Skip to content

Nale?niki ze szpinaku z serem i w?dzonym ?ososiem.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
 Nale?niki w wersji wytrawnej, raczej na s?odko si? nie nadaj? 😉 Porz?dna porcja zdrowia na talerzu, do tego bardzo smaczna. Nie wiem, dlaczego powsta? ten stereotyp, ze szpinak nie jest smaczny. W dzieci?stwie unikali?my go jak ognia, ale szczawi?wk? jedli?my tonami (szczaw jest du?o kwa?niejszy), ba, sami chodzili?my na ??k? by go zrywa? w wielkich ilo?ciach. Dzieci?ca logika i si?a wiary w to, co si? im wmawia od male?ko?ci, lub w to, co si? zas?yszy. Je?eli wi?c macie dzieci (a nawet je?eli nie macie), to polecam spr?bowa? nale?niki z dodatkiem szpinaku, by przemyci? go do diety – zawsze mo?na powiedzie?, ?e to „zielone nale?niki”. Nie powinno by? rozczarowania.

Sk?adniki na 12 nale?nik?w:
  • 450 g mro?onego rozdrobnionego szpinaku – 1 paczka
  • 1 p?aska ?y?ka czosnku granulowanego
  • p?? ?y?eczki pieprzu oraz p?? ?y?eczki soli
  • 3 du?e jaja lub 4 ma?e
  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki m?ki
  • olej to sma?enia
Do nadzienia:
  • 150 gram bia?ego sera
  • 3 ?y?ki jogurtu naturalnego lub g?stej ?mietany
  • p?czek szczypiorku ?wie?ego lub gar?? suszonego
  • s?l i pieprz do podkre?lenia smaku
  • 12 ma?ych plastr?w w?dzonego ?ososia
Wykonanie:

Ser rozgnie?? widelcem z dodatkiem jogurtu, doda? szczypior oraz s?l i pieprz.

Szpinak wraz z dodatkiem czosnku podsma?y? na t?uszczu, tak by woda z niego odparowa?a. Prze?o?y? do naczynia, doda? m?k?, jaja, mleko, pieprz oraz s?l. Zmiksowa? bardzo dok?adnie pocz?tkowo mikserem, nast?pnie rozbi? jeszcze blenderem, je?eli kawa?ki szpinaku by?yby zbyt du?e.
Dobrze rozgrza? patelnie z dodatkiem t?uszczu. Na gor?c? nak?ada? ?y?k? wazow? porcje tak? by maksymalnie da?a si? rozprowadzi? po patelni. Sma?y? na ?redniej mocy palnika. Rumieni? po obu stronach.
Na jeszcze ciep?e nak?ada? warstw? sera, oraz plaster ?ososia. Zawija? w rulon, podawa? jeszcze ciep?e. Na zimno te? s? smaczne 😉

Polecam i ?ycz? smacznego 🙂

Poradnik nale?nikowy – klik

8 komentarzy

  1. Amanda i Hubert
    21 lutego, 2015 @ 11:12 am

    Nie przepadam za szpinakiem, jednak te nale?niki wygl?daj? na smaczne 🙂 zapraszamy r?wnie? do nas http://blotodlazuchwalych.blogspot.com/

    Reply

  2. Anonimowy
    22 lutego, 2015 @ 6:33 pm

    W smaku ca?kiem ca?kiem, ale widok , szczeg?lnie dla dzieci nie zach?caj?cy. Sma?y?am raz ….i wi?cej nie.Nie ma czym si? zachwyca?. Zale?y co kto lubi….

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      22 lutego, 2015 @ 6:40 pm

      Moim w?a?nie kolor bardzo Si? spodoba? 🙂 Dzi?kuj? za szczera opinie, pozdrawiam.

      Reply

    • Anonimowy
      16 kwietnia, 2015 @ 8:11 pm

      W?a?nie kolor mega?ny 😀 W najbli?szym czasie spr?buj?, dzi?kuj? za pomys? bo kocham szpinak! <3

      Reply

  3. DiMateo
    23 lutego, 2015 @ 9:01 pm

    Uwielbiam nale?niki na s?ono, a ten przepis spada mi jak z nieba, bo akurat nie wiem co przygotowa? sobie na jutrzejszy obiad:) Dzi?ki za pomys?.

    Reply

  4. Sylwia
    18 maja, 2015 @ 6:42 pm

    uwielbiam nale?niki w ka?dej postaci, ale te wygl?daj? ob??dnie.. eh tyle tu cudownych przepis?w a ja tak bardzo lubi? je??:) nienawidz? ci? autorko bloga!:(

    Reply

  5. Anonimowy
    18 listopada, 2015 @ 11:03 am

    W?asnie b?d? pr?bowa? na dzisiejszy obiad.Szkoda,?e nie wiadomo ile porcji wychodzi z takich sk?adnik?w.

    Reply

  6. Klementyna
    5 stycznia, 2019 @ 3:52 pm

    Wygl?daj? przepysznie:) Moja 7 letnia siostra uwielbia szpinak i wcina z przyjemno?ci? zielone nowo?ci 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *