Chaczapuri ad?arskie to najbardziej rozpoznawalna obok chinkali potrawa pochodz?ca z Gruzji. W pysznej chlebowej ??deczce zamkni?te zosta?y przepyszne sery, a ca?o?? zapieczona z jajkiem. Potrawa jest nie tylko pyszna ale i bardzo syc?ca. Jest tak?e ?atwiejsza w wykonaniu ni? pizza, a zawsze robi furor? na moim stole.
Pr?bowa?am ju? kilku podobnych przepis?w, kt?re Wam podrzucam i zach?cam do wypr?bowania:
Tureckie pide, czyli tak?e ??deczki, ale wype?nione kurczakiem i szpinakiem
Chaczapuri, ale zamkni?te i bez dro?d?y, tak?e z serami. Nie pieczone, ale z patelni.
Yoka, czyli chaczapuri na szybko, bez wyrabiania ciasta.
Koniecznie sprawd? tak?e przepis na chinkali.
Zach?cam Was do przygotowania tego chaczapuri ad?arskiego – b?dzie idealne na ?niadanie zamiast kanapki, a z pewno?ci? zasyci na bardzo d?ugi czas.
Chaczapuri ad?arskie
Chaczapuri ad?arskie – sk?adniki na 10 sztuk
To bardzo du?a porcja, mo?na przygotowa? po?ow?.
- na zaczyn: 65 g ?wie?ych dro?d?y, ?y?ka m?ki pszennej, ?y?ka cukru, p?? szklanki ciep?ej wody
- ciasto w?a?ciwe: 1 kg m?ki pszennej, 2 szklanki ciep?ej wody, 2 ?y?eczki soli, 2 ?y?ki jogurtu lub ?mietany
- farsz: 400 g sera mozzarella (kulki), 300 g ???tego sera, 200 g sera feta
- 10 jaj (lub mniej, je?eli chcesz chaczapuri z samym serem)
- mas?o do podania.
Chaczapuri ad?arskie – wykonanie:
- W pierwszej kolejno?ci wykona? zaczyn. Na dno miski rozkruszy? dro?d?e, wsypa? m?k? oraz cukier i wymiesza? z dodatkiem ciep?ej wody. Odstawi? na 10 minut.
- Do zaczynu doda? sk?adniki na ciasto, czyli m?k?, ciep?? wod?, s?l oraz jogurt. Wyrobi?. Odstawi? pod przykryciem do wyro?ni?cia na godzin?.
- Fet? pokruszy?, a mozzarell? i ???ty ser zetrze? na tarce. Po??czy? razem.
- Ciasto dro?d?owe jeszcze raz przerobi? i podzieli? na 10 kawa?k?w. Ka?dy rozp?aszczy? d?oni? i rozwa?kowa? wa?kiem na owalny kszta?t o d?ugo?ci oko?o 30 cm i grubo?ci kilka mm. Podsypywa? podczas wa?kowania m?k?. Na ?rodkow? cz???, wzd?u? d?ugo?ci ciasta na?o?y? farsz. Brzegi ciasta zawin?? do ?rodka, by uformowa? ??deczk?.
- Chaczapuri uk?ada? na blaszce wy?o?onej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni na z?oty kolor (w zale?no?ci od piekarnika ciasto mo?e upiec si? ciut szybciej).
- Na ostatnie 5 minut pieczenia do chaczapuri wla? jajko. Jajko powinno by? lekko p?ynne po wyj?ciu z pieca.
- Przed podaniem placek gruzi?ski przybra? odrobin? mas?a i podawa? gor?cy.
SMACZNEGO!
17 czerwca, 2020 @ 9:02 am
To chyba najpyszniejsze danie, jakie w ?yciu jad?am 🙂 Ostatnio te? sama robi?am i jest naprawd? petarda.