Pizza z przyprawą do mięsa typu kebab gyros, czy shoarma, uzupełniona w dodatki do niej pasujące i posypana mozzarellą to bardzo dobry wariant na ten drożdżowy wypiek. Całość jest dość pikantna, ale i bardzo sycąca. Osobiście uważam, że chociaż te z pizzerii są smaczne, to lepiej zrobić ją samemu w domowym zaciszu, gdyż nie ukrywajmy – możemy pofolgować sobie z ilością dodatków, jak tylko jest nam wygodnie.
Składniki na wsuwaną do piekarnika blachę, lub dwie formy do tarty/duże totownice.
Pizza Kebab/Gyros.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml wody
- 1 jajo
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka cukru
- opakowanie drożdży instant 7 g
Sos do posmarowania ciasta:
- 80 ml oliwy
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- łyżeczka przyprawy gyros
Składniki na pizze:
- pierś z kurczaka (około 40 dag)
- przyprawa gyros
- 3 ogórki kwaszone lub korniszony
- słodka papryka
- nieduża puszka kukurydzy konserwowej
- 250 g pieczarek
- 40 dag sera mozzarella
- sól
- oliwa do podsmażenia.
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do dużego naczynia i zagnieść na gładką masę. Ciasto powinno być dość gęste, jeżeli swobodnie przeciska się przez palce to dodać jeszcze łyżkę lub dwie mąki. Ciasto oprószyć delikatnie mąką, przykryć ściereczka i zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Powinno podwoić soją objętość.
Składniki na sos połączyć ze sobą i zostawić, aby przeszły swoimi zapachami.
W czasie, gdy ciasto będzie rosło, przygotowujemy pozostałe składniki. Pierś kroimy w drobną kostkę, z dodatkiem przyprawy smażymy do miękkości – musi być pikantne. Pieczarki kroimy w plastry i także podsmażamy z dodatkiem soli, by straciły smak surowizny, a następnie odsączamy. Ogórki i paprykę odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę, natomiast kukurydzę tylko odsączamy. Mozzarellę trzemy na tarce o grubych oczkach.
Ciasto rozwałkować, dopasowując placek do wielkości blaszki. Blaszkę oprószyć mąką i wyłożyć na nią ciasto. Za pomocą widelca nakłuć je dość gęsto. Następnie posmarować sosem przygotowanym z oliwy i układać składniki. Na spód kładziemy te najbardziej suche składniki, czyli mięso i pieczarki, następnie kukurydzę, ogórki, paprykę i ser. Posypujemy serem.
Pizze wsuwamy do rozgrzanego piekarnika. Ja piekę 18-20 minut w temperaturze 180 stopni (mam piekarnik elektryczny), ale można dać także wyższą temperaturę i piec krócej.
Podajemy z sosem czosnkowym i ketchupem!
Smacznego!
Pozdrawiam.
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 10:04 am
Super wygląda. Muszę spróbować. Anna
Anonimowy
26 kwietnia, 2017 @ 4:30 pm
Super wygląda. Muszę spróbować. Anna