14 komentarzy

  1. RedHead
    Listopad 9, 2014 @ 8:07 am

    Nigdy nie robiłam takich topielców. Muszę spróbować 🙂

    Reply

  2. Czesia
    Listopad 9, 2014 @ 11:35 am

    Piekłam już kiedyś z zatapianego ciasta, z tym, że ciasto nie było zawijane w ściereczkę, tylko w worku foliowym. Ale też nie ciasno, tylko luźno włożone , bo tam wyrosło tz. podwoiło swoją objętość…. Pamiętam, że były bardzo dobre… Ale wypróbuję twojego przepisu, bo widać, że jest łatwy . Plusem jest to, że zachowują długą świeżość, pewnie dzięki temu , że na smalcu 🙂 (y) Pozdrawiam :*

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      Listopad 9, 2014 @ 3:09 pm

      Widziałam już przepis o którym wspominasz, ale tam właśnie jest dużo zabawy, a rogale muszą wyrastać prawda? Może w przyszłym roku go wypróbuję 🙂

      Reply

  3. Paulina C.
    Listopad 9, 2014 @ 12:58 pm

    rogaliki takie pyszne! 🙂 kiedyś często je robiłam. chyba powinnam to wznowić 🙂

    Reply

  4. Anonimowy
    Listopad 10, 2014 @ 7:47 pm

    A czy smalec można zastąpić innym tłuszczem?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      Listopad 11, 2014 @ 8:39 am

      Raczej nie w tych proporcjach. Jeżeli chcesz zrobić np. z masłem czy margaryną to będzie to już zupełnie inny przepis.

      Reply

    • Anonimowy
      Listopad 15, 2014 @ 4:57 pm

      Można. Ja robię i jest super.

      Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      Listopad 15, 2014 @ 7:17 pm

      Dajesz taką samą ilość? Masło a smalec mają zupełnie inną gęstość i dlatego proporcje powinny być nieco inne.

      Reply

    • Anonimowy
      Listopad 17, 2014 @ 5:46 pm

      Ilość w zasadzie nie ma znaczenia. Kiedy robię ciasta, to po prostu wiem, czy mam dodać jeszcze trochę tłuszczu czy mąki. To kwestia składników (nie zawsze jajka są takie same, a mąka tak samo "mączysta"), a poza tym, jak coś robię po raz n-ty to po prostu robię to intuicyjnie, choć na przepis muszę patrzeć ZAWSZE, bo cierpię na postępującą! sklerozę:) Każda kobieta, która lubi gotować i piec wie, że przepisy są nam potrzebne tak ogólnie, a ich modyfikacja do swoich potrzeb jest wskazana. Ale zdaję sobie też sprawę, że młodziutkie dziewczyny muszą trzymać się przepisów i po to takowe istnieją. Dodaję podobną ilość tłuszczu -smalcu nie używam w ogóle. Pozdrawiam. Uff, ale mi długi komentarz wyszedł:)

      Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      Listopad 17, 2014 @ 7:26 pm

      Dokładnie, ja też bardzo dużo rzeczy robię intuicyjnie, dlatego tez nie jestem w stanie stwierdzić ile trzeba by było dać tego masła – nigdy nie robiłam z masłem, i nie chcę nikogo wprowadzić w błąd. Pozdrawiam 🙂

      Reply

  5. gin
    Listopad 11, 2014 @ 11:22 am

    Moja Babcia robi topione drożdżowe 🙂 Wieki całe nie jadłam!

    Reply

  6. Anonimowy
    Listopad 15, 2014 @ 4:56 pm

    Pycha. Ja robię bez cukru, bo robię na święta z nadzieniem z kapusty kiszonej i grzybów. Zawijam w wielki rulon, kroję na skos, smaruję białkiem i do piekarnika. Ale nie dodaję smalcu tylko margarynę i jest ok. Wszyscy się zajadają.

    Reply

  7. Anonimowy
    Listopad 12, 2016 @ 7:43 pm

    Ja robię z takiego zatapianego ciasta paszteciki z kapustą i grzybami. Ciasto oczywiście bez cukru. Są pyszne. Pozdrawiam. Marzena 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *