13 komentarzy

  1. Magda C.
    Lipiec 6, 2015 @ 2:00 pm

    Pyszny dżem 🙂 Lubię z czarnej porzeczki 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      Lipiec 6, 2015 @ 2:15 pm

      Z czarnej też będę robić, pojawi się na blogu przepis 🙂

      Reply

  2. Sylwia
    Lipiec 6, 2015 @ 5:35 pm

    Dzięki za przepis 🙂 Będę też robić 🙂

    Reply

  3. Mała Maddie
    Lipiec 8, 2015 @ 5:29 pm

    Takie dżemy są najlepsze. U mnie ostatnio powstawały czereśniowe, truskawkowe i dziś wiśniowy 🙂 Coś pysznego 🙂

    Reply

  4. Anonimowy
    Czerwiec 21, 2017 @ 8:17 am

    Dlaczego robimy sok w sokowniku, czy nie prościej porzeczki przesmażyć a potem przetrzeć przez przecierak?
    Myślę że robienie soku to ciekawa "tajemnica" robienia takiego dżemu.
    pozdrawiam

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      Czerwiec 21, 2017 @ 8:41 am

      Też można. Nigdy nie próbowałam bo sokownik to opcja łatwiejsza. Nie trzeba wciąż mieszać, a przy smażeniu jednak trzeba pilnować. I takie z sokowbika się nie przypalaja. Pozdrawiam,☺

      Reply

  5. Anonimowy
    Czerwiec 21, 2017 @ 2:21 pm

    W tym roku zrobię więc ten dżem z użyciem soku z sokownika. Dzisiaj skończyłam dżem Babci z truskawek- zapomniany smak z dzieciństwa- pyszny, chociaż pracochłonny, ale warto było. Mam zamiar zrobić też dżem z moreli, myślę, że technika wykonania może być podobna do tego dżemu z truskawek, a może masz taki przepis.
    Robię sporo przetworów, w tym dżemów, wypróbuję również Twoje lub Babci przepisy na dżem z czarnej i czerwonej porzeczki, bo dżem truskawkowy to rewelacja, myślę że trudno będzie mi wrócić do dżemów z żel fiksem
    pozdrawiam serdecznie

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      Czerwiec 21, 2017 @ 3:47 pm

      To prawda. Chociaż ja z zelfiksem (na bazie pektyny) robię wiśniowy i jest pyszny. Bo ten nawet z dużą ilością cukru ma problem się zzelowac 🙂 A co do moreli – Nie robiliśmy nigdy. Ale ten trzeba zapewne smażyć 🙂

      Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      Czerwiec 21, 2017 @ 3:48 pm

      To prawda. Chociaż ja z zelfiksem (na bazie pektyny) robię wiśniowy i jest pyszny. Bo ten nawet z dużą ilością cukru ma problem się zzelowac 🙂 A co do moreli – Nie robiliśmy nigdy. Ale ten trzeba zapewne smażyć 🙂

      Reply

  6. Anonimowy
    Lipiec 6, 2017 @ 8:16 am

    Ja najpierw robię w sokowniku, później przecieram przez sito, a następnie gotuje żeby odparować wodę i przy końcu cukier. pozdro alka

    Reply

  7. Anonimowy
    Lipiec 7, 2017 @ 10:28 am

    Dzem z moreli z dodatkiem rodzynek i papryczki chili jest super. W tym momencie nie moge podac dokladnego przepisu, bo mam go w domu a jestem na dzialce:-)

    Reply

  8. Anonimowy
    Lipiec 18, 2017 @ 9:00 pm

    Ja też robię w sokowniku 🙂 tyle że gorący sok zlewam do buteleczek po frugo stawiam do góry nogami i mam pyszny sok na zimę ( lux kompot do obiadku w zimę, wystarczy do odrobiny soku dodać wody)
    Natomiast porzeczki przecieram dodaję cukru do smaku, zagotowuję i też gorący do słoiczków i do góry nogami stawiam do rana.Mam pyszny dżem np. do pleśniaka czy tez innych ciast.:) polecam

    Reply

  9. Piankowiec z dżemem. Kruche ciasto z delikarną bezą i dżemem.
    Maj 9, 2018 @ 12:01 am

    […] słoiczek dżemu z czerwonej lub czarnej porzeczki (lub inny […]

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *