WYKONANIE:
Ciasto.
Jajka zmiksować z cukrem pudrem i wyłożyć do miski/dużego naczynia. Dodać mąkę, sodkę i margarynę. Całość zagnieść na gładką masę i podzielić na dwie równe części. Wyłożyć na dwie osobne blachy jednakowej wielkości wcześniej wyłożone papierem do pieczenia. Można najpierw rozwałkować ciasto, będzie równiutkie. Piec przez 20 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Jeżeli nie mamy takiej funkcji w piekarniku, to piec przez 25 minut lecz wtedy każdą warstwę pieczemy osobno. Ciasto powinno się lekko przyrumienić.
Krem.
Z mleka odlać pół szklanki i rozrobić w niej dokładnie mąki. Resztę zagotować. Do gotującego mleka dodać cukry a kiedy się rozpuszczą dodać roztwór mączny i gotować przez 3 minuty. Zestawić z ognia. Do ciepłego budyniu dodać kostkę masła i energicznie mieszając doprowadzić do połączenia się tych dwóch składników. Można ułatwić sobie zadanie i użyć miksera.
Tak przygotowanym gorącym kremem przełożyć dwa ciasta.
Wierzch:
Masę kajmakową zmiksować z orzeszkami i posmarować nią wierzch ciasta. Można troszkę orzechów zostawić na posypanie już przygotowanej i wyłożonej masy.
Moja rada: jeżeli orzechy są bardzo słone, lepiej je trochę oprószyć z nadmiaru soli.
gin
3 listopada, 2014 @ 10:09 pm
Mmm, bardzo mi się Twoja wersja podoba 🙂
filizanka smakow
4 listopada, 2014 @ 7:06 pm
ooo właśnie!!
takiej wersji na to ciasto szukałam:)
dziękuję za inspirację 🙂
joanna Walczyk
5 listopada, 2014 @ 9:30 am
Och potwierdzam: najlepsze!
Alicja Rostalska
22 marca, 2016 @ 11:28 am
Jest biszkopt na to krem i przykrywamy drugim biszkoptem ?
Katarzyna Rzepecka
23 marca, 2016 @ 6:01 pm
Tak, tak jak w wpisie, kremem przekladamy ciasta niczym kanapke 🙂 pozdrawiam.
Anonimowy
27 marca, 2016 @ 10:47 pm
Okropne te solone orzeszki psuja calkowicie smak. Paskudztwo…..
Anonimowy
4 sierpnia, 2016 @ 7:42 pm
Mam pytanie. Przepis jest na standardową brytwane?
Katarzyna Rzepecka
5 sierpnia, 2016 @ 8:11 am
Tak. Taka okolo 27 na 35 cm.
Anonimowy
17 października, 2016 @ 6:42 pm
W przepisie na krem nie ma jajka… Czy nie powinno ono być dodane do roztworu z mąki? tak właściwie to samo żótko…
Katarzyna Rzepecka
17 października, 2016 @ 9:00 pm
Można dodać. Ale czy powinno? Nie musi być. Nie jest obowiązkowym składnikiem. Ja nie zawsze dodaję. Pozdrawiam.