Skip to content

Zupa Miso – tradycyjna zupa japońska.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Gdy byliśmy z mężem przejazdem w japońskiej knajpce, w której kucharz (rodowity Japończyk), zaserwował nam Miso, wiedzieliśmy, że ta zupa jest do wypróbowania w domu. Była naprawdę wyborna, a jednocześnie prosta. Gdy zapytaliśmy szefa kuchni, jak przygotować taki pyszny posiłek, bo najlepiej pytać u źródła, mężczyzna bąknął tylko z obcym akcentem, na pół po polsku a na pół po angielsku: „Pasta sojowa miso jest najważniejsza!” 🙂
Zupa Miso to tradycyjna japońska zupa, podawana w Japonii często, bo nawet kilka razy w ciągu dnia, a już z pewnością kilka razy w tygodniu. Wierzy się, że ta potrawa zapewnia tamtejszym mieszkańcom długowieczność 🙂 Jej najważniejszym składnikiem jest pasta sojowa miso, która odpowiada za cały smak potrawy. Niestety w Polsce dobra pasta miso jest bardzo droga, co wiąże się z ogromnymi kosztami takiej zupy. Musimy liczyć się z tym, że zapłacimy za nią około 30 zł, a do tego dojdą koszta innych składników typu: makaron, czy chociażby warzywa. 
Jednak muszę Wam powiedzieć, że warto wyszukiwać dań instant. Na rynku jest wiele propozycji, trzeba tylko poszukać. Przykładowo zupa OYAKATA MISO zawiera w składzie właśnie tę pastę sojową oraz wyraziste przyprawy typu imbir, chili i naprawdę smakuje tak, jak smakować prawdziwa, japońska zupa Miso podana z ręki kucharza. 
Wiem, że są osoby, które tego typu dania potępiają, ja jednak uważam, że raz na jakiś czas, danie, które faktycznie ma w sobie coś naturalnego i wartego uwagi, warto uzupełnić o świeże składniki i w ciągu kilkunastu minut cieszyć się wybornym, prawdziwie japońskim smakiem. 

Zupa Miso – tradycyjna zupa japońska w wersji błyskawicznej. 
Inspiracja przepisu – link
Składniki na 1 miseczkę 500 ml lub 2 mniejsze:
  • 1 zupa OYAKATA MISO
  • pół marchewki
  • liść młodej kapusty
  • garść kiełków (dowolne)
  • 50 wieprzowiny mielonej
  • kilka gałązek szczypiorku
  • 3 łyżeczki kukurydzy z puszki
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku jako przyprawy
Wykonanie:
Mięso podsmażyć na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i chili. Szczypiorek posiekać.
Marchew obrać, pokroić na słupki. Kapustę poszatkować. Oba warzywa blanszować przez pięć minut we wrzącej wodzie. 
Zupę Miso przygotować według opisu na opakowaniu. Następnie na wierzch układamy: mięso, kukurydzę, kiełki, marchew, kapustę, szczypiorek i cieszymy się smakiem 🙂
Smacznego!

8 komentarzy

  1. Malwina
    17 kwietnia, 2018 @ 10:01 am

    Super wygląda ta zupka. Nie jadłam jeszcze takiej japońskiej. Musi być naprawdę mega!

    Reply

  2. Malwina
    24 czerwca, 2017 @ 9:39 pm

    Super wygląda ta zupka. Nie jadłam jeszcze takiej japońskiej. Musi być naprawdę mega!

    Reply

  3. Anna Maciejewska
    17 kwietnia, 2018 @ 10:01 am

    Rewelacyjnie wygląda. Bardzo kolorowo i smakowicie. Nigdy nie myślałam by wykorzystać takie danie do stworzenia czegoś tak kolorowego 🙂 Super!

    Reply

  4. Anna Maciejewska
    27 czerwca, 2017 @ 9:44 am

    Rewelacyjnie wygląda. Bardzo kolorowo i smakowicie. Nigdy nie myślałam by wykorzystać takie danie do stworzenia czegoś tak kolorowego 🙂 Super!

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *