Jak zrobić pyszne ogórki małosolne? Co dodać aby były jeszcze smaczniejsze? Z tego artykułu dowiesz się także jakie ogórki są najlepsze oraz poznasz przepis.
Niemal każdy kto spróbował ogórków małosolnych pokochał je na zabój. Są świetnym dodatkiem do sałatek, idealną przystawką do grilla, świetnie smakują na kanapce a także jedzone samodzielnie.
Ile gospodyń domowych, ile regionów – tyle różnych przepisów. Dodajemy do nich przeróżne dodatki. Ja uwielbiam je jeść już kilka godzin po przygotowaniu, jeszcze nie są małosolne, ale już niesamowicie pachną. Cały rok na nie czekam 🙂
Co dodajemy do ogórków? Jaki to ma wpływ?
- koper – najlepszy podsuszany – ogórki nie gniją w słojach, do małosolnych jednak dobrze jest dać świeży, nadaje piękny zapach a same ogórki przecież i tak szybko znikają,
- korzeń chrzanu – nadaje ogórkom twardość, a także ma wpływ na walory smakowe, nie powinno go zabraknąć
- ząbek czosnku – ma duży wpływ na smak a także na jędrność ogórków
- liście czarnej porzeczki, winogron, wiśni – maja wpływ na smak
- sól – jest niezbędna by ogórki były smaczne, muszą być dość mocno posolone (wywar) by ogórki były smaczne. Sól powinna być gruba – kamienna.
- liście dębu – ja osobiście nie daję – dobry zamiennik chrzanu, ma wpływa na twardość ogórków,
- ziele angielskie i pieprz ziarnisty – poprawia smak
- gorczyca – jeden z najważniejszych składników, ma ogromny wpływ na smak i jeżeli nawet nie dajemy liści to gorczyca znaleźć się w ogórkach powinna,
- woda gorąca – ogórki szybciej dochodzą i ja tak zawsze zalewam, choć jeżeli zalejmy zimną to tez będzie dobrze.
Ostatnio będąc na grillu u znajomych zostałam poczęstowana ogórkami, które nie miały żadnych liści winogron itp. Miały w zastępstwie natkę selera – też były bardzo smaczne.
Jakie ogórki najlepsze?
Jeżeli masz swój ogródek warzywny to warto zwrócić uwagę na to, jaką odmianę kupujesz. Z własnego doświadczenia wiem, że ogórki śremskie są najlepsze, dobrze zachowują się przy kiszeniu, nie psują się i są bardzo smaczne.
Jeżeli zaś nie masz własnego ogródka, a same ogórki kupujesz, zwróć uwagę na źródło pochodzenia. Im ogórki bardziej „eko” tym lepsze. Chodzi tutaj o nawozy. Prawda jest taka, że im jest ich więcej, tym szybciej ogórki będą się psuły. Nie ważne czy to małosolne czy zamknięte w słoikach na zimę. Warto dopłacić kilka złotych i mieć spokojną głowę.
W czym kisić ogórki?
Ogórki małosolne powinno się kisić w garnku kamiennym. Jednak jeżeli nie masz takiego garnka to można zakisić w dużym szklanych słoju.
Przepis z proporcją na 1 litrowy słój/garnek kamienny (sądzę że tak łatwiej będzie dobrać proporcje na większe ilości).
Przepis własny.
Składniki:
- ogórki gruntowe
- około 2 szklanki wody ( na 1 litr wody dajemy kopiastą łyżkę soli)
- koper – 1 kwiatostan świeży, lub suszony kwiatostan z łodygą
- liść winogronu
- 2 liście z czarnej porzeczki i 2 liście z wiśni
- 1 ząbek czosnku
- płaska łyżeczka gorczycy
- liść laurowy
- 5 ziaren pieprzu i 3 ziarna ziela angielskiego
- korzeń chrzanu
Wykonanie:
Ogórki umyć. Na spód słoja włożyć wszystkie drobne przyprawy. Następnie ułożyć ciasno ogórki. Na wierzchu ułożyć koper i liście. Wodę bardzo mocno podgrzać w dodatkiem soli. Zalać słoje wodą tak by ogórki były przykryte. Na wierch położyć malutki talerzyk, dodatkowo przycisnąć go kamieniem czy innym ciężkim przedmiotem.
Ogórki małosolne są dobre już na drugi dzień po ukiszeniu, im dłużej stoją tym bardziej zmieniają się w ukiszone.
Jeżeli nie zdążysz ich zjeść, możesz je przetrzeć, zagotować w słoiczkach i do zupy ogórkowej będą jak znalazł.
Smacznego! 🙂
Olga Pi
11 czerwca, 2015 @ 3:15 pm
Moja mama właśnie stoi i kisi;)
Martyna i Paulina Kwiatkowskie
12 czerwca, 2015 @ 7:10 pm
Ogórki uwielbiamy w każdej postaci, ale najbardziej chyba mizerię <3
Magda C.
16 czerwca, 2015 @ 7:53 am
Uwielbiam małosolne <3