Skip to content

Kapuśniaczki – paszteciki z kwaszoną kapustą i suszonymi grzybami. Paszteciki wigilijne. Najłatwiejsze i najsmaczniejsze.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Nim się obejrzymy, będą Święta Bożego Narodzenia, które są moim ulubionym czasem w całym roku ze względu na bardzo rodzinną atmosferę. W sklepach już jest szał, na blogach to samo 🙂  Ja mam ten komfort, że prowadząc stronę kulinarną, odczuwam klimat świąteczny już wcześniej, bo cały grudzień to pokazywanie przepisów, kombinowanie, wymyślanie, by jak najwięcej receptur zamieścić i wypróbować, a następnie zaskoczyć swoich gości 🙂
Tak więc już powoli zaczynam, a chciałabym pokazać Wam w tym roku trochę przepisów na Wigilię, a nie tylko ciasta (choć te też będą). Dziś zatem kapuśniaczki lub jak ktoś woli – paszteciki wigilijne z kwaszoną kapustą i suszonymi grzybami, a w kolejnym wpisie będzie barszcz czerwony, które idealnie komponuje się z dzisiejszym przepisem  🙂
Te paszteciki, to przepis uproszczony. Bo zazwyczaj znaleźć można taki, gdzie do ciasta dodaje się same  żółtka. Ja daję całe jaja – nie lubię, gdy zostaje mi niewykorzystane białko. Do ciasta dokładam też śmietanę lub jogurt, mój ulubiony składnik do tego rodzaju wypieków, który sprawia, że wypiek jest mięciutki i pulchniutki. Co więcej, z tym przepisem nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Mimo tych ułatwień paszteciki są bardzo, bardzo smaczne – lekko chrupiące z wierzchu, a mięciutkie w środku. Dobrze też się kroją, dzięki kruchości. A gdy zostaje mi ciasta, piekę rogale z owocami dla moich chłopców. Przepis jest bardzo uniwersalny 🙂
paszteciki z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami

Kapuśniaczki – paszteciki z kwaszoną kapustą i suszonymi grzybami. Paszteciki wigilijne. Najłatwiejsze i najsmaczniejsze.
Duża porcja – wystarczy, by zrobić około 70 pasztecików o szerokości 4 cm.



Kapuśniaczki składniki na ciasto:
 
1 kg mąki pszennej tortowej
6 jaj
1 jajo do posmarowania wierzchu
łyżka maku
250 g masła
100 g świeżych drożdży
łyżeczka cukru
szczypta soli
250 ml (1 szklanka) śmietany lub jogurtu naturalnego
Kapuśniaczki składniki na farsz:
 
1 kg kapusty kwaszonej
liść laurowy
kilka kulek ziela angielskiego
1 marchew
szklanka suszonych grzybów
1 cebula
łyżka oliwy do podsmażenia
sól
pieprz.
Wykonanie:
 
W pierwszej kolejności naszykować farsz.
 
Grzyby najlepiej zamoczyć we wodzie już dzień wcześniej i zostawić na noc, by napęczniały. Jeżeli zapomnieliście, nic się nie dzieje, będą się tylko dłużej gotować. Wypłukać, zalać wodą, dodać soli (woda musi być dość słona) i gotować grzyby do miękkości. Odcedzić, a gdy przestygną, pokroić w niedużą kostkę.
Kapustę odsączamy i próbujemy – jeżeli jest bardzo kwaśna, wypłukać, by otrzymać pożądany smak. Posiekać na kawałki o długości około 3 cm i włożyć do garnka. Zalać wodą, by kapusta była przykryta. Dołożyć poszatkowaną marchew, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz, po czym gotować do miękkości. Dokładnie odcedzić na durszlaku.
Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Zeszklić cebulkę, dodać grzyby i podsmażyć razem. Następnie dodać kapustę i chwile smażyć, aby składniki się przegryzły.  Odstawić do przestygnięcia.
Przygotowanie ciasta i pieczenie kapuśniaczków. 
 
Na stolnicę wsypać mąkę, sól i cukier, a także masło. Posiekać. Dodać rozkruszone drożdże, ponownie posiekać. Zrobić dołek na środku kopczyka, wbić jajka i wlać śmietanę. Zagnieść ciasto do połączenia składników.
Na omączonej lekko stolnicy rozwałkować ciasto na cienki 3-4 mm placek. Na brzegu położyć warstwę farszu i zrolować, by zamknąć wewnątrz  kapustę. Odciąć. Znów położyć farsz na brzegu, zrolować i odciąć. Robimy tak do wyczerpania ciasta.
Rolki układamy na papierze do pieczenia, nacinamy nożem ich wierzch w poprzek co 3-4 cm (łatwiej wtedy odcinać gotowe paszteciki), smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem.
Pieczemy przez 20 minut lub na rumiany kolor w 170 stopniach.
Smacznego!

 

paszteciki na wigilię

 

paszteciki z kapustą

20 komentarzy

  1. zBLOGowani.pl
    17 kwietnia, 2018 @ 11:57 am

    Zachęcamy aby dodać przepis do najnowszej akcji konkursowej ZAPACH ŚWIĄT na zBLOGowani.pl http://zblogowani.pl/akcja/zapach-swiat

    Reply

  2. Katarzyna Rzepecka
    17 kwietnia, 2018 @ 9:56 am

    Dziękuję za zaproszenie, nie biorę udziału w konkursach 🙂

    Reply

  3. Karolina Lewandowska
    17 kwietnia, 2018 @ 9:56 am

    Cudowne zdjęcia! Przepisy też super!

    Reply

  4. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 9:56 am

    Dziękuję za przepis, wykorzystam na pewno bo zawsze robiłam z żółtkami i te białka są moją świąteczną zmorą ;). Napisze po świetach jak wyszły.
    Magda

    Reply

  5. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 9:56 am

    zimne nóżki to inaczej galart

    Reply

  6. zBLOGowani.pl
    30 listopada, 2017 @ 10:39 am

    Zachęcamy aby dodać przepis do najnowszej akcji konkursowej ZAPACH ŚWIĄT na zBLOGowani.pl http://zblogowani.pl/akcja/zapach-swiat

    Reply

  7. Anna Maciejewska
    17 kwietnia, 2018 @ 9:57 am

    Piękne zdjęcia.
    Czuć już ten klimat świąteczny 🙂 Kasiu, przepis zapisuję do zrobienia, z pewnością się nie zawiodę. Ciesze się, że zaczynasz cykl świąteczny 🙂

    Reply

  8. Katarzyna Rzepecka
    30 listopada, 2017 @ 11:55 am

    Dziękuję za zaproszenie, nie biorę udziału w konkursach 🙂

    Reply

  9. Karolina Lewandowska
    30 listopada, 2017 @ 12:26 pm

    Cudowne zdjęcia! Przepisy też super!

    Reply

  10. Anonimowy
    30 listopada, 2017 @ 1:08 pm

    Dziękuję za przepis, wykorzystam na pewno bo zawsze robiłam z żółtkami i te białka są moją świąteczną zmorą ;). Napisze po świetach jak wyszły.
    Magda

    Reply

  11. Anonimowy
    30 listopada, 2017 @ 1:45 pm

    zimne nóżki to inaczej galart

    Reply

  12. Anna Maciejewska
    30 listopada, 2017 @ 4:54 pm

    Piękne zdjęcia.
    Czuć już ten klimat świąteczny 🙂 Kasiu, przepis zapisuję do zrobienia, z pewnością się nie zawiodę. Ciesze się, że zaczynasz cykl świąteczny 🙂

    Reply

  13. codojedzenia
    17 kwietnia, 2018 @ 9:56 am

    Fajny przepis! Podoba mi się taka odrywana wersja

    Reply

  14. codojedzenia
    6 grudnia, 2017 @ 7:29 am

    Fajny przepis! Podoba mi się taka odrywana wersja

    Reply

  15. Mo
    17 grudnia, 2018 @ 2:09 pm

    Bardzo dziękuję za przepis. Tylko mam pytanie na co te 6 jaj W przepisie?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 grudnia, 2018 @ 2:38 pm

      Dodajemy do ciasta, proszę zobaczyć opis wykonania ciasta, wszystko jest opisane 🙂

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *