Jak ugotowa? botwink?? To pytanie w okresie wiosny zadaje sobie pewnie wielu z nas. Botwinka, czyli wiosenna zupa z m?odych burak?w o wspania?ym kolorze i delikatnym burakowym smaku, to bardzo aromatyczna propozycja i warto, a nawet powinno si? j? zrobi? zw?aszcza wiosn?. Chocia? tego roku jest paskudnie i deszczowo na zewn?trz, i na t? botwink? z w?asnego ogr?dka trzeba jeszcze poczeka?, to w warzywniakach wida? ju? pi?kne m?odziutkie buraczki, kt?re a? si? prosz?, by je zabra? ze sob? do kuchni i ugotowa? co? bardzo zdrowego, pe?nego witamin i po?ywnego.
Botwinka to pozycja typowo wegetaria?ska, bo prawid?owo nie gotuje si? jej na wywarze mi?snym, a podaje z jajkami ugotowanymi na twardo, ale prawda jest taka, ?e je?eli jeste?my fanami zup na bazie mi?snego bulionu, to nic nie stoi na przeszkodzie, by ugotowa? j? na rosole i podnie?? aromat do swojego ulubionego.
Botwinka – wiosenna zupa z m?odych burak?w.
Botwinka – sk?adniki na oko?o 6 porcji.
- 2 litry roso?u
- p?czek 0,5 kg ?wie?ej botwinki z korzeniami (lub dwa, je?eli s? to ma?e p?czki)
- w?oszczyzna: 1 du?a marchew, 1 du?a pietruszka, plater korzenia selera
- s?l i pieprz
- ?y?ka majeranku suszonego
- do podania: gotowane m?ode ziemniaki
- 100 ml ?mietany 12 % do zabielenia po??czona z ?y?k? m?ki pszennej
- ?y?ka octu lub soku z cytryny
Do podania:
- 6 jaj ugotowanych na twardo
- 200 g m?odych ugotowanych ziemniak?w
Botwinka – wykonanie:
Botwink? umy?, li?cie posieka? a buraczki zetrze? na tarce.
Bulion zagotowa?. Doda? do niego pokrojone w kostk? lub starte na tarce o ?rednich oczkach w?oszczyzn?. Gotowa? 20 minut, je?eli s? to warzywa z poprzedniego sezonu i po tym czasie doda? botwin?. Je?eli dajemy m?ode, mo?na je do?o?y? do garnka razem z botwin?.
Ca?o?? doprawi? do smaku pieprzem, sol? oraz majerankiem i gotowa? do mi?kko?ci przez kilka minut.
W kolejnym kroku zup? zabieli? ?mietan? z dodatkiem m?ki.
Na ko?cu dodajemy ocet lub sok z cytryny. Botwinka dzi?ki temu ma jeszcze pi?kniejszy kolor.
Smacznego obiadu!