Skip to content

Przepis na kremową zupę pomidorową ze świeżych pomidorów.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Zupa pomidorowa. Obok rosołu najpopularniejsza w Polsce. Królowa wszystkich zup. Robiona na wiele sposobów, począwszy od rodzaju pomidorów, poprzez sam wywar (mięsny/warzywny), a kończąc na dodatku ryżu, lub jak ktoś woli makaronu. Pyszna zupa uwielbiana przez dzieci, ale i dorosłych. Może być gęsta, zagęszczona śmietaną i mąką i podana z grubymi kluchami, zapewniająca dużą ilość węglowodanów, ale może też być lekka, wiosenna i podana z garścią parabolicznego ryżu. 
I na taką wersję Wam dzisiaj zapraszam. Odkąd mamy krajowe pomidory, robię ją bardzo często. Prosta, ale i aromatyczna. Gęsta i pożywna. No i co najważniejsze – ZDROWA. 
Czasem gotuję ją na mięsie, ale uwierzcie – i bez tego jest bardzo dobra, a wykonanie zajmie nam zdecydowanie mniej czasu. 
Przepis na kremową zupę pomidorową ze świeżych pomidorów. 
6 porcji.
Na zupę:
  • 10 szklanek wody
  • włoszczyzna: 1 marchew, plaster selera, 1 mały por, 1 pietruszka
  • 2 białe cebule
  • 4 pomidory malinowe
  • ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • sól, pieprz, chili
  • liść laurowy
  • łyżka suszonej bazylii lub garść świeżej
Dodatkowo:
  • 3 woreczki ryżu parabolicznego 
  • natka pietruszki i łyżka jogurtu do przybrania
Wykonanie:
Włoszczyznę obrać, pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Z papryki usunąć gniazda nasienne. Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki. 
W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, liścia laurowego, bazylii i pieprzu, dodać warzywa i gotować około 20 minut (do miękkości) na średniej mocy palnika. 
Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na krem i znów wstawić na palnik, by składniki się przez chwilę przegryzły. Doprawić do smaku, uzupełniając przyprawy, jeżeli jest jeszcze taka konieczność.
Podawać z gotowanym ryżem oraz natką pietruszki, a także odrobiną jogurtu. 
Smacznego!

3 komentarze

  1. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:01 am

    Brzmi bardzo kusząco. Ja zawsze robie z passata. Też bardzo dobra.

    Reply

  2. Anonimowy
    18 czerwca, 2017 @ 6:24 am

    Brzmi bardzo kusząco. Ja zawsze robie z passata. Też bardzo dobra.

    Reply

  3. Anna Maciejewska
    20 czerwca, 2017 @ 8:49 pm

    Slicznie wygląda <3

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *