Zupa z bobem i pomidorami zaciągnięta ryżem, a do tego pieczone pulpety. Wyszła przepyszna, niby codzienna, ale jednoczenie elegancka i bardzo kolorowa. Tak bardzo przypominająca trwające lato i prawdziwie smaczna. Wręcz pachnąca. Trochę jak dobra pomidorowa, a trochę jak zupa z fasolką i bobem, którą pokazywałam w zeszłym roku.
Ta zupa z bobem to moja propozycja na obiad, kiedy nie planuję drugiego dania. Jest bardzo treściwa. W zupełności porcja jednego talerza wystarczy, aby najeść się do syta. Zachęcam do przygotowania.
Zupa z bobem, pomidorami, ryżem i pieczonymi pulpetami.
Zupa z bobem, pomidorami, ryżem i pieczonymi pulpetami – składniki:
Na zupę:
- 2 litry dobrego bulionu
- 2 białe cebule
- ząbek czosnku
- 50-70 g białego ryżu (w zależności od tego, jak gęstą zupę chcesz osiągnąć)
- 500 g bobu
- 500 g dojrzałych pomidorów
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/4 łyżeczki kuminu
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do podania
- odrobina oliwy do podsmażania
Na pulpety:
- 500 g mielonego schabu wieprzowego
- 1 jajko
- 50 ml wody
- czerstwa kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta z jego nadmiaru
- sól oraz pieprz
- odrobina oliwy do pieczenia.
Zupa z bobem, pomidorami, ryżem i pieczonymi pulpetami – wykonanie:
Wszystkie składniki na pulpety umieścić w naczyniu, połączyć ze sobą i wyrobić na gładką, jednolitą oraz pikantną masę. Za pomocą nawilżonej dłoni formować niewielkie kulki i układać na natłuszczonej oliwą blaszce/w naczyniu do pieczenia. Piec 35 minut na rumiany kolor.
W czasie pieczenia pulpetów przygotować zupę.
W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić na nią posiekaną cebulę oraz posiekany drobno czosnek. Posolić. Gdy warzywa się zarumienią, dołożyć obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Chwilę podsmażać i zalać gorącym bulionem. Doprawić do smaku kuminem oraz w razie potrzeby solą i pieprzem. Zagotować, zmniejszyć moc palnika, dosypać suchy ryż i gotować przez 25 minut. Razem z ryżem można dodać także bób, jeżeli nie przeszkadza Ci jego skórka. Ja polecam go ugotować osobno, czyli: bób gotować 15 minut w osolonej wodzie, odcedzić, a gdy lekko przestygnie, obrać ze skórki. Dołożyć go garnka na samym końcu gotowania lub bezpośrednio na talerz.
Zupę z bobem uzupełnić w upieczone pulpety i podawać od razu z odrobiną natki pietruszki.
Zupa z bobem smakuje wyśmienicie także na drugi dzień.
Smacznego!
Majka
16 lipca, 2018 @ 4:35 pm
Zupka jest przepyszna ❤️ Idealna na tę porę ? Bez dokładki się nie obyło!