Pizza z przypraw? do mi?sa typu kebab gyros, czy shoarma, uzupe?niona w dodatki do niej pasuj?ce i posypana mozzarell? to bardzo dobry wariant na ten dro?d?owy wypiek. Ca?o?? jest do?? pikantna, ale i bardzo syc?ca. Osobi?cie uwa?am, ?e chocia? te z pizzerii s? smaczne, to lepiej zrobi? j? samemu w domowym zaciszu, gdy? nie ukrywajmy – mo?emy pofolgowa? sobie z ilo?ci? dodatk?w, jak tylko jest nam wygodnie.
Sk?adniki na wsuwan? do piekarnika blach?, lub dwie formy do tarty/du?e totownice.
Pizza Kebab/Gyros.
Sk?adniki na ciasto:
- 500 g m?ki pszennej
- 250 ml wody
- 1 jajo
- p?aska ?y?eczka soli
- p?aska ?y?eczka cukru
- opakowanie dro?d?y instant 7 g
Sos do posmarowania ciasta:
- 80 ml oliwy
- z?bek czosnku przeci?ni?ty przez prask?
- ?y?eczka przyprawy gyros
Sk?adniki na pizze:
- pier? z kurczaka (oko?o 40 dag)
- przyprawa gyros
- 3 og?rki kwaszone lub korniszony
- s?odka papryka
- niedu?a puszka kukurydzy konserwowej
- 250 g pieczarek
- 40 dag sera mozzarella
- s?l
- oliwa do podsma?enia.
Wykonanie:
Wszystkie sk?adniki na ciasto w?o?y? do du?ego naczynia i zagnie?? na g?adk? mas?. Ciasto powinno by? do?? g?ste, je?eli swobodnie przeciska si? przez palce to doda? jeszcze ?y?k? lub dwie m?ki. Ciasto opr?szy? delikatnie m?k?, przykry? ?ciereczka i zostawi? do wyro?ni?cia na oko?o 40 minut. Powinno podwoi? soj? obj?to??.
Sk?adniki na sos po??czy? ze sob? i zostawi?, aby przesz?y swoimi zapachami.
W czasie, gdy ciasto b?dzie ros?o, przygotowujemy pozosta?e sk?adniki. Pier? kroimy w drobn? kostk?, z dodatkiem przyprawy sma?ymy do mi?kko?ci – musi by? pikantne. Pieczarki kroimy w plastry i tak?e podsma?amy z dodatkiem soli, by straci?y smak surowizny, a nast?pnie ods?czamy. Og?rki i papryk? ods?czamy z zalewy i kroimy w kostk?, natomiast kukurydz? tylko ods?czamy. Mozzarell? trzemy na tarce o grubych oczkach.
Ciasto rozwa?kowa?, dopasowuj?c placek do wielko?ci blaszki. Blaszk? opr?szy? m?k? i wy?o?y? na ni? ciasto. Za pomoc? widelca nak?u? je do?? g?sto. Nast?pnie posmarowa? sosem przygotowanym z oliwy i uk?ada? sk?adniki. Na sp?d k?adziemy te najbardziej suche sk?adniki, czyli mi?so i pieczarki, nast?pnie kukurydz?, og?rki, papryk? i ser. Posypujemy serem.
Pizze wsuwamy do rozgrzanego piekarnika. Ja piek? 18-20 minut w temperaturze 180 stopni (mam piekarnik elektryczny), ale mo?na da? tak?e wy?sz? temperatur? i piec kr?cej.
Podajemy z sosem czosnkowym i ketchupem!
Smacznego!
Pozdrawiam.
17 kwietnia, 2018 @ 10:04 am
Super wygląda. Muszę spróbować. Anna
26 kwietnia, 2017 @ 4:30 pm
Super wygl?da. Musz? spr?bowa?. Anna