Gdy byliśmy z mężem przejazdem w japońskiej knajpce, w której kucharz (rodowity Japończyk), zaserwował nam Miso, wiedzieliśmy, że ta zupa jest do wypróbowania w domu. Była naprawdę wyborna, a jednocześnie prosta. Gdy zapytaliśmy szefa kuchni, jak przygotować taki pyszny posiłek, bo najlepiej pytać u źródła, mężczyzna bąknął tylko z obcym akcentem, na pół po polsku a na pół po angielsku: „Pasta sojowa miso jest najważniejsza!” 🙂
Zupa Miso to tradycyjna japońska zupa, podawana w Japonii często, bo nawet kilka razy w ciągu dnia, a już z pewnością kilka razy w tygodniu. Wierzy się, że ta potrawa zapewnia tamtejszym mieszkańcom długowieczność 🙂 Jej najważniejszym składnikiem jest pasta sojowa miso, która odpowiada za cały smak potrawy. Niestety w Polsce dobra pasta miso jest bardzo droga, co wiąże się z ogromnymi kosztami takiej zupy. Musimy liczyć się z tym, że zapłacimy za nią około 30 zł, a do tego dojdą koszta innych składników typu: makaron, czy chociażby warzywa.
Jednak muszę Wam powiedzieć, że warto wyszukiwać dań instant. Na rynku jest wiele propozycji, trzeba tylko poszukać. Przykładowo zupa OYAKATA MISO zawiera w składzie właśnie tę pastę sojową oraz wyraziste przyprawy typu imbir, chili i naprawdę smakuje tak, jak smakować prawdziwa, japońska zupa Miso podana z ręki kucharza.
Wiem, że są osoby, które tego typu dania potępiają, ja jednak uważam, że raz na jakiś czas, danie, które faktycznie ma w sobie coś naturalnego i wartego uwagi, warto uzupełnić o świeże składniki i w ciągu kilkunastu minut cieszyć się wybornym, prawdziwie japońskim smakiem.
Zupa Miso – tradycyjna zupa japońska w wersji błyskawicznej.
Inspiracja przepisu – link
Składniki na 1 miseczkę 500 ml lub 2 mniejsze:
- 1 zupa OYAKATA MISO
- pół marchewki
- liść młodej kapusty
- garść kiełków (dowolne)
- 50 wieprzowiny mielonej
- kilka gałązek szczypiorku
- 3 łyżeczki kukurydzy z puszki
- łyżka masła
- sól, pieprz, ostra papryka w proszku jako przyprawy
Wykonanie:
Mięso podsmażyć na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i chili. Szczypiorek posiekać.
Marchew obrać, pokroić na słupki. Kapustę poszatkować. Oba warzywa blanszować przez pięć minut we wrzącej wodzie.
Zupę Miso przygotować według opisu na opakowaniu. Następnie na wierzch układamy: mięso, kukurydzę, kiełki, marchew, kapustę, szczypiorek i cieszymy się smakiem 🙂
Smacznego!
Malwina
17 kwietnia, 2018 @ 10:01 am
Super wygląda ta zupka. Nie jadłam jeszcze takiej japońskiej. Musi być naprawdę mega!
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:04 am
Tak, to prawda 🙂
Malwina
24 czerwca, 2017 @ 9:39 pm
Super wygląda ta zupka. Nie jadłam jeszcze takiej japońskiej. Musi być naprawdę mega!
Katarzyna Rzepecka
27 czerwca, 2017 @ 9:55 am
Tak, to prawda 🙂
Anna Maciejewska
17 kwietnia, 2018 @ 10:01 am
Rewelacyjnie wygląda. Bardzo kolorowo i smakowicie. Nigdy nie myślałam by wykorzystać takie danie do stworzenia czegoś tak kolorowego 🙂 Super!
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 12:02 pm
Dzięki Aniu, cieszę się ze przepis do podoba 🙂
Anna Maciejewska
27 czerwca, 2017 @ 9:44 am
Rewelacyjnie wygląda. Bardzo kolorowo i smakowicie. Nigdy nie myślałam by wykorzystać takie danie do stworzenia czegoś tak kolorowego 🙂 Super!
Katarzyna Rzepecka
27 czerwca, 2017 @ 9:55 am
Dzięki Aniu, cieszę się ze przepis do podoba 🙂