Skip to content

Lekkie roladki z karkówki faszerowane młodą kapustą.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Kocham w porze letniej to, że młodych warzyw jest pod dostatkiem. Uwielbiam niemal wszystkie warzywa, a teraz, zwłaszcza młode smakują wybornie. Są intensywne w smaku, miękkie w fakturze i soczyste. Do tego ogromnie bogate w witaminy. Jakiś czas temu pokazywałam Wam kapustę kwaszoną zapiekaną z karkówką w sosie myśliwskim, danie, które także jest łatwe, ale smakiem bardziej podchodzi pod bigos. Natomiast dzisiaj podaję przepis na roladki pełne zieloniutkiej, delikatnej, młodej kapusty podduszane w piekarniku. Zadowoli i facetów, którzy lubią zjeść treściwie i najlepiej mięsnie, ale i panie, które lubią lżejsze dania, nie martwiąc się o zbędne kalorie. Całość podana z młodymi ziemniakami, obsypanymi pachnącym koprem prosto z własnego ogródka i pozostałą po przygotowaniach kapustą podsmażoną na maśle, jest wprost fenomenalna. 
Lekkie roladki z karkówki faszerowane młodą kapustą.
Składniki na 10 sztuk:
  • 1 kg karkówki
  • młoda kapusta – 1 główka
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, 
  • ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • wykałaczki
Wykonanie:
Karkówkę rozkroić na plastry, roztłuc tłuczkiem na bardzo cienkie kotlety. Jeżeli mięso się przerwie w którymś miejscu, to nic się nie stanie. Pospinamy wykałaczkami 🙂
Kotlety najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, by mięso było suche. Wtedy też roladki ładniej się uformują. Jeżeli nie macie czasu, to mięso maksymalnie odcisnąć w ręcznik papierowy. Każdy kawałek karkówki posypać szczyptą soli i pieprzu, zostawić na chwilę. 
Z kapusty usunąć pierwszych kilka liści a także głąb. Poszatkować na paseczki. Cebulę obrać i także pokroić na plasterki czy paseczki. Włożyć do garnka wraz z czosnkiem i liściem laurowym, zalać wrzątkiem (solimy i dodajemy pieprzu do smaku) i gotować przez 5 minut, by kapusta wyraźnie zmiękła, ale nadal była leciutko twarda. 
Odcedzić, ale uwaga – wodę po kapuście pozostawiamy. Będzie potrzebna później. 
Na każdy kotlet nakładamy po trochu kapusty, zawijamy w roladkę i jeżeli jest taka potrzeba, spinamy wykałaczkami. 
Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym lub kamiennym i wsuwamy do piekarnika na 20 minut w 170 stopni, aby się podpiekło. Nie dodajemy tłuszczu, bo karkówka jest naturalnie tłustym mięsem. 
Po 20 minutach dolewamy wywar po gotowaniu kapusty, zakrywając mięso do jego połowy, przykrywamy i dusimy w 160 stopniach przez godzinę. 
Tak przygotowane mięso jest kruche, delikatne i wilgotne. Pyszne!
Polecam 🙂

23 komentarze

  1. Żaneta
    17 kwietnia, 2018 @ 10:00 am

    Wow, wygląda super! Muszę nie długo takie sobie przyrządzić, bo aż ślinka cieknie! Dziękuje za świetny przepis.

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 10:04 am

      Zanetko, w takim razie smacznego 🙂 Dziękuję za odwiedziny.

      Reply

  2. Żaneta
    16 czerwca, 2017 @ 11:52 am

    Wow, wygląda super! Muszę nie długo takie sobie przyrządzić, bo aż ślinka cieknie! Dziękuje za świetny przepis.

    Reply

  3. Majka
    17 kwietnia, 2018 @ 10:00 am

    O tak, świetny przepis. Idealny na niedzielny obiad 😜 Na pewno wypróbuję!

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 12:01 pm

      Polecam 🙂
      Mam nadzieję, że będzie smakować!
      Pozdrawiam ciepło 🙂

      Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 12:01 pm

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu ☺
      Pozdrawiam.

      Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 12:01 pm

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu ☺
      Pozdrawiam.

      Reply

  4. Majka
    16 czerwca, 2017 @ 6:49 pm

    O tak, świetny przepis. Idealny na niedzielny obiad ? Na pewno wypróbuję!

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      16 czerwca, 2017 @ 10:13 pm

      Polecam 🙂
      Mam nadzieję, że będzie smakować!
      Pozdrawiam ciepło 🙂

      Reply

    • Majka
      25 czerwca, 2017 @ 3:30 pm

      Posmakowało! Idealnie kruche, perfekcyjne. Taka postac karkówki bardzo mi odpowiada 🙂 Pozdrawiam

      Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      25 czerwca, 2017 @ 6:13 pm

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu ☺
      Pozdrawiam.

      Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      25 czerwca, 2017 @ 6:13 pm

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu ☺
      Pozdrawiam.

      Reply

  5. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:00 am

    Właśnie robię. Jestem bardzo ciekawa smaku.
    Pozdrawiam.
    Barbara

    Reply

  6. Anonimowy
    22 czerwca, 2017 @ 4:21 pm

    Właśnie robię. Jestem bardzo ciekawa smaku.
    Pozdrawiam.
    Barbara

    Reply

  7. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:00 am

    Witam. Kapustę cala szatkujemy i to co nam zostanie po faszerowaniu jemy jako dodatek do mięsa? Czy po prostu od razu nie kroić calej kapusty i reszte później wykorzystać?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 10:05 am

      Wedle uznania 🙂 ja skroilam całą, ale można też spokojnie zostawić sobie na inny obiad. Pozdrawiam.

      Reply

  8. Anonimowy
    29 czerwca, 2017 @ 9:41 am

    Witam. Kapustę cala szatkujemy i to co nam zostanie po faszerowaniu jemy jako dodatek do mięsa? Czy po prostu od razu nie kroić calej kapusty i reszte później wykorzystać?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      29 czerwca, 2017 @ 10:08 am

      Wedle uznania 🙂 ja skroilam całą, ale można też spokojnie zostawić sobie na inny obiad. Pozdrawiam.

      Reply

  9. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:00 am

    Rozumiem iż teraz można zrobić z młodej kapusty a później jak już nie będzie młodej to można robić czy tylko z młodą kapustą smakuje tak świetnie?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 10:01 am

      Gdy nie będzie młodej kapusty to warto sięgnąć po włoską 🙂

      Reply

  10. Anonimowy
    2 lipca, 2017 @ 10:31 am

    Rozumiem iż teraz można zrobić z młodej kapusty a później jak już nie będzie młodej to można robić czy tylko z młodą kapustą smakuje tak świetnie?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      2 lipca, 2017 @ 11:46 am

      Gdy nie będzie młodej kapusty to warto sięgnąć po włoską 🙂

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.