Skip to content

Biała Princessa – ciasto bez pieczenia lepsze niż kokosowy sklepowy batonik.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Biała princessa to jeden z moich ulubionych (obok białych michałków) sklepowych słodyczy. Lubię kokosowy smak i białą czekoladę (choć tu jej nie użyłam). Jednak kiedy robiłam to ciasto, nie spodziewałam się, że przebije oryginał. Ciasto jest znacznie smaczniejsze, jest puszyste i miękkie a nie twarde jak przy kupnym wafelku. Muszę przyznać, że to ciasto, zapewne stanie się hitem w mojej rodzinie, bo już kilka razy musiałam spisać przepis zanim oficjalnie pokazał się na blogu. Jestem więcej niż pewna, że przypadnie Wam do gustu. To jest propozycja, którą postawiłabym obok białego maxi kinga na tej samej półce, powiedziałabym, że to ten sam zniewalający smakiem gatunek ciasta bez pieczenia (które zresztą zawsze się udaje). 
Składniki (tradycyjna prostokątna blaszka):
  • dobre jakościowo słodkie herbatniki, na 3 lub 4 warstwy ( ja zrobiłam 3). Na jedną warstwę wchodzi około 24-28 herbatników.
  • 300 g wiórek kokosowych
  • 1 szklanka mleka pełnego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 kostka masła 250 g – temperatura pokojowa
Na gotowaną masę do kremu:
  • 3 szklanki pełnego mleka
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
W pierwszej kolejności ugotować masę pod krem, musi ona ostygnąć.
W rondlu wstawić dwie szklanki mleka z cukrem. W drugim naczyniu w pozostałej 1 szklance mleka rozkłócić mąki. Kiedy mleko się zagotuje, zmniejszyć moc panika i dodać roztwór mączny. Doprowadzić masę do wrzenia, stale mieszając by się nie przypaliła. Wyłączyć, zostawić bez przykrycia w temperaturze pokojowej do całkowitego ostygnięcia.
2/3 opakowania wiórek kokosowych wsypać do garnuszka, zalać mlekiem i dodać 3 łyżki cukru. Gotować na małej mocy panika przez kilka minut, tak by większość mleka odparowała a wiórki wyraźnie zmiękły. Zostawić do wychłodzenia.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
W misie miksera umieścić masło. Rozbić je i stale je miksując dodawać łyżka po łyżce ugotowaną masę z mleka i mąk. Pilnować by każda łyżka dobrze połączyła się z masłem. Następnie, podobnie powoli dodawać wiórki kokosowe. Łyżka po łyżce. Jeżeli masa jest mało słodka, można ją dosłodzić wg uznania.
Krem podzielić na 3 części – dwie większe i jedną mniejszą, którą położymy na sam wierzch. 
Na blaszce kolejno układać:
– herbatniki
– krem

– herbatniki
– krem
– herbatniki
– krem (ta mniejsza część)
– na sam wierzch równo wysypać wiórki które nie były gotowane – 1/3 część opakowania.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego!!

18 komentarzy

  1. Agnieszka G
    17 kwietnia, 2018 @ 10:12 am

    do kremu polecam dodać też ajerkoniak-pysznie i z % 😉

    Reply

  2. Agnieszka G
    30 marca, 2016 @ 7:18 pm

    do kremu polecam dodać też ajerkoniak-pysznie i z % 😉

    Reply

  3. Marzena Szkodzińska
    17 kwietnia, 2018 @ 10:12 am

    Jeżeli kokosowe smaki to biorę w ciemno 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 10:12 am

      Marzenko, toc to same kokosy w kremie 🙂 dobrego dnia 🙂

      Reply

    • Anonimowy
      17 kwietnia, 2018 @ 10:12 am

      Dużo pracy jest z tym ciastem, zwłaszcza przy wyrabianiu kremu. Na początku wydawało się za słodkie, mnie trochę od tej słodyczy zemdliło, ale jak całą noc postało w lodówce to było takie orzeźwiające i herbatniki przegryzły tą słodycz 😉

      Reply

  4. Marzena Szkodzińska
    31 marca, 2016 @ 7:37 am

    Jeżeli kokosowe smaki to biorę w ciemno 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      31 marca, 2016 @ 10:47 am

      Marzenko, toc to same kokosy w kremie 🙂 dobrego dnia 🙂

      Reply

    • Anonimowy
      3 czerwca, 2016 @ 9:38 am

      Dużo pracy jest z tym ciastem, zwłaszcza przy wyrabianiu kremu. Na początku wydawało się za słodkie, mnie trochę od tej słodyczy zemdliło, ale jak całą noc postało w lodówce to było takie orzeźwiające i herbatniki przegryzły tą słodycz 😉

      Reply

  5. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:12 am

    W rondlu to wodĘ z cukrem cz mleko ? Ja laik jestem więc pytam 😉

    Reply

  6. Anonimowy
    29 listopada, 2016 @ 6:14 am

    W rondlu to wodĘ z cukrem cz mleko ? Ja laik jestem więc pytam 😉

    Reply

  7. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:12 am

    Czy mogłabyś podać wymiary blaszki na tę ilość składników?

    Reply

  8. Anonimowy
    14 lutego, 2017 @ 7:25 am

    Czy mogłabyś podać wymiary blaszki na tę ilość składników?

    Reply

  9. Unknown
    17 kwietnia, 2018 @ 10:12 am

    Zrobiłam właśnie, ale ledwo na dwie warstwy mi wystarczyło…a mała mam blaszkę, mie wiem co poszło nie tak. zrobię na wierzch bitą śmietaną.

    Reply

  10. Unknown
    2 lutego, 2018 @ 5:07 pm

    Zrobiłam właśnie, ale ledwo na dwie warstwy mi wystarczyło…a mała mam blaszkę, mie wiem co poszło nie tak. zrobię na wierzch bitą śmietaną.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.Wymagane pola są oznaczone *