Skip to content

Przepis na dżem truskawkowy mojej babci.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
To, że nasze babcie robiły najlepsze dżemy wie każdy. Natomiast moją babcię uważam za mistrzynię przetworów :-). Powtarzałam tu na blogu już wiele razy, że była specem i przerabiała tony owoców i warzyw i właśnie dżemy, nie tylko ten truskawkowy ale i z czarnej i czerwonej porzeczki robiła w ogromnych ilościach. Zaszczepiła we mnie miłość do domowych konserw i przetworów, bo prawda jest taka, że nic nie cieszy dzieci jak pyszny słoik pachnący latem. Aktualnie w internecie można znaleźć bardzo dużo różnych receptur na dżem truskawkowy. W skład wchodzą różne dodatki. Ale czy nie lepiej zrobić go tylko z dodatkiem cukru? Cukier świetnie konserwuje a przy tym mamy całkowicie naturalny dżem który wspaniale podkreśli smak ciast, naleśników czy deserów. 
Truskawki na dżem nie muszą być piękne – lepiej by były bardzo dojrzałe i najlepiej z własnego ogórka. Różnica w zapachu i smaku jest ogromna zwłaszcza jeżeli nie podlewamy ich nawozem 🙂 Warto rozejrzeć się za truskawki uprawianymi w małych gospodarstwach, które można kupić dosłownie przy nich, często na stoiskach ustawianych przy drogach a unikać takich z supermarketów.
Składniki na około 15 słoiczków po 200 ml każdy:
  • 4 kg truskawek
  • 1,2 kg cukru
Wykonanie:

Truskawki delikatnie umyć, następnie usunąć szypułki. Do dużego naczynia na przemian wkładać warstwami trochę truskawek i przesypywać je cukrem. Zostawić je na 2-3 godziny by puściły sok.
Po tym czasie truskawki przelać do dużego garnka i smażyć je przez 60 minut. Odstawić, wychłodzić i schować do lodówki na noc.
Na następny dzień zabieg smażenia powtórzyć. Truskawki wstawić na palnik i smażyć przez 60 minut, po czym pozwolić mu ostygnąć.
Chłodny już dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków,szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 5 minut. Ja wkładam słoiczki do chłodnej wody i zagotowuje je zakryte wodą całkowicie. Po 5 minutach wrzenia odlewam wodę, wyciągam słoiki i układam je do góry dnem.

Dżem trzyma się w słoiczkach bardzo długo. 
Polecam!

27 komentarzy

  1. dulux family zone
    17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am

    Pyszna sprawa, na szczęście już dużo truskawek

    Reply

  2. dulux family zone
    15 czerwca, 2016 @ 6:24 am

    Pyszna sprawa, na szczęście już dużo truskawek

    Reply

  3. http://twoje-narzedzia.c0.pl
    17 kwietnia, 2018 @ 12:05 pm

    Bardzo fajny przepis. Przepisy babci są najlepsze

    Reply

  4. http://twoje-narzedzia.c0.pl
    17 czerwca, 2016 @ 7:28 am

    Bardzo fajny przepis. Przepisy babci są najlepsze

    Reply

  5. Ewa
    17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am

    Zachęcił mnie Twój wpis, i właśnie zabrałam się za dżem. Czy u Ciebie też truskawki puściły tak dużo soku? patrząc na zawartość garnka to jest go bardzo dużo. Czy aby na pewno z tego wyjdzie gęsty dżem ? 😉

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am

      Też puściły sok. Jeżeli soku jest bardzo, bardzo dużo to można część odlać lub w drugiej turze dłużej podsmażyć jeżeli po pierwszym smażeniu i wychlodzeniu dżem nadal będzie wodnisty. Ale wg mnie powinno być okay 🙂

      Reply

  6. Ewa
    19 czerwca, 2016 @ 11:24 am

    Zachęcił mnie Twój wpis, i właśnie zabrałam się za dżem. Czy u Ciebie też truskawki puściły tak dużo soku? patrząc na zawartość garnka to jest go bardzo dużo. Czy aby na pewno z tego wyjdzie gęsty dżem ? 😉

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      19 czerwca, 2016 @ 3:52 pm

      Też puściły sok. Jeżeli soku jest bardzo, bardzo dużo to można część odlać lub w drugiej turze dłużej podsmażyć jeżeli po pierwszym smażeniu i wychlodzeniu dżem nadal będzie wodnisty. Ale wg mnie powinno być okay 🙂

      Reply

  7. Ewa
    17 kwietnia, 2018 @ 10:11 am

    Dziękuję za odpowiedź :), jutro drugi dzień więc zobaczę jak to będzie wyglądać po nocy w lodówce :). To mój pierwszy dżem truskawkowy, wcześniej bawiłam się tylko ze śliwkami.

    Reply

  8. Ewa
    19 czerwca, 2016 @ 4:09 pm

    Dziękuję za odpowiedź :), jutro drugi dzień więc zobaczę jak to będzie wyglądać po nocy w lodówce :). To mój pierwszy dżem truskawkowy, wcześniej bawiłam się tylko ze śliwkami.

    Reply

  9. Ewelka90_12
    17 kwietnia, 2018 @ 10:11 am

    Czy podczas gotowania/smażenia można mieszać truskawki z cukrem? Cały proces mozna powtórzyć więcej niż 2 razy? Z góry dzięki za odpowiedź, na pewno wykorzystam przepis 🙂

    Reply

  10. Ewelka90_12
    19 października, 2016 @ 11:14 am

    Czy podczas gotowania/smażenia można mieszać truskawki z cukrem? Cały proces mozna powtórzyć więcej niż 2 razy? Z góry dzięki za odpowiedź, na pewno wykorzystam przepis 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      19 października, 2016 @ 1:00 pm

      Można pomieszać, oczywiście. Tak samo jak można przesmażyć truskawki na 3 razy jeżeli jest taka konieczność 🙂 Pozdrawiam.

      Reply

  11. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am

    Witam mam pytanie czy dżemik po paru miesiącach nie zmienia koloru?

    Reply

  12. Anonimowy
    22 czerwca, 2017 @ 7:17 pm

    Witam mam pytanie czy dżemik po paru miesiącach nie zmienia koloru?

    Reply

  13. Katarzyna Rzepecka
    17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am

    Nie powinien. Pozdrawiam ☺

    Reply

  14. Katarzyna Rzepecka
    23 czerwca, 2017 @ 8:21 am

    Nie powinien. Pozdrawiam ☺

    Reply

  15. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am

    Czy truskawki maja być pod przykryciem kiedy smażymy je na gazie?

    Reply

  16. Anonimowy
    28 czerwca, 2017 @ 4:05 pm

    Czy truskawki maja być pod przykryciem kiedy smażymy je na gazie?

    Reply

  17. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am

    Witam. Pisze Pani że słoiki całkowicie są zamoczone w wodzie to znaczy ze nawet nakretka z słoika ma być pod wodą? Jeszcze chciałam zapytać czy tak samo można zrobić dżem z innych owoców typu jagody, wiśnie?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 12:07 pm

      Wiśnie niestety potrzebują dodatku pektyny, bo z samym cukrem będzie ciężko dobrać proporcje. Musialboby być go naprawdę dużo. Na blogu jest przepis na dżem wiśniowy (proszę wpisać w lupke). Natomiast z jagod mozna smażyć tak samo jak truskawki w tym przepisie :). Słoiczki zamoczyłam całe Ale nie jest to konieczne. Pozdrawiam.

      Reply

  18. Anonimowy
    29 czerwca, 2017 @ 9:13 am

    Witam. Pisze Pani że słoiki całkowicie są zamoczone w wodzie to znaczy ze nawet nakretka z słoika ma być pod wodą? Jeszcze chciałam zapytać czy tak samo można zrobić dżem z innych owoców typu jagody, wiśnie?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      29 czerwca, 2017 @ 9:23 am

      Wiśnie niestety potrzebują dodatku pektyny, bo z samym cukrem będzie ciężko dobrać proporcje. Musialboby być go naprawdę dużo. Na blogu jest przepis na dżem wiśniowy (proszę wpisać w lupke). Natomiast z jagod mozna smażyć tak samo jak truskawki w tym przepisie :). Słoiczki zamoczyłam całe Ale nie jest to konieczne. Pozdrawiam.

      Reply

  19. Graźyna
    17 kwietnia, 2018 @ 12:05 pm

    Ja w tym roku zrobiłam przepyszne .wydaje mi się. źe konfitury.
    Truskawki były dojrzałe.dorodne.
    Dalam wiecej cukru -pół na pół .
    Zagotowałam moment pogotowały się. wyłączyłam.
    Jak ostygły zagotowałam ponownie.Tak ze 3 razy.
    Bardzo szybko odparowały.Niektóre az za duźo.
    Owoce są całe.kolor przepìękny.
    Zapasteryzowałam dla pewności.

    Reply

  20. Graźyna
    4 lipca, 2017 @ 2:50 pm

    Ja w tym roku zrobiłam przepyszne .wydaje mi się. źe konfitury.
    Truskawki były dojrzałe.dorodne.
    Dalam wiecej cukru -pół na pół .
    Zagotowałam moment pogotowały się. wyłączyłam.
    Jak ostygły zagotowałam ponownie.Tak ze 3 razy.
    Bardzo szybko odparowały.Niektóre az za duźo.
    Owoce są całe.kolor przepìękny.
    Zapasteryzowałam dla pewności.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *