym piekarniku i dopiero wyj??. Postawi? na kratce z blaszk?, by odparowa?o.
- Przygotowa? polew?: czekolad? po?ama?, rozpu?ci? w k?pieli wodnej lub mikrofali (wstawi? do niej na 1-2 minuty) i po??czy? z 50 ml mleka. Polew? wy?o?y? na przestygni?te ciasto.
Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
Tort orzechowy z orzech?w w?oskich (bez u?ycia m?ki pszennej).
Sernik Izaura – murzynek i sernik w jednym
Brownie czyli najbardziej czekoladowe ciasto