Jak ugotować botwinkę? To pytanie w okresie wiosny zadaje sobie pewnie wielu z nas. Botwinka, czyli wiosenna zupa z młodych buraków o wspaniałym kolorze i delikatnym burakowym smaku, to bardzo aromatyczna propozycja i warto, a nawet powinno się ją zrobić zwłaszcza wiosną. Chociaż tego roku jest paskudnie i deszczowo na zewnątrz, i na tę botwinkę z własnego ogródka trzeba jeszcze poczekać, to w warzywniakach widać już piękne młodziutkie buraczki, które aż się proszą, by je zabrać ze sobą do kuchni i ugotować coś bardzo zdrowego, pełnego witamin i pożywnego.
Botwinka to pozycja typowo wegetariańska, bo prawidłowo nie gotuje się jej na wywarze mięsnym, a podaje z jajkami ugotowanymi na twardo, ale prawda jest taka, że jeżeli jesteśmy fanami zup na bazie mięsnego bulionu, to nic nie stoi na przeszkodzie, by ugotować ją na rosole i podnieść aromat do swojego ulubionego.
Botwinka – wiosenna zupa z młodych buraków.
Botwinka – składniki na około 6 porcji.
- 2 litry rosołu
- pęczek 0,5 kg świeżej botwinki z korzeniami (lub dwa, jeżeli są to małe pęczki)
- włoszczyzna: 1 duża marchew, 1 duża pietruszka, plater korzenia selera
- sól i pieprz
- łyżka majeranku suszonego
- do podania: gotowane młode ziemniaki
- 100 ml śmietany 12 % do zabielenia połączona z łyżką mąki pszennej
- łyżka octu lub soku z cytryny
Do podania:
- 6 jaj ugotowanych na twardo
- 200 g młodych ugotowanych ziemniaków
Botwinka – wykonanie:
Botwinkę umyć, liście posiekać a buraczki zetrzeć na tarce.
Bulion zagotować. Dodać do niego pokrojone w kostkę lub starte na tarce o średnich oczkach włoszczyznę. Gotować 20 minut, jeżeli są to warzywa z poprzedniego sezonu i po tym czasie dodać botwinę. Jeżeli dajemy młode, można je dołożyć do garnka razem z botwiną.
Całość doprawić do smaku pieprzem, solą oraz majerankiem i gotować do miękkości przez kilka minut.
W kolejnym kroku zupę zabielić śmietaną z dodatkiem mąki.
Na końcu dodajemy ocet lub sok z cytryny. Botwinka dzięki temu ma jeszcze piękniejszy kolor.
Smacznego obiadu!