Skip to content

Kremowy torcik bezowy z ganache czekoladowym – idealny do kawy.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Kiedy? kto? mnie zapyta?: „Jakie ciasto poda?aby? do pysznego Espresso?”. Nie musia?am si? d?ugo zastanawia? nad odpowiedzi?. Torcik bezowy z kremem czekoladowym o lekkim smaku alkoholu!

Ale nie byle jaki tort. To musi by? tort z domowej bezy, z takiej kt?ra tylko na zewn?trz jest chrupi?ca a w ?rodku bia?ko pozostaje w formie lekko ci?gn?cej. Do tego pyszne ganache czekoladowe, na krem?wce i z serkiem mascarpone. Brzmi ob??dnie, prawda? Z podanego przepisu przygotujesz torcik, kt?ry b?dzie wspania?ym uzupe?nieniem pysznej kawy.

Tutaj mo?e nasun?? si? pytanie, jaka kawa b?dzie odpowiednia do takiego ciasta? Odpowied? tak?e jest prosta – oryginalna w?oska kawa Illy. Wszyscy wiedz?, ?e we W?oszech parzy si? najlepsz? kaw?. Mielona kawa Illy Espresso nadaje si? do tradycyjnych kawiarek i ekspres?w, a jej smak jest delikatny nawet gdy zaparzymy podw?jn? porcj?, aromat natomiast jest doskonale intensywny. Ze wzgl?du na specjalnie zaprojektowane zamykanie, kawa zachowuje bardzo d?ugo ?wie?o??. Za ka?dym razem pachnie tak, jakby by?a dopiero co palona i zmielona. 
Kaw? Illy kupisz w sklepie www.konesso.pl

Sk?adniki na blaty bezowe:
  • 4 bia?ka
  • 200 g drobnego cukru
  • p?aska ?y?eczka m?ki ziemniaczanej
  • p?aska ?y?eczka octu spo?ywczego 10%
  • szczypta soli
Na papierze do pieczenia narysowa? 3 ko?a o ?rednicy 15 cm ka?dy. Mo?na skorzysta? z talerzyka o podobnej ?rednicy lub cyrkla. 
Na najwy?szych obrotach miksera ubi? sztywno bia?ka z szczypt? soli. Kiedy b?d? ju? bardzo sztywne, zmniejszy? obroty i stopniowo ?y?ka po ?y?ce dodawa? cukier stale ubijaj?c. Masa musi by? g?sta, lepka. Na ko?cu doda? m?k? ziemniaczan? i ocet, zmiksowa?.
Przygotowan? mas? wy?o?y? na papier do pieczenia, idealnie w narysowane foremki. Rozgrza? piekarnik do 140 stopni i na ?rodkow? p??k? wstawi? blaty bezowe. Zapieka? w 140 stopniach przez 20 minut, nast?pnie zmniejszy? temperatur? do 120 stopni i zapieka? przez kolejne 40 minut. Studzi? przy uchylonych drzwiczkach.
Ganache czekoladowe z mascarpone i rumem:
Sk?adniki:

  • 100 ml sch?odzonej ?mietany krem?wki 30%
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 125 g mocno sch?odzonego serka mascarpone
  • 2 ?y?ki rumu
Wykonanie:
Czekolad? po?ama? i rozpu?ci? w k?pieli wodnej, pozostawi? do przestygni?cia. W mi?dzy czasie ubi? krem?wk? na sztywno. W osobnym naczyniu utrze? mikserem mascarpone i doda? delikatnie ubit? krem?wk?, po??czy?. Do masy cieniutkim strumieniem dolewa? czekolad?, miksowa? do po??czenia. Na ko?cu wmiksowa? rum.
Polewa:
  • 50 g czekolady mlecznej
  • ?y?ka mas?a
  • ?y?ka mleka
Wszystkie sk?adniki umie?ci? w ma?ym rondelku, miesza? do rozpuszczenia i po??czenia.
Wykonanie:
Blaty bezowe prze?o?y? kremem, pola? polew? i podawa? sch?odzone – do pysznej kawy!
Po wi?cej zdj?? zapraszam na FB oraz Instagram.

10 komentarzy

  1. Olga Pi
    17 kwietnia, 2018 @ 10:14 am

    Królewski deser:)

    Reply

  2. Anna Maciejewska
    17 kwietnia, 2018 @ 10:14 am

    Fantastycznie to wygląda, będę próbować zrobić 🙂

    Reply

  3. Olga Pi
    25 stycznia, 2016 @ 1:38 pm

    Kr?lewski deser:)

    Reply

  4. Anna Maciejewska
    25 stycznia, 2016 @ 2:43 pm

    Fantastycznie to wygl?da, b?d? pr?bowa? zrobi? 🙂

    Reply

  5. Lekarze od kuchni
    17 kwietnia, 2018 @ 12:15 pm

    Beza faktycznie wyglada obłędnie 🙂 u mnie na blogu tez jest przepis na beze, tylko krem troszkę inny 🙂 zapraszam!
    http://www.lekarzeodkuchni.blogspot.com

    Reply

  6. Lekarze od kuchni
    26 stycznia, 2016 @ 12:27 pm

    Beza faktycznie wyglada ob??dnie 🙂 u mnie na blogu tez jest przepis na beze, tylko krem troszk? inny 🙂 zapraszam!
    http://www.lekarzeodkuchni.blogspot.com

    Reply

  7. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 12:15 pm

    czy ilosc skladnikow starcza na 3 blaty?

    Reply

  8. Anonimowy
    19 marca, 2017 @ 9:44 am

    czy ilosc skladnikow starcza na 3 blaty?

    Reply

  9. Katarzyna Rzepecka
    17 kwietnia, 2018 @ 10:14 am

    Tak. Spokojnie starcza na 3 blaty 🙂

    Reply

  10. Katarzyna Rzepecka
    19 marca, 2017 @ 2:58 pm

    Tak. Spokojnie starcza na 3 blaty 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *