Skip to content

Koktajl z jeżyn, kumkwatów i białego sera.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Witajcie! Pewnie część z Was już zauważyła zmianę na blogu (lub wyczytała na profilu Facebook), jaką jest zmiana adresu bloga. Dotychczas w nazwie widniało słowo blogspot. Nie ma już tego. Teraz nazwa jest krótsza i bardziej dźwięczna 🙂 Łatwiej też też taką zapamiętać. Oczywiście zmiana niesie ze sobą także trochę nerwów, bo szablon bloga szaleje i nie wiem czy to się unormuje. Zniknął panel ikonek społecznościowych na belce menu, nie działa wyszukiwarka i kilka mniej istotnych rzeczy. Jeżeli to nie wróci do normy, szablon będzie musiał zostać porządnie poprawiony. Za te usterki bardzo przepraszam.
Dziś na blogu pojawia się przepis na koktajl. Koktajl jest bardzo ciekawy, ponieważ do jego przygotowania użyłam maleńkich cytrusów – kumkwatów (ang. kumquat). Mają one kwaśny miąższ, za to skóra jest tak słodka, że miąższ zwykłej mandarynki pozostaje za nią w tyle. Zjada się je z tą właśnie skórką. Owoce te nadały już ciekawie dobranym składnikom niepowtarzalnego charakteru. Cytrusy idealnie podkreślają smak całego koktajlu. Koktajl jest owocowy, jest zdrowy, bogaty w witaminy a także jest niesamowicie pyszny. Według mojego gustu przebił jak dotąd, nasz ulubiony koktajl truskawkowy; a dzieci potwierdziły moją tezę. Każdy z chłopców wypił po 2 szklanki tego napoju, musiałam go dorabiać!
Kumkwaty można zastąpić mandarynką, jeżeli nie macie dostępu do tego owocu.
Przepis własny.
Składniki na przygotowanie około 500-600 ml koktajlu:

  • 100 g białego sera
  • 3/4 szklanki jeżyn
  • 2 kumkwaty
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki miodu ( można słodzić także cukrem, czy słodzikiem i najlepiej zrobić to na końcu, według własnego uznania)
Wykonanie:
Owoce umyć. Do wysokiego naczynia włożyć jeżyny, przekrojone na pół cytrusy (pestki usunąć, nie obierać), biały ser, mleko oraz miód. Całość zmiksować blenderem na jednolitą masę. Koktajl najlepiej smakuje schłodzony.
Smacznego 🙂
Ciekawostka:
Kumkwaty można z powodzeniem hodować w doniczkach na parapecie. Ślicznie rosną i owocują. Warto więc zostawić pestki na zasianie.
Pozdrawiam, Kasia 🙂

2 komentarze

  1. Magdalena Kuchaja
    17 kwietnia, 2018 @ 10:19 am

    świetny pomysł na niebanalny koktajl!

    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie 🙂 http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    Reply

  2. Magdalena Kuchaja
    29 sierpnia, 2015 @ 7:25 am

    świetny pomysł na niebanalny koktajl!

    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie 🙂 http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *