Chaczapuri adżarskie to najbardziej rozpoznawalna obok chinkali potrawa pochodząca z Gruzji. W pysznej chlebowej łódeczce zamknięte zostały przepyszne sery, a całość zapieczona z jajkiem. Potrawa jest nie tylko pyszna ale i bardzo sycąca. Jest także łatwiejsza w wykonaniu niż pizza, a zawsze robi furorę na moim stole.
Próbowałam już kilku podobnych przepisów, które Wam podrzucam i zachęcam do wypróbowania:
Tureckie pide, czyli także łódeczki, ale wypełnione kurczakiem i szpinakiem
Chaczapuri, ale zamknięte i bez drożdży, także z serami. Nie pieczone, ale z patelni.
Yoka, czyli chaczapuri na szybko, bez wyrabiania ciasta.
Koniecznie sprawdź także przepis na chinkali.
Zachęcam Was do przygotowania tego chaczapuri adżarskiego – będzie idealne na śniadanie zamiast kanapki, a z pewnością zasyci na bardzo długi czas.
Chaczapuri adżarskie
Chaczapuri adżarskie – składniki na 10 sztuk
To bardzo duża porcja, można przygotować połowę.
- na zaczyn: 65 g świeżych drożdży, łyżka mąki pszennej, łyżka cukru, pół szklanki ciepłej wody
- ciasto właściwe: 1 kg mąki pszennej, 2 szklanki ciepłej wody, 2 łyżeczki soli, 2 łyżki jogurtu lub śmietany
- farsz: 400 g sera mozzarella (kulki), 300 g żółtego sera, 200 g sera feta
- 10 jaj (lub mniej, jeżeli chcesz chaczapuri z samym serem)
- masło do podania.
Chaczapuri adżarskie – wykonanie:
- W pierwszej kolejności wykonać zaczyn. Na dno miski rozkruszyć drożdże, wsypać mąkę oraz cukier i wymieszać z dodatkiem ciepłej wody. Odstawić na 10 minut.
- Do zaczynu dodać składniki na ciasto, czyli mąkę, ciepłą wodę, sól oraz jogurt. Wyrobić. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę.
- Fetę pokruszyć, a mozzarellę i żółty ser zetrzeć na tarce. Połączyć razem.
- Ciasto drożdżowe jeszcze raz przerobić i podzielić na 10 kawałków. Każdy rozpłaszczyć dłonią i rozwałkować wałkiem na owalny kształt o długości około 30 cm i grubości kilka mm. Podsypywać podczas wałkowania mąkę. Na środkową część, wzdłuż długości ciasta nałożyć farsz. Brzegi ciasta zawinąć do środka, by uformować łódeczkę.
- Chaczapuri układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor (w zależności od piekarnika ciasto może upiec się ciut szybciej).
- Na ostatnie 5 minut pieczenia do chaczapuri wlać jajko. Jajko powinno być lekko płynne po wyjęciu z pieca.
- Przed podaniem placek gruziński przybrać odrobiną masła i podawać gorący.
SMACZNEGO!
Marysia
17 czerwca, 2020 @ 9:02 am
To chyba najpyszniejsze danie, jakie w życiu jadłam 🙂 Ostatnio też sama robiłam i jest naprawdę petarda.