Skip to content

Pikle warzywne (jesienne).

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Mam dla was propozycje na pikle z warzyw, fajny dodatek do obiadów, ale tez do sałatek. Kolorowe warzywa ślicznie wyglądają w domowej spiżarni i są chętnie zjadane 🙂 Dzisiaj propozycja jesienna. Letnia ma w składzie tez fasolkę, zamiast ogórków szklarniowych gruntowe.

SKŁADNIKI (na około 10 dużych litrowych słoików):
– 2 ogórki szklarniowe
– 6 dużych czerwonych papryk, 1 żółta
– 1 kalafior
– 1 brokuł
– 1 kg marchwi
– 30 malutkich pieczarek
– 3 czerwone cebule
– główka czosnku
– gorczyca
– 5 liści laurowych
– 10 ziaren ziela angielskiego
 na zalewę:
– 2 szklanki octu 10%
– 10 szklanek wody
– 1,5 szklanki cukru
– 4 łyżeczki soli
Uwaga! Zalewa jest dość mocna, jeżeli nie lubicie takiej, możecie zwiększyć proporcje wody. Dać o 2-4 szklanki wody więcej. Czyli zamiast proporcji octu do wody 1:5 dać 1:6 czy 1:7
WYKONANIE:

Kalafiora i brokuła sparzyć, podzielić na kawałki. Marchew, ogórki (ze skórką), cebulkę pokroić w plastry. Paprykę na niewielkie kawałki. 
Do każdego słoika wkładamy po ziarnku ziela angielskiego, po pół liścia laurowego, maksymalnie pół łyżeczki gorczycy.
Układamy kolejno: ogórki, kalafior, brokuł, marchew, paprykę, plaster cebuli, ząbek czosnku, pieczarki.
Zalewę chwilę pogotować. Zalać gorącą warzywa tak by były przykryte. Pasteryzować 5 minut.
Smacznego!

1 Comment

  1. Aśka
    4 września, 2019 @ 9:18 pm

    Witam,
    Przyznaję, że po raz pierwszy spotykam się w przepisie z ogórkiem szklarniowym a nie gruntowym.
    Czy to błąd, czy rzeczywiście można dać ogórki szklarniowe?
    Pozdrawiam.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.