Sałatka królewska to polski klasyk, często serwowany w restauracjach na uroczystościach rodzinnych. Przygotowujemy ją z takich składników jak mięso drobiowe, ser żółty, ananas, seler, kukurydza, czasem por. Kojarzycie? Ja często wracam do tego przepisu, zwłaszcza w okolicy świąt. Jeżeli jakimś trafem jeszcze jej nie przygotowaliście, bardzo wam polecam!
Sałatka królewska
Sałatka królewska – składniki:
- 2 wędzone ćwiartki z kurczaka
- 300g żółtego sera
- 1 puszka plastrów ananasa
- 1 puszka kukurydzy
- 1 słoik selera konserwowego (nitki niekrojone)
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 5 łyżek majonezu
- 1 por
- sól i pieprz do smaku.
Sałatka królewska – wykonanie:
- Z ćwiartek kurczaka usunąć skórę oraz kości. Mięso pokroić w kostkę lub paseczki.
- Żółty ser pokroić w nieduże paski lub kostkę.
- Ananasy, kukurydzę oraz selera odsączyć. Ananasy pokroić w kostkę, selera na kawałki około 1 cm.
- Ugotowane na twardo jajka obrać i pokroić w kostkę.
- Z pora wykorzystać białą część do przygotowania sałatki – posiekać ją na drobno, sparzyć wrzątkiem, odcedzić.
- Wszystkie podszykowane składniki umieścić w naczyniu, połączyć i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, a także majonezem. Dokładnie wymieszać.
- Sałatkę schłodzić.
Smacznego.
Zobacz inne sałatki:
rysiaa
29 października, 2020 @ 11:32 am
witaj! ile sera żółtego dodać?
Katarzyna Rzepecka
29 października, 2020 @ 12:23 pm
300g 🙂
Izka
5 listopada, 2020 @ 11:03 am
U mnie wszyscy uwielbiają tą sałatkę, pyszna jest 🙂