Zupa z cukinii – jestem w niej absolutnie zakochana. To przepis, do którego teraz w letnim sezonie wracam bardzo często, ponieważ przygotowanie trwa niewiele, a całość smakuje wybornie. Każdy z domowników zachwala tę pozycję i prosi o dokładkę.
By przygotować zupę z cukinii, wystarczy kilka składników, które podkreślą smak potrawy, a jak wiadomo, cukinia fajnie przechwytuje inne smaki. Do dania można podać makaron lub grzanki, czy bagietki.
Ta zupa z cukinii to przepis, który przygotowałam dla PAYBACK wraz z recenzją patelni Ambition widocznej na fotografiach. Zachęcam do zapoznania się z całym artykułem TUTAJ
Zupa z cukinii
Zupa z cukinii – składniki:
- 1 kg młodych cukinii
- biała część pora (można użyć także szalotek)
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 marchew
- 200 g serka topionego, np. gouda, ziołowy
- 2 ząbki czosnku
- do przybrania: parmezan, bazylia, można użyć także pietruszki
- masło do podsmażania
- pieprz i sól w razie potrzeby
- makaron nitki do podania, grzanki lub bagietka
Uwaga! Przed przygotowaniem zupy sprawdź, czy cukinia nie jest gorzka. Zdarzają się tak samo jak w ogórkach sztuki, które psują smak całej potrawy.
Zupa z cukinii – wykonanie:
- Warzywa, czyli: cukinia, por, marchew obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, lub pokroić w kostkę. Czosnek drobniutko posiekać.
- Na patelni rozgrzać masło, wrzucić warzywa i podsmażać je 5 minut.
- Następnie na patelnię wlać gorący bulion, przykryć i gotować przez 15 minut.
- Uzupełnić przyprawy: curry, pieprz, czosnek.
- Zupę zmiksować na gładki krem.
- Do gorącej dodać pokrojone w kostkę serki topione i ponownie zmiksować.
- Zupę podawać przybraną parmezanem, bazylią czy pietruszką i w towarzystwie np. makaronu.
SMACZNEGO!
Może zainteresują Cię także:
CookUp
30 sierpnia, 2020 @ 1:35 pm
W takich smakach jesteśmy również zakochani i również poprosimy dokładkę! 🙂 Za oknem robi się coraz bardziej deszczowo, więc polecamy dodać odrobinę chilli – świetnie rozgrzewa! :