Skip to content

Syrop z truskawek i dzikiego bzu – deserowy i zdrowy.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Syrop z truskawek i dzikiego bzu to fantastyczny dodatek do deser?w, drink?w, owsianki, lod?w – cho? nie tylko. ?wietnie si? sprawdzi rozrobiony z wod? do picia a tak?e podany na ?y?eczce np. dziecku w czasie przezi?bienia. Czysty sok z truskawek ma bowiem dzia?anie bakteriob?jcze, zawiera fitoncydy, podobnie jak chrzan czy cebula. Dodatek bzu dzia?a lekko napotnie, wi?c do dodatkowy plus obok fantastycznego zapachu. Poza tym, taki syrop b?dzie mia? dobroczynny wp?ywa na osoby cierpi?ce choroby nerek i p?uc a tak?e w?troby.
By wykona? idealnie czysty syrop, trzeba wrzuci? truskawki na sokownik. Je?eli nie masz jeszcze sokownika w domu dobrnij prosz? do ko?ca postu, podpowiem gdzie kupi? najtaniej w dobrej jako?ci i najszybciej 😉
Je?eli nie macie dost?pu do dzikiego bzu, to wybierzcie si? za miasto – ro?nie on przy bocznych drogach, przy ??kach – typowa samosiejka. Czas – do ko?ca czerwca 🙂 Kwitnie pi?knie na bia?o – pami?tajcie by zebra? te bielutkie baldachy z rozwini?tymi kwiatami. Zamkni?te i o ???tej barwie zostawiamy. Nie chowamy do reklam?wki, niesiemy luzem w koszu, by si? nie zaparzy?y.

Przepis w?asny.
Sk?adniki na 10 s?oiczk?w o pojemno?ci 200 ml ka?dy:

  • 2 kg truskawek
  • 10 baldach?w dzikiego czarnego bzu
  • 0,5 kg cukru – lub 0,7 je?eli truskawki s? kwa?ne
Po zako?czeniu pracy z sokownikiem mo?na doda? do syropu kilka ?y?ek cukru ?eluj?cego, by podnie?? g?sto??. Jednak syrop jest wystarczaj?co lepki i odpowiednio lej?cy.
Wykonanie:

Truskawki oczy?ci? z cz??ci zielonych, umy?, po umyciu przekroi? na p??. Baldachy po zerwaniu roz?o?y?, nie my? by nie usun?? z nich py?k?w kwiatowych. Pozostawi? na kilka chwil, by ewentualni ich mieszka?cy si? wyprowadzili. Oberwa? same kwiaty, cz??ci zielone odrzuci? (s? one szkodliwe).
Na sp?d sokownika wla? wod?, do 3/4 wysoko?ci gara. Na?o?y? kolejne warstwy sokownika. Doprowadzi? wod? do wrzenia, zmniejszy? palnik by zbyt ostro woda wewn?trz nie gotowa?a si?. Na sam? g?r?, czyli na siatk? w?o?y? owoce oraz kwiaty, zasypa? cukrem – nakry? pokrywk?. 
Co jaki? czas zlewa? syrop za pomoc? w??yka. Nale?y pilnowa? te?, by zawsze by? szczelnie zaci?ni?ty klipsem.

Kiedy truskawki zaczynaj? si? pieni? na sicie, oznacza to, ?e straci?y ju? ca?y sok i nale?y wy??czy? palnik. Ca?y proces trwa oko?o 40 minut. Same truskawki mo?na zblendowa? i zamrozi? – b?d? wspania?ym dodatkiem do galaretki; mo?na tak?e zrobi? z nich d?em.

Sok nalewa? do buteleczek, lub s?oiczk?w. Ja zape?niam ma?e 200 ml s?oiczki, s? podzielne i wygodne. S?oiczki z syropem pasteryzowa? przez kilka minut w du?ym garnku.


Smacznego 🙂



Wracaj?c do sokownika.

Pewnie wi?kszo?? z Was zna sklep garneczki.pl – sklep ten ma ogromny wyb?r nie tylko w garnkach ale i innym sprz?cie kuchennym, dodatkach, wyposa?eniu. Raj na ziemi dla kobiet kochaj?cych buszowa? po kuchni, szacunek dla klienta i b?yskawiczna wysy?ka.
Sklep rzuci? ostatnio promocj? na sokowniki i m?j sokownik widoczny na zdj?ciach ( zobacz w sklepie klik), pochodzi w?a?nie z tego sklepu. Ma?o tego, ?e ju? jest bardzo tanio za ogromny  i porz?dny sokownik, to dodatkowo mo?na otrzyma? 10 z? rabatu za polubienie profilu FB sklepu (czyli wysy?k? mamy gratis).
Sokownik jest na prawd? du?y – 2 kg truskawek mie?ci si? bez problemu na jeden rzut, wi?c znacznie skraca czas oczekiwania na sok w por?wnaniu do np. sokownika 5 l (taki mia?am wcze?niej i naprawd? r??nica jest kolosalna).
Sokownik mo?na u?ywa? tak?e do przygotowywania da? na parze, sporo si? zmie?ci 😉
Je?eli nie masz sokownika, to warto przemy?le? t? okazj?.

6 komentarzy

  1. Anonimowy
    9 czerwca, 2015 @ 12:09 pm

    ?wietny pomys? z tym bzem, jeszcze nigdy nie pr?bowa?am a syropiara jestem 😀 Pierwszy raz widz? taki przepis 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      9 czerwca, 2015 @ 1:41 pm

      Bo prawdopodobnie pierwszy raz taki przepis pojawi? si? w internecie 🙂

      Reply

  2. Sylwia
    9 czerwca, 2015 @ 12:54 pm

    Ju? czuj? ten zapach, musi by? to nieziemskie po??czenie 🙂

    Reply

  3. Martyna i Paulina Kwiatkowskie
    12 czerwca, 2015 @ 6:14 pm

    Mmmm, musi by? przepyszny!

    Reply

  4. Magda C.
    16 czerwca, 2015 @ 8:00 am

    Jaki pyszny syrop, ciekawy przepis 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *