Zawsze na koniec listopada si?gam po ten przepis. Przyznam szczerze, ?e ja jako? bardzo piernikowa nie jestem. Nie przepadam za tymi wypiekami. Piek? g??wnie dla dzieci, ale, je?eli mam upiec pierniczki, to musz? by? bardzo smaczne! Tak jest z tym przepisem. Pierniczki wychodz? z niego przepyszne. Jest to na t? chwil? jedyny przepis na te ciastka, z kt?rego jestem zadowolona, bo nawet mi smakuj?.
Mo?na je formowa? w dowolne kszta?ty. Nie musz? by? koniecznie wycinane foremkami. Mo?na zrobi? w formie np. kopytek, czyli z wa?eczk?w ciasta odcina? kawa?ki na skos. Pierniczki s? dobre bezpo?rednio po upieczeniu, kiedy s? jeszcze ciep?e lub dopiero po minimum 2 tygodniach.
Sk?adniki na oko?o 80 sztuk ciasteczek jak na zdj:
4 szklanki m?ki pszennej tortowej
2 jaja
1,5 szklanki br?zowego cukru
czubata ?y?ka mas?a
2 p?askie ?y?eczki sodki
3 ?y?eczki przyprawy korzennej do piernika, lub cynamonu
4 ?y?ki miodu naturalnego
ulubione ozdoby, lukier, cukier puder itp..
WYKONANIE:
M?k? przesia? do naczynia, dosypa? cukier. Mi?d podgrza? w rondelku, by mia? rzadk? konsystencj?, jednak nie gotowa?. Wla? do m?ki i wymiesza? ?y?k?.
Mas?o rozpu?ci? (nie gotowa?) i ostudzi? w k?pieli wodnej. Jajka roztrzepa? i razem z przypraw? oraz sodk? i mas?em doda? do masy. Ca?o?? dobrze zagnie??. Mo?na u?y? miksera z ko?c?wkami do ciast kruchych. Wa?kowa? na om?czonej stolicy na grubo?? oko?o 5 mm. Wykrawa? dowolne kszta?ty i piec na papierze do pieczenia.
D?ugo?? pieczenia jest zale?na od trybu piekarnika. Je?eli u?ywacie termoobiegu to wystarczy oko?o 10 minut w temperaturze 160 stopni. Je?eli u?ywacie grza?ki g?ra d??, to czas trzeba wyd?u?y? do 15 minut najlepiej podkr?caj?c temperatur? do 180 stopni. Przed wyci?gni?ciem pierwszego rzutu ciasteczek wyjmijcie delikatnie jedno, prze?amcie na p?? – to rozwieje wszystkie w?tpliwo?ci co do gotowo?ci wypieku i potrzebnego czasu 🙂
Przechowywa? w najlepiej metalowym pojemniku przez minimum 2 tygodnie.
?ycz? smacznego i cieplutko pozdrawiam.
Kasia 🙂
29 listopada, 2014 @ 4:31 pm
a jak pi?knie ozdobione! 🙂
29 listopada, 2014 @ 5:59 pm
Dzi?kuje 🙂
29 listopada, 2014 @ 6:22 pm
Smacznie 😉
30 listopada, 2014 @ 2:27 pm
Bez kakao a w przepisie przyprawa korzenna, ktora zawiera kakao….
30 listopada, 2014 @ 3:04 pm
Korzysta?am z cynamonu 🙂 a przyprawy korzenne nie wszystkie posiadaj? kakao, trzeba czyta? sk?ad na opakowaniu, pozdrawiam 🙂
18 grudnia, 2014 @ 12:14 pm
Mi ten przepis nie podszed?… mo?e trzeba by?o rozpu?ci? te? cukier.
19 grudnia, 2014 @ 8:17 am
Faktycznie, cukier ci??ko rozprowadzi?. Ale nie musi on by? ca?kowicie wch?oni?ty.
19 listopada, 2018 @ 8:11 pm
to jak go podgrzac jak nie gotowac a maslo tylko troche podgotowac