Skip to content

Ryż z botwinką z patelni. Zdrowy obiad w kilka chwil.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
W moim ogródku można znaleźć między innymi piękne buraczki. Bardzo lubię je zamykać w słoiczkach na zimę, by cieszyć się ich korzennym smakiem przez cały rok. Zanim jednak to nastąpi robię zupę z botwinki, z dojrzałych buraków, czy kombinuję z innymi rozwiązaniami, gdyż botwina jest bardzo zdrowa, bogata w witaminy, potas, sód i zwłaszcza teraz jest bardzo smaczna. Tak właśnie powstał ten szybki obiad – ryż z botwinką z patelni. Przyznam szczerze, że nie planowałam wrzucać tego przepisu na Poezję 🙂 Bo to danie zrobiłam ot tak, żeby wykorzystać zalegający woreczek ryżu, który ugotowałam dnia poprzedniego. Ale wyszło zaskakująco dobre i szkoda mi było zapomnieć przepisu. Z pewnością receptura ucieszy fanów tego warzywa, szczególnie rozkocha swym lekko słodkawym smakiem i intensywnością koloru. Ja zjadłam z apetytem, ale ten przepis raczej nie nadaje się dla osób, które za botwiną nie przepadają. To warzywo albo się lubi, albo nie – jednak ziemisty smak buraka wiedzie tutaj prym. 
Jeżeli lubisz, koniecznie sięgnij po recepturę 🙂

Ryż z botwinką z patelni. Zdrowy obiad w kilka chwil. 
Składniki (3-4 osoby):

  • woreczek 100 g ugotowanego ryżu parabolicznego
  • pęczek botwiny (5 buraków)
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • tłuszcz do podsmażenia
  • rukola do przybrania
  • sól, pieprz, 
  • łyżka jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Warzywa umyć. Z botwinki odciąć łodygi, usunąć z łodyg liście i pokroić w kostkę. Buraczki obrać ze skórki i także posiekać. Cebulę i marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach (lub drobniutko posiekać), czosnek przecisnąć przez praskę. 
Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć warzywa, doprawić do smaku i smażyć na niewielkim ogniu przez 15 minut, lub aż warzywa będą prawie miękkie. 
Na końcu dodać ryż i łyżkę jogurtu. Przybrać rukolą. 
Smacznego 🙂

4 komentarze

  1. Martynosia
    17 kwietnia, 2018 @ 10:00 am

    Ladnei wyglada, ale nie ma czegos takiego jak ryz paraboliczny (paraboiled) 😉

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 12:01 pm

      Martynosiu, faktycznie, ta nazwa nie jest poprawna. Firmy sprzedające ryż spolszczyły tę nazwę dość kiepsko, jednak fakt pozostaje taki, że nazwa się przyjęła i pod taką go znajdziemy 🙂

      Reply

  2. Martynosia
    29 czerwca, 2017 @ 3:40 pm

    Ladnei wyglada, ale nie ma czegos takiego jak ryz paraboliczny (paraboiled) 😉

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      29 czerwca, 2017 @ 7:56 pm

      Martynosiu, faktycznie, ta nazwa nie jest poprawna. Firmy sprzedające ryż spolszczyły tę nazwę dość kiepsko, jednak fakt pozostaje taki, że nazwa się przyjęła i pod taką go znajdziemy 🙂

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.