W moim ogródku można znaleźć między innymi piękne buraczki. Bardzo lubię je zamykać w słoiczkach na zimę, by cieszyć się ich korzennym smakiem przez cały rok. Zanim jednak to nastąpi robię zupę z botwinki, z dojrzałych buraków, czy kombinuję z innymi rozwiązaniami, gdyż botwina jest bardzo zdrowa, bogata w witaminy, potas, sód i zwłaszcza teraz jest bardzo smaczna. Tak właśnie powstał ten szybki obiad – ryż z botwinką z patelni. Przyznam szczerze, że nie planowałam wrzucać tego przepisu na Poezję 🙂 Bo to danie zrobiłam ot tak, żeby wykorzystać zalegający woreczek ryżu, który ugotowałam dnia poprzedniego. Ale wyszło zaskakująco dobre i szkoda mi było zapomnieć przepisu. Z pewnością receptura ucieszy fanów tego warzywa, szczególnie rozkocha swym lekko słodkawym smakiem i intensywnością koloru. Ja zjadłam z apetytem, ale ten przepis raczej nie nadaje się dla osób, które za botwiną nie przepadają. To warzywo albo się lubi, albo nie – jednak ziemisty smak buraka wiedzie tutaj prym.
Jeżeli lubisz, koniecznie sięgnij po recepturę 🙂
Ryż z botwinką z patelni. Zdrowy obiad w kilka chwil.
Składniki (3-4 osoby):
- woreczek 100 g ugotowanego ryżu parabolicznego
- pęczek botwiny (5 buraków)
- 1 cebula
- 1 marchew
- 2 ząbki czosnku
- tłuszcz do podsmażenia
- rukola do przybrania
- sól, pieprz,
- łyżka jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Warzywa umyć. Z botwinki odciąć łodygi, usunąć z łodyg liście i pokroić w kostkę. Buraczki obrać ze skórki i także posiekać. Cebulę i marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach (lub drobniutko posiekać), czosnek przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć warzywa, doprawić do smaku i smażyć na niewielkim ogniu przez 15 minut, lub aż warzywa będą prawie miękkie.
Na końcu dodać ryż i łyżkę jogurtu. Przybrać rukolą.
Smacznego 🙂
Martynosia
17 kwietnia, 2018 @ 10:00 am
Ladnei wyglada, ale nie ma czegos takiego jak ryz paraboliczny (paraboiled) 😉
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 12:01 pm
Martynosiu, faktycznie, ta nazwa nie jest poprawna. Firmy sprzedające ryż spolszczyły tę nazwę dość kiepsko, jednak fakt pozostaje taki, że nazwa się przyjęła i pod taką go znajdziemy 🙂
Martynosia
29 czerwca, 2017 @ 3:40 pm
Ladnei wyglada, ale nie ma czegos takiego jak ryz paraboliczny (paraboiled) 😉
Katarzyna Rzepecka
29 czerwca, 2017 @ 7:56 pm
Martynosiu, faktycznie, ta nazwa nie jest poprawna. Firmy sprzedające ryż spolszczyły tę nazwę dość kiepsko, jednak fakt pozostaje taki, że nazwa się przyjęła i pod taką go znajdziemy 🙂