Skip to content

Papryka konserwowa 1:8 (zalewa octowa bez oleju).

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Ten przepis wrzucam na bloga głównie dla siebie. Co roku powtarza się ten sam schemat: chcę zrobić paprykę, ale przepis spisany na kartce gdzieś wsiąkł, po czym muszę chwycić telefon i prosić teściową o przepis. W przyszłym roku będzie inaczej 🙂  
Zalewa do papryki jest delikatna – 1:8, proporcja wody do octu nie jest zbyt wielka. Oczywiście, jest to proporcja jak najbardziej ruchoma i można ją zmniejszyć wg uznania. W przepisie na zalewę nie ma oleju, uważam że nie jest on konieczny, jeżeli papryka będzie zakryta zalewą. Moja papryka stoi bardzo długo, czasem i 3 lata – nie psuje się.


Składniki:

– gruba, jędrna papryka – 5 kg.
do każdego litrowego słoika:
– gorczyca – po pół łyżeczki
– pieprz ziarnisty – po 3 sztuki
– liście laurowe – po 1 
– ziele angielskie – po 5 sztuk
do zalewy:
– ocet spożywczy 10% – 1 szklanka
– woda – 8 szklanek
– sól do zalewy – łyżka
– szklanka cukru
Wykonanie:

Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne. Pociąć na mniejsze części. Upychać ciasno do słoików. Do każdego słoika włożyć liść laurowy, ziela angielskie, pieprz ziarnisty i gorczycę.
Przygotować zalewę. Wodę z octem, cukrem i solą zagotować, dopilnować by sól i cukier się rozpuściła. Zalać gorącą zalewą przygotowaną paprykę tak by była przykryta, i mocno zakręcić. Jeżeli pasteryzujemy od razu, należy wodę do zagotowania słoików podgrzać do temperatury zalewy. Pasteryzować około 5 minut, jeżeli chcemy by papryka była nadal twarda. Jeżeli chcemy by była miękka, można kilka minut dłużej. Jednak z czasem gotowania lepiej nie przesadzać, bo może nam wyjść rozgotowane warzywo w słoiku.
Smacznego!
Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.