Skip to content

Sernik z nutellą i bitą śmietaną. Ciasto bez pieczenia.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Piękny, idealny, o wyśmienitym smaku! Sernik na zimno. Moje ulubione ciasto bez pieczenia. Robię go na imprezy rodzinne, szkolne i po prostu na niedzielę. Nie ma możliwości by go zepsuć. Wychodzi zawsze. Świetnie się kroi. I jest …. w zasadzie już go nie ma 🙂

SKŁADNIKI na prostokątną typową blaszkę :

400 ml nutelli
duża paczka krakersów 200 g lub 1,5 bardzo dobrej bułki tartej
0,7 kg białego sera  (może być z pojemnika/wiaderka ale bardzo gęsty bez dodatków rozrzedzających – a jeżeli już macie rzadki to trzeba dodać żelatynę) 
1 op. cukru waniliowego
śmietana kremówka 500 ml
żelatyna spożywcza – 4 czubate łyżeczki
2 galaretki o smaku owoców 
owoce – ilość wg uznania
WYKONANIE:
Nutellę o temperaturze pokojowej zmiksować z pokruszonymi ciastkami. Łyżką wykładać na blaszkę i uciskać by spód był zbity. Blaszki nie wykładamy niczym. 
Ser zmielić dwukrotnie. Zmiksować z cukrem waniliowym i wyłożyć na warstwę czekolady.
Następnie ubić śmietanę kremówkę na bardzo sztywno, dodać tężejącą żelatynę ( 4 łyżeczki wody na 100 ml wody) przygotowana wg. opisu na opakowaniu. Wyłożyć na ser. Poukładać owoce. 
Galaretki rozpuścić w 900 ml gorącej wody. Ostawić do wychłodzenia. Gdy zaczną gęstnieć wylać na bitą śmietanę. Ciasto schłodzić najlepiej przez noc. 
Ps. Czasem dodaję płatki migdałowe by oddzielić warstwę sera i śmietany.
Życzę smacznego i serdecznie pozdrawiam.
Kasia Rzepecka 😉

19 komentarzy

  1. kasiac
    16 listopada, 2014 @ 9:44 pm

    Bardzo ciekawi mnie ten spód z nutellą. Całość wygląda super apetycznie 🙂

    Reply

    • Anonimowy
      10 lipca, 2015 @ 8:29 am

      Ja robiłam ale dodałam suchary, które wcześniej rozkruszyłam za pomocą wałka do ciasta.

      Reply

  2. gin
    17 listopada, 2014 @ 11:02 pm

    Mmm, cudownie delikatne pyszności 🙂

    Reply

  3. Justyna Żak
    11 marca, 2015 @ 2:19 pm

    świetnie wygląda:) pycha:)

    Reply

  4. Anonimowy
    19 marca, 2015 @ 6:00 am

    Jak nie wyłożysz niczym blaszki to ciasto bedzie miało metaliczny posmak

    Reply

  5. Anonimowy
    9 kwietnia, 2015 @ 9:19 pm

    Jakich krakersow należy użyć? Takich slonych? Trochę się obawiam 😀 ale sernik wyglada tak smacznie że muszę wypróbować!

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      10 kwietnia, 2015 @ 7:13 am

      Tak, spokojnie, będzie ok 🙂
      Można też użyć innych ciastek kruchych (np. herbatniki), jednak krakersy zdecydowanie najlepiej pasują 🙂
      Pozdrawiam 🙂

      Reply

  6. Iwona
    4 czerwca, 2015 @ 8:55 pm

    Zamiast krakersów można dodać zmielone suchary robiłam taki spód jest pyszny

    Reply

  7. Anonimowy
    31 lipca, 2015 @ 8:04 am

    A do tego sera nie dodajemy cukru?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      31 lipca, 2015 @ 9:22 am

      Tylko cukier waniliowy. Spód jest mocno słodki i nie ma co szaleć z ilością cukru 🙂

      Reply

  8. Anonimowy
    26 stycznia, 2016 @ 1:29 pm

    Zgadzam się że spód z sucharów (które mielimy np. w maszynce do mielenia mięsa) jest najlepszy ! <3

    Reply

  9. Anonimowy
    22 lipca, 2016 @ 6:05 am

    A blaszka duza czy mala? (Wymiar)

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      22 lipca, 2016 @ 9:34 am

      Około 35×27. Około, wiadomo, że 2 czy 3 cm dużej różnicy nie zrobią 🙂 Pozdrawiam.

      Reply

  10. Unknown
    10 grudnia, 2016 @ 12:20 pm

    1,5? Bułki tartej -czy to 1,5 szklanki?

    Reply

  11. Anonimowy
    10 grudnia, 2016 @ 12:23 pm

    1, 5? Bułki tartej – tzn. 1,5 szklanki?

    Reply

  12. Anonimowy
    26 sierpnia, 2017 @ 8:15 pm

    wiśnie tez sa super w tym ciuchu

    Reply

  13. Mka
    9 grudnia, 2018 @ 10:58 pm

    A czy nada się ser taki wiejski czy po zmieleniu i tak będzie czuć grudki?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      10 grudnia, 2018 @ 8:42 am

      Pewnie, że się nada 🙂 jeżeli zmielony będzie dwa razy, to powinno być naprawdę w porządku.

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *