Skip to content

Chaczapuri ad?arskie

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Chaczapuri ad?arskie to najbardziej rozpoznawalna obok chinkali potrawa pochodz?ca z Gruzji. W pysznej chlebowej ??deczce zamkni?te zosta?y przepyszne sery, a ca?o?? zapieczona z jajkiem. Potrawa jest nie tylko pyszna ale i bardzo syc?ca. Jest tak?e ?atwiejsza w wykonaniu ni? pizza, a zawsze robi furor? na moim stole.

Pr?bowa?am ju? kilku podobnych przepis?w, kt?re Wam podrzucam i zach?cam do wypr?bowania:

Tureckie pide, czyli tak?e ??deczki, ale wype?nione kurczakiem i szpinakiem

Tureckie pide z wo?owin?

Chaczapuri, ale zamkni?te i bez dro?d?y, tak?e z serami. Nie pieczone, ale z patelni. 

Yoka, czyli chaczapuri na szybko, bez wyrabiania ciasta.

Koniecznie sprawd? tak?e przepis na chinkali. 

Zach?cam Was do przygotowania tego chaczapuri ad?arskiego – b?dzie idealne na ?niadanie zamiast kanapki, a z pewno?ci? zasyci na bardzo d?ugi czas.

chaczapuri ad?arskie

Chaczapuri ad?arskie


Chaczapuri ad?arskie – sk?adniki na 10 sztuk

To bardzo du?a porcja, mo?na przygotowa? po?ow?.

  • na zaczyn: 65 g ?wie?ych dro?d?y, ?y?ka m?ki pszennej, ?y?ka cukru, p?? szklanki ciep?ej wody
  • ciasto w?a?ciwe: 1 kg m?ki pszennej, 2 szklanki ciep?ej wody, 2 ?y?eczki soli, 2 ?y?ki jogurtu lub ?mietany
  • farsz: 400 g sera mozzarella (kulki), 300 g ???tego sera, 200 g sera feta
  • 10 jaj (lub mniej, je?eli chcesz chaczapuri z samym serem)
  • mas?o do podania.

 

Chaczapuri ad?arskie – wykonanie:

  1. W pierwszej kolejno?ci wykona? zaczyn. Na dno miski rozkruszy? dro?d?e, wsypa? m?k? oraz cukier i wymiesza? z dodatkiem ciep?ej wody. Odstawi? na 10 minut.
  2. Do zaczynu doda? sk?adniki na ciasto, czyli m?k?, ciep?? wod?, s?l oraz jogurt. Wyrobi?. Odstawi? pod przykryciem do wyro?ni?cia na godzin?.
  3. Fet? pokruszy?, a mozzarell? i ???ty ser zetrze? na tarce. Po??czy? razem.
  4. Ciasto dro?d?owe jeszcze raz przerobi? i podzieli? na 10 kawa?k?w. Ka?dy rozp?aszczy? d?oni? i rozwa?kowa? wa?kiem na owalny kszta?t o d?ugo?ci oko?o 30 cm i grubo?ci kilka mm. Podsypywa? podczas wa?kowania m?k?. Na ?rodkow? cz???, wzd?u? d?ugo?ci ciasta na?o?y? farsz. Brzegi ciasta zawin?? do ?rodka, by uformowa? ??deczk?.
  5. Chaczapuri uk?ada? na blaszce wy?o?onej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni na z?oty kolor (w zale?no?ci od piekarnika ciasto mo?e upiec si? ciut szybciej).
  6. Na ostatnie 5 minut pieczenia do chaczapuri wla? jajko. Jajko powinno by? lekko p?ynne po wyj?ciu z pieca.
  7. Przed podaniem placek gruzi?ski przybra? odrobin? mas?a i podawa? gor?cy.

SMACZNEGO!

CHACZAPURI AD?ARSKIE

1 Comment

  1. Marysia
    17 czerwca, 2020 @ 9:02 am

    To chyba najpyszniejsze danie, jakie w ?yciu jad?am 🙂 Ostatnio te? sama robi?am i jest naprawd? petarda.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *