Skip to content

Zupa z cukinii – najlepsza!

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Zupa z cukinii – jestem w niej absolutnie zakochana. To przepis, do którego teraz w letnim sezonie wracam bardzo często, ponieważ przygotowanie trwa niewiele, a całość smakuje wybornie. Każdy z domowników zachwala tę pozycję i prosi o dokładkę.

By przygotować zupę z cukinii, wystarczy kilka składników, które podkreślą smak potrawy, a jak wiadomo, cukinia fajnie przechwytuje inne smaki. Do dania można podać makaron lub grzanki, czy bagietki.

Ta zupa z cukinii to przepis, który przygotowałam dla PAYBACK wraz z recenzją patelni Ambition widocznej na fotografiach. Zachęcam do zapoznania się z całym artykułem TUTAJ

zupa z cukinii

Zupa z cukinii


Zupa z cukinii – składniki:

  • 1 kg młodych cukinii
  • biała część pora (można użyć także szalotek)
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 marchew
  • 200 g serka topionego, np. gouda, ziołowy
  • 2 ząbki czosnku
  • do przybrania: parmezan, bazylia, można użyć także pietruszki
  • masło do podsmażania
  • pieprz i sól w razie potrzeby
  • makaron nitki do podania, grzanki lub bagietka

Uwaga! Przed przygotowaniem zupy sprawdź, czy cukinia nie jest gorzka. Zdarzają się tak samo jak w ogórkach sztuki, które psują smak całej potrawy.

 

Zupa z cukinii – wykonanie:

  1. Warzywa, czyli: cukinia, por, marchew obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, lub pokroić w kostkę. Czosnek drobniutko posiekać.
  2. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić warzywa i podsmażać je 5 minut.
  3. Następnie na patelnię wlać gorący bulion, przykryć i gotować przez 15 minut.
  4. Uzupełnić przyprawy: curry, pieprz, czosnek.
  5. Zupę zmiksować na gładki krem.
  6. Do gorącej dodać pokrojone w kostkę serki topione i ponownie zmiksować.
  7. Zupę podawać przybraną parmezanem, bazylią czy pietruszką i w towarzystwie np. makaronu.

SMACZNEGO!

 

Może zainteresują Cię także:

Zupa szparagowa

Ramen

Zupa z bobem

Włoska zupa cebulowa

Kapuśniak

Kremowa pomidorowa

Chłodnik śledziowy 

Zupa grzybowa

 

zupa z cukinii

1 Comment

  1. CookUp
    30 sierpnia, 2020 @ 1:35 pm

    W takich smakach jesteśmy również zakochani i również poprosimy dokładkę! 🙂 Za oknem robi się coraz bardziej deszczowo, więc polecamy dodać odrobinę chilli – świetnie rozgrzewa! :

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *