Skip to content

Og?rki ma?osolne – przepis i o tym co og?rkom daj? li?cie, chrzan, i inne sk?adniki…

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Jak zrobi? pyszne og?rki ma?osolne? Co doda? aby by?y jeszcze smaczniejsze? Z tego artyku?u dowiesz si? tak?e jakie og?rki s? najlepsze oraz poznasz przepis.
Niemal ka?dy kto spr?bowa? og?rk?w ma?osolnych pokocha? je na zab?j. S? ?wietnym dodatkiem do sa?atek, idealn? przystawk? do grilla, ?wietnie smakuj? na kanapce a tak?e jedzone samodzielnie.
Ile gospody? domowych, ile region?w – tyle r??nych przepis?w. Dodajemy do nich przer??ne dodatki. Ja uwielbiam je je?? ju? kilka godzin po przygotowaniu, jeszcze nie s? ma?osolne, ale ju? niesamowicie pachn?. Ca?y rok na nie czekam 🙂
Co dodajemy do og?rk?w? Jaki to ma wp?yw?
  • koper – najlepszy podsuszany – og?rki nie gnij? w s?ojach, do ma?osolnych jednak dobrze jest da? ?wie?y, nadaje pi?kny zapach a same og?rki przecie? i tak szybko znikaj?,
  • korze? chrzanu – nadaje og?rkom twardo??, a tak?e ma wp?yw na walory smakowe, nie powinno go zabrakn??
  • z?bek czosnku – ma du?y wp?yw na smak a tak?e na j?drno?? og?rk?w
  • li?cie czarnej porzeczki, winogron, wi?ni – maja wp?yw na smak
  • s?l – jest niezb?dna by og?rki by?y smaczne, musz? by? do?? mocno posolone (wywar) by og?rki by?y smaczne. S?l powinna by? gruba – kamienna.
  • li?cie d?bu – ja osobi?cie nie daj? – dobry zamiennik chrzanu, ma wp?ywa na twardo?? og?rk?w,
  • ziele angielskie i pieprz ziarnisty – poprawia smak
  • gorczyca – jeden z najwa?niejszych sk?adnik?w, ma ogromny wp?yw na smak i je?eli nawet nie dajemy li?ci to gorczyca znale?? si? w og?rkach powinna,
  • woda gor?ca – og?rki szybciej dochodz? i ja tak zawsze zalewam, cho? je?eli zalejmy zimn? to tez b?dzie dobrze.
Ostatnio b?d?c na grillu u znajomych zosta?am pocz?stowana og?rkami, kt?re nie mia?y ?adnych li?ci winogron itp. Mia?y w zast?pstwie natk? selera – te? by?y bardzo smaczne.
Jakie og?rki najlepsze?
Je?eli masz sw?j ogr?dek warzywny to warto zwr?ci? uwag? na to, jak? odmian? kupujesz. Z w?asnego do?wiadczenia wiem, ?e og?rki ?remskie s? najlepsze, dobrze zachowuj? si? przy kiszeniu,  nie psuj? si? i s? bardzo smaczne.
Je?eli za? nie masz w?asnego ogr?dka, a same og?rki kupujesz, zwr?? uwag? na ?r?d?o pochodzenia. Im og?rki bardziej „eko” tym lepsze. Chodzi tutaj o nawozy. Prawda jest taka, ?e im jest ich wi?cej, tym szybciej og?rki b?d? si? psu?y. Nie wa?ne czy to ma?osolne czy zamkni?te w s?oikach na zim?. Warto dop?aci? kilka z?otych i mie? spokojn? g?ow?.
W czym kisi? og?rki?
Og?rki ma?osolne powinno si? kisi? w garnku kamiennym. Jednak je?eli nie masz takiego garnka to mo?na zakisi? w du?ym szklanych s?oju.

Przepis z proporcj? na 1 litrowy s??j/garnek kamienny (s?dz? ?e tak ?atwiej b?dzie dobra? proporcje na wi?ksze ilo?ci).

Przepis w?asny.

Sk?adniki:
  •  og?rki gruntowe
  • oko?o 2 szklanki wody ( na 1 litr wody dajemy kopiast? ?y?k? soli)
  • koper – 1 kwiatostan ?wie?y, lub suszony kwiatostan z ?odyg?
  • li?? winogronu
  • 2 li?cie z czarnej porzeczki i 2 li?cie z wi?ni
  • 1 z?bek czosnku
  • p?aska ?y?eczka gorczycy
  • li?? laurowy
  • 5 ziaren pieprzu i 3 ziarna ziela angielskiego
  • korze? chrzanu
Wykonanie:

Og?rki umy?. Na sp?d s?oja w?o?y? wszystkie drobne przyprawy. Nast?pnie u?o?y? ciasno og?rki. Na wierzchu u?o?y? koper i li?cie. Wod? bardzo mocno podgrza? w dodatkiem soli. Zala? s?oje wod? tak by og?rki by?y przykryte. Na wierch po?o?y? malutki talerzyk, dodatkowo przycisn?? go kamieniem czy innym ci??kim przedmiotem. 
Og?rki ma?osolne s? dobre ju? na drugi dzie? po ukiszeniu, im d?u?ej stoj? tym bardziej zmieniaj? si? w ukiszone.
Je?eli nie zd??ysz ich zje??, mo?esz je przetrze?, zagotowa? w s?oiczkach i do zupy og?rkowej b?d? jak znalaz?.
Smacznego! 🙂

3 komentarze

  1. Olga Pi
    11 czerwca, 2015 @ 3:15 pm

    Moja mama w?a?nie stoi i kisi;)

    Reply

  2. Martyna i Paulina Kwiatkowskie
    12 czerwca, 2015 @ 7:10 pm

    Og?rki uwielbiamy w ka?dej postaci, ale najbardziej chyba mizeri? <3

    Reply

  3. Magda C.
    16 czerwca, 2015 @ 7:53 am

    Uwielbiam ma?osolne <3

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *