Skip to content

Pierniczki bez kakao, najlepsze!

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Zawsze na koniec listopada si?gam po ten przepis. Przyznam szczerze, ?e ja jako? bardzo piernikowa nie jestem. Nie przepadam za tymi wypiekami. Piek? g??wnie dla dzieci, ale, je?eli mam upiec pierniczki, to musz? by? bardzo smaczne! Tak jest z tym przepisem. Pierniczki wychodz? z niego przepyszne. Jest to na t? chwil? jedyny przepis na te ciastka, z kt?rego jestem zadowolona, bo nawet mi smakuj?. 

Mo?na je formowa? w dowolne kszta?ty. Nie musz? by? koniecznie wycinane foremkami. Mo?na zrobi? w formie np. kopytek, czyli z wa?eczk?w ciasta odcina? kawa?ki na skos. Pierniczki s? dobre bezpo?rednio po upieczeniu, kiedy s? jeszcze ciep?e lub dopiero po minimum 2 tygodniach.

Sk?adniki na oko?o 80 sztuk ciasteczek jak na zdj:

4 szklanki m?ki pszennej tortowej
2 jaja
1,5 szklanki br?zowego cukru
czubata ?y?ka mas?a
2 p?askie ?y?eczki sodki
3 ?y?eczki przyprawy korzennej do piernika, lub cynamonu
4 ?y?ki miodu naturalnego
ulubione ozdoby, lukier, cukier puder itp..

WYKONANIE:

M?k? przesia? do naczynia, dosypa? cukier. Mi?d podgrza? w rondelku, by mia? rzadk? konsystencj?, jednak nie gotowa?. Wla? do m?ki i wymiesza? ?y?k?.
Mas?o rozpu?ci? (nie gotowa?) i ostudzi? w k?pieli wodnej. Jajka roztrzepa? i razem z przypraw? oraz sodk? i mas?em doda? do masy. Ca?o?? dobrze zagnie??. Mo?na u?y? miksera z ko?c?wkami do ciast kruchych. Wa?kowa? na om?czonej stolicy na grubo?? oko?o 5 mm. Wykrawa? dowolne kszta?ty i piec na papierze do pieczenia.
D?ugo?? pieczenia jest zale?na od trybu piekarnika. Je?eli u?ywacie termoobiegu to wystarczy oko?o 10 minut w temperaturze 160 stopni. Je?eli u?ywacie grza?ki g?ra d??, to czas trzeba wyd?u?y? do 15 minut najlepiej podkr?caj?c temperatur? do 180 stopni. Przed wyci?gni?ciem pierwszego rzutu ciasteczek wyjmijcie delikatnie jedno, prze?amcie na p?? – to rozwieje wszystkie w?tpliwo?ci co do gotowo?ci wypieku i potrzebnego czasu 🙂
Przechowywa? w najlepiej metalowym pojemniku przez minimum 2 tygodnie.
?ycz? smacznego i cieplutko pozdrawiam.
Kasia 🙂




8 komentarzy

  1. Magdalena Kuchaja
    29 listopada, 2014 @ 4:31 pm

    a jak pi?knie ozdobione! 🙂

    Reply

  2. Kinga ?ucja
    29 listopada, 2014 @ 6:22 pm

    Smacznie 😉

    Reply

  3. papi_pi
    30 listopada, 2014 @ 2:27 pm

    Bez kakao a w przepisie przyprawa korzenna, ktora zawiera kakao….

    Reply

  4. Katarzyna Rzepecka
    30 listopada, 2014 @ 3:04 pm

    Korzysta?am z cynamonu 🙂 a przyprawy korzenne nie wszystkie posiadaj? kakao, trzeba czyta? sk?ad na opakowaniu, pozdrawiam 🙂

    Reply

  5. Domi
    18 grudnia, 2014 @ 12:14 pm

    Mi ten przepis nie podszed?… mo?e trzeba by?o rozpu?ci? te? cukier.

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      19 grudnia, 2014 @ 8:17 am

      Faktycznie, cukier ci??ko rozprowadzi?. Ale nie musi on by? ca?kowicie wch?oni?ty.

      Reply

  6. alicja
    19 listopada, 2018 @ 8:11 pm

    to jak go podgrzac jak nie gotowac a maslo tylko troche podgotowac

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *