Skip to content

Ciasto orzechowe Snikers (z orzeszkami ziemnymi solonymi) – najlepsze!

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Długo szukałam idealnego przepisu na ciasto Snikers. Robiłam z orzechami włoskimi i miodem – jednak ciężko zwykłego orzechowca podpiąć pod tą nazwę (kiedyś pojawi się i ta wersja na blogu). Przepisy które miałam zmodyfikowałam pod własne potrzeby i smak. Tak powstała wersja tego ciasta. Gorąco polecam! Z ciastem fajnie się pracuje, szybko się piecze, dobrze kroi i co najważniejsze – nie jest twarde i zbyt suche. Krem na bazie budyniu, masa kajmakowa i orzeszki ziemne uzupełniają idealnie ciasto, nawiązując do wyżej wspomnianego Batonika!

***
Składniki na ciasto:
– 4 szklanki mąki pszennej tortowej 450
– 1 szklanka cukru pudru
– 2 jaja
– 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
– 2 łyżki mleka
– 20 dag margaryny
Składniki na krem:
– 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 duża łyżka mąki pszennej
– pół szklanki cukru
– cukier waniliowy
– 1 dobra margaryna lub masło
– 2 szklanki mleka
Dodatkowo:
– paczka 200 g orzeszków ziemnych solonych
– masa kajmakowa 1 puszka



WYKONANIE:


Ciasto.
Jajka zmiksować z cukrem pudrem i wyłożyć do miski/dużego naczynia. Dodać mąkę, sodkę i margarynę. Całość zagnieść na gładką masę i podzielić na dwie równe części. Wyłożyć na dwie osobne blachy jednakowej wielkości wcześniej wyłożone papierem do pieczenia. Można najpierw rozwałkować ciasto, będzie równiutkie. Piec przez 20 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Jeżeli nie mamy takiej funkcji w piekarniku, to piec przez 25 minut lecz wtedy każdą warstwę pieczemy osobno. Ciasto powinno się lekko przyrumienić.

Krem.
Z mleka odlać pół szklanki i rozrobić w niej dokładnie mąki. Resztę zagotować. Do gotującego mleka dodać cukry a kiedy się rozpuszczą dodać roztwór mączny i gotować przez 3 minuty. Zestawić z ognia. Do ciepłego budyniu dodać kostkę masła i energicznie mieszając doprowadzić do połączenia się tych dwóch składników. Można ułatwić sobie zadanie i użyć miksera.
Tak przygotowanym gorącym kremem przełożyć dwa ciasta.

Wierzch:
Masę kajmakową zmiksować z orzeszkami i posmarować nią wierzch ciasta. Można troszkę orzechów zostawić na posypanie już przygotowanej i wyłożonej masy.
Moja rada: jeżeli orzechy są bardzo słone, lepiej je trochę oprószyć z nadmiaru soli.

***
Smacznego!
Zapraszam do obserwacji bloga i pozdrawiam.




                                                                        

10 komentarzy

  1. gin
    3 listopada, 2014 @ 10:09 pm

    Mmm, bardzo mi się Twoja wersja podoba 🙂

    Reply

  2. filizanka smakow
    4 listopada, 2014 @ 7:06 pm

    ooo właśnie!!
    takiej wersji na to ciasto szukałam:)
    dziękuję za inspirację 🙂

    Reply

  3. joanna Walczyk
    5 listopada, 2014 @ 9:30 am

    Och potwierdzam: najlepsze!

    Reply

  4. Alicja Rostalska
    22 marca, 2016 @ 11:28 am

    Jest biszkopt na to krem i przykrywamy drugim biszkoptem ?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      23 marca, 2016 @ 6:01 pm

      Tak, tak jak w wpisie, kremem przekladamy ciasta niczym kanapke 🙂 pozdrawiam.

      Reply

    • Anonimowy
      27 marca, 2016 @ 10:47 pm

      Okropne te solone orzeszki psuja calkowicie smak. Paskudztwo…..

      Reply

  5. Anonimowy
    4 sierpnia, 2016 @ 7:42 pm

    Mam pytanie. Przepis jest na standardową brytwane?

    Reply

  6. Anonimowy
    17 października, 2016 @ 6:42 pm

    W przepisie na krem nie ma jajka… Czy nie powinno ono być dodane do roztworu z mąki? tak właściwie to samo żótko…

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 października, 2016 @ 9:00 pm

      Można dodać. Ale czy powinno? Nie musi być. Nie jest obowiązkowym składnikiem. Ja nie zawsze dodaję. Pozdrawiam.

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *