Skip to content

Dro?d?owe racuchy z jab?kami.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Zaskakuj?ce jak dawno ich nie jad?am, ostatnio chyba jeszcze robi?a nam je Babcia (spec od takich domowych placuszk?w itp). Czyli kilka lat temu. A nasz?o mnie na nie, bo jab?ek mamy nadmiar w domu i trzeba je jako? wykorzystywa?. Racuch?w z tego przepisu wychodzi sporo, spokojnie najedz? si? t? porcj? 4 osoby. Ciasto wyrasta z racji tego, ?e jest dro?d?owe, wi?c przygotuj sobie wi?ksz? misk?, minimum dwa razy wi?ksz? od obj?to?ci ciasta bezpo?rednio po przygotowaniu. Racuszki s? puszyste, s?odkie (tu mo?e regulowa? s?odycz) no i oczywi?cie tucz?ce… Ale co tam, raz na jaki?  czas 😉 Moje dzieci je straszliwie polubi?y.

Sk?adniki:

  • 0,5 kg m?ki pszennej
  • 2 szklanki lekko ciep?ego mleka
  • 50 g ?wie?ych dro?d?y
  • 5 ?y?ek cukru
  • 4 s?odkie jab?ka
  • 1 du?e jajo
  • szczypta soli
  • 32 g – 1 opakowanie cukru waniliowego, lub ziarenka z laski wanilii
  • olej rzepakowy do sma?enia
Wykonanie:

Na spodnie du?ego naczynia rozkruszy? dro?d?e, doda? cukier, i p?? szklanki mleka. Rozetrze? ?y?k?, poczeka? a? dro?d?e zaczn? pracowa? (puchn??). Doda? reszt? sk?adnik?w opr?cz jab?ek. Dok?adnie po??czy?. Odstawi? w ciep?e miejsce by ciasto ciut ruszy?o.
Jab?ka obra? ze sk?rek, pokroi? w kostk? (bez gniazd nasiennych). Doda? do ciasta. Ca?e ciasto odstawi? na minimum godzin? do wyro?ni?cia.
Rozgrza? patelnie z olejem. Mocno. Nak?ada? ?y?k? racuszki i sma?y? na z?oty kolor po obu stronach.  Wyk?ada? na r?czniki papierowe by racuchy zgubi?y nadmiar t?uszczu. Podawa? jeszcze ciep?e, cho? i na zimno placuszki s? bardzo smaczne 🙂
Smacznego!
Pozdrawiam cieplutko 🙂

1 Comment

  1. Sylwia
    18 maja, 2015 @ 6:36 pm

    uwielbiam racuchy, w ka?dej postaci 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *