Skip to content

Bia?a Princessa – ciasto bez pieczenia lepsze ni? kokosowy sklepowy batonik.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Bia?a princessa to jeden z moich ulubionych (obok bia?ych micha?k?w) sklepowych s?odyczy. Lubi? kokosowy smak i bia?? czekolad? (cho? tu jej nie u?y?am). Jednak kiedy robi?am to ciasto, nie spodziewa?am si?, ?e przebije orygina?. Ciasto jest znacznie smaczniejsze, jest puszyste i mi?kkie a nie twarde jak przy kupnym wafelku. Musz? przyzna?, ?e to ciasto, zapewne stanie si? hitem w mojej rodzinie, bo ju? kilka razy musia?am spisa? przepis zanim oficjalnie pokaza? si? na blogu. Jestem wi?cej ni? pewna, ?e przypadnie Wam do gustu. To jest propozycja, kt?r? postawi?abym obok bia?ego maxi kinga na tej samej p??ce, powiedzia?abym, ?e to ten sam zniewalaj?cy smakiem gatunek ciasta bez pieczenia (kt?re zreszt? zawsze si? udaje). 
Sk?adniki (tradycyjna prostok?tna blaszka):
  • dobre jako?ciowo s?odkie herbatniki, na 3 lub 4 warstwy ( ja zrobi?am 3). Na jedn? warstw? wchodzi oko?o 24-28 herbatnik?w.
  • 300 g wi?rek kokosowych
  • 1 szklanka mleka pe?nego mleka
  • 3 ?y?ki cukru
  • 1 kostka mas?a 250 g – temperatura pokojowa
Na gotowan? mas? do kremu:
  • 3 szklanki pe?nego mleka
  • p?? szklanki cukru
  • 3 ?y?ki m?ki pszennej
  • 3 ?y?ki m?ki ziemniaczanej
Wykonanie:
W pierwszej kolejno?ci ugotowa? mas? pod krem, musi ona ostygn??.
W rondlu wstawi? dwie szklanki mleka z cukrem. W drugim naczyniu w pozosta?ej 1 szklance mleka rozk??ci? m?ki. Kiedy mleko si? zagotuje, zmniejszy? moc panika i doda? roztw?r m?czny. Doprowadzi? mas? do wrzenia, stale mieszaj?c by si? nie przypali?a. Wy??czy?, zostawi? bez przykrycia w temperaturze pokojowej do ca?kowitego ostygni?cia.
2/3 opakowania wi?rek kokosowych wsypa? do garnuszka, zala? mlekiem i doda? 3 ?y?ki cukru. Gotowa? na ma?ej mocy panika przez kilka minut, tak by wi?kszo?? mleka odparowa?a a wi?rki wyra?nie zmi?k?y. Zostawi? do wych?odzenia.
Wszystkie sk?adniki powinny mie? temperatur? pokojow?.
W misie miksera umie?ci? mas?o. Rozbi? je i stale je miksuj?c dodawa? ?y?ka po ?y?ce ugotowan? mas? z mleka i m?k. Pilnowa? by ka?da ?y?ka dobrze po??czy?a si? z mas?em. Nast?pnie, podobnie powoli dodawa? wi?rki kokosowe. ?y?ka po ?y?ce. Je?eli masa jest ma?o s?odka, mo?na j? dos?odzi? wg uznania.
Krem podzieli? na 3 cz??ci – dwie wi?ksze i jedn? mniejsz?, kt?r? po?o?ymy na sam wierzch. 
Na blaszce kolejno uk?ada?:
– herbatniki
– krem

– herbatniki
– krem
– herbatniki
– krem (ta mniejsza cz???)
– na sam wierzch r?wno wysypa? wi?rki kt?re nie by?y gotowane – 1/3 cz??? opakowania.
Ciasto przechowywa? w lod?wce.
Smacznego!!

18 komentarzy

  1. Agnieszka G
    17 kwietnia, 2018 @ 10:12 am

    do kremu polecam dodać też ajerkoniak-pysznie i z % 😉

    Reply

  2. Agnieszka G
    30 marca, 2016 @ 7:18 pm

    do kremu polecam doda? te? ajerkoniak-pysznie i z % 😉

    Reply

  3. Marzena Szkodzińska
    17 kwietnia, 2018 @ 10:12 am

    Jeżeli kokosowe smaki to biorę w ciemno 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 10:12 am

      Marzenko, toc to same kokosy w kremie 🙂 dobrego dnia 🙂

      Reply

    • Anonimowy
      17 kwietnia, 2018 @ 10:12 am

      Dużo pracy jest z tym ciastem, zwłaszcza przy wyrabianiu kremu. Na początku wydawało się za słodkie, mnie trochę od tej słodyczy zemdliło, ale jak całą noc postało w lodówce to było takie orzeźwiające i herbatniki przegryzły tą słodycz 😉

      Reply

  4. Marzena Szkodzi?ska
    31 marca, 2016 @ 7:37 am

    Je?eli kokosowe smaki to bior? w ciemno 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      31 marca, 2016 @ 10:47 am

      Marzenko, toc to same kokosy w kremie 🙂 dobrego dnia 🙂

      Reply

    • Anonimowy
      3 czerwca, 2016 @ 9:38 am

      Du?o pracy jest z tym ciastem, zw?aszcza przy wyrabianiu kremu. Na pocz?tku wydawa?o si? za s?odkie, mnie troch? od tej s?odyczy zemdli?o, ale jak ca?? noc posta?o w lod?wce to by?o takie orze?wiaj?ce i herbatniki przegryz?y t? s?odycz 😉

      Reply

  5. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:12 am

    W rondlu to wodĘ z cukrem cz mleko ? Ja laik jestem więc pytam 😉

    Reply

  6. Anonimowy
    29 listopada, 2016 @ 6:14 am

    W rondlu to wod? z cukrem cz mleko ? Ja laik jestem wi?c pytam 😉

    Reply

  7. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:12 am

    Czy mogłabyś podać wymiary blaszki na tę ilość składników?

    Reply

  8. Anonimowy
    14 lutego, 2017 @ 7:25 am

    Czy mog?aby? poda? wymiary blaszki na t? ilo?? sk?adnik?w?

    Reply

  9. Unknown
    17 kwietnia, 2018 @ 10:12 am

    Zrobiłam właśnie, ale ledwo na dwie warstwy mi wystarczyło…a mała mam blaszkę, mie wiem co poszło nie tak. zrobię na wierzch bitą śmietaną.

    Reply

  10. Unknown
    2 lutego, 2018 @ 5:07 pm

    Zrobi?am w?a?nie, ale ledwo na dwie warstwy mi wystarczy?o…a ma?a mam blaszk?, mie wiem co posz?o nie tak. zrobi? na wierzch bit? ?mietan?.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *