Mam dla was propozycje na pikle z warzyw, fajny dodatek do obiadów, ale tez do sałatek. Kolorowe warzywa ślicznie wyglądają w domowej spiżarni i są chętnie zjadane 🙂 Dzisiaj propozycja jesienna. Letnia ma w składzie tez fasolkę, zamiast ogórków szklarniowych gruntowe.
SKŁADNIKI (na około 10 dużych litrowych słoików):
– 2 ogórki szklarniowe
– 6 dużych czerwonych papryk, 1 żółta
– 1 kalafior
– 1 brokuł
– 1 kg marchwi
– 30 malutkich pieczarek
– 3 czerwone cebule
– główka czosnku
– gorczyca
– 5 liści laurowych
– 10 ziaren ziela angielskiego
na zalewę:
– 2 szklanki octu 10%
– 10 szklanek wody
– 1,5 szklanki cukru
– 4 łyżeczki soli
Uwaga! Zalewa jest dość mocna, jeżeli nie lubicie takiej, możecie zwiększyć proporcje wody. Dać o 2-4 szklanki wody więcej. Czyli zamiast proporcji octu do wody 1:5 dać 1:6 czy 1:7
WYKONANIE:
Kalafiora i brokuła sparzyć, podzielić na kawałki. Marchew, ogórki (ze skórką), cebulkę pokroić w plastry. Paprykę na niewielkie kawałki.
Do każdego słoika wkładamy po ziarnku ziela angielskiego, po pół liścia laurowego, maksymalnie pół łyżeczki gorczycy.
Układamy kolejno: ogórki, kalafior, brokuł, marchew, paprykę, plaster cebuli, ząbek czosnku, pieczarki.
Zalewę chwilę pogotować. Zalać gorącą warzywa tak by były przykryte. Pasteryzować 5 minut.
Smacznego!
Aśka
4 września, 2019 @ 9:18 pm
Witam,
Przyznaję, że po raz pierwszy spotykam się w przepisie z ogórkiem szklarniowym a nie gruntowym.
Czy to błąd, czy rzeczywiście można dać ogórki szklarniowe?
Pozdrawiam.