Kurczak Caprese – włoska kuchnia, prosta ale bardzo aromatyczna. Filety z kurczaka otaczamy w ziołach, a wszystko zapiekamy z dodatkiem sera mozzarella i niedużych pomidorków. Przygotowanie takiego dania to około 40 minut łącznie z czasem potrzebnym na pieczenie. Uwielbiam takie proste dania, które wystarczy podszykować, a reszta dzieje się sama 🙂
Polecam podać mięso z dodatkiem ryżu. Otrzymamy wtedy bardzo fajny, szybki, pożywny i zdrowy obiad.
Kurczak Caprese
Kurczak Caprese – składniki:
- 1 kg filetów z piersi kurczaka
- 250 g drobnych pomidorków (mogą być koktajlowe, daktylowe itp)
- 250 g sera mozzarella
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia, czosnek w proszku, papryka, suszone pomidory (można użyć gotowej mieszanki przypraw kuchni włoskiej)
- świeża bazylia listki
- oliwa do smażenia.
Kurczak Caprese – wykonanie:
- Filety umyć i osuszyć. Otoczyć je w przyprawach obficie, a następnie obsmażyć krótko na patelni z dodatkiem oliwy. Dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste.
- Do patelni dołożyć ser mozzarella posiekany w kostkę oraz przekrojone na pół pomidorki. Wstawić do piekarnika na pół godziny w 170 stopni, bez przykrycia.
- Po upieczeniu kurczaka przybrać bazylią i podawać.
SMACZNEGO!
Może zainteresuje Cię także:
AnnaS
12 sierpnia, 2020 @ 11:27 am
Mm prawie zapachniało 🙂
Natalia
19 sierpnia, 2020 @ 5:34 pm
Jak to się stało, że u mnie mozarella zniknęła, a sosu tylko trochę na patelni? Przez to kurczak wyszedł suchy. Poza tym smaczne, ale chyba lepiej zamarynować dzień wcześniej by smak był intensywniejszy. Dałam sporo przypraw, ale jednak co postoi w lodówce to później lepiej przyjemnie smak przypraw.
Silico
22 sierpnia, 2020 @ 12:05 pm
Moja rodzina uwielbia kurczaka w różnych wersjach, dlatego często testuje nowe przepisy. Kurczaka Caprese przygotowywałam niedawno i wszystkim bardzo smakował. Ja zamarynowałam sobie mięso dzień wcześniej, by wydobyć jeszcze bardziej intensywny i wyrazisty smak. Dużą zaletą jest czas przygotowania 🙂 Kurczak w takiej wersji na pewno będzie częstym gościem w moim domu 🙂
Anna
8 listopada, 2020 @ 3:47 pm
A czy mogę dodać np. śmietankę na dno? Żeby wyszedł taki sos? 😉
Katarzyna Rzepecka
8 listopada, 2020 @ 5:01 pm
Można, pewnie 🙂
Lidia
10 listopada, 2020 @ 1:25 pm
Piersi pokrojone w kawałki czy w całości?
Katarzyna Rzepecka
10 listopada, 2020 @ 5:24 pm
Ja daję całe, tak jak w opisie. Ale można też przygotować w kawałkach 🙂
Lidia
13 listopada, 2020 @ 9:10 pm
Zrobiłam! Polecam pycha 😋😋😋😋😋😋 napewno na długo pozostanie w naszej kuchni 😋😋😋😋😍