Piękny, idealny, o wyśmienitym smaku! Sernik na zimno. Moje ulubione ciasto bez pieczenia. Robię go na imprezy rodzinne, szkolne i po prostu na niedzielę. Nie ma możliwości by go zepsuć. Wychodzi zawsze. Świetnie się kroi. I jest …. w zasadzie już go nie ma 🙂
SKŁADNIKI na prostokątną typową blaszkę :
400 ml nutelli
duża paczka krakersów 200 g lub 1,5 bardzo dobrej bułki tartej
0,7 kg białego sera (może być z pojemnika/wiaderka ale bardzo gęsty bez dodatków rozrzedzających – a jeżeli już macie rzadki to trzeba dodać żelatynę)
1 op. cukru waniliowego
śmietana kremówka 500 ml
żelatyna spożywcza – 4 czubate łyżeczki
2 galaretki o smaku owoców
owoce – ilość wg uznania
WYKONANIE:
Nutellę o temperaturze pokojowej zmiksować z pokruszonymi ciastkami. Łyżką wykładać na blaszkę i uciskać by spód był zbity. Blaszki nie wykładamy niczym.
Ser zmielić dwukrotnie. Zmiksować z cukrem waniliowym i wyłożyć na warstwę czekolady.
Następnie ubić śmietanę kremówkę na bardzo sztywno, dodać tężejącą żelatynę ( 4 łyżeczki wody na 100 ml wody) przygotowana wg. opisu na opakowaniu. Wyłożyć na ser. Poukładać owoce.
Galaretki rozpuścić w 900 ml gorącej wody. Ostawić do wychłodzenia. Gdy zaczną gęstnieć wylać na bitą śmietanę. Ciasto schłodzić najlepiej przez noc.
Ps. Czasem dodaję płatki migdałowe by oddzielić warstwę sera i śmietany.
Życzę smacznego i serdecznie pozdrawiam.
Kasia Rzepecka 😉
kasiac
16 listopada, 2014 @ 9:44 pm
Bardzo ciekawi mnie ten spód z nutellą. Całość wygląda super apetycznie 🙂
Anonimowy
10 lipca, 2015 @ 8:29 am
Ja robiłam ale dodałam suchary, które wcześniej rozkruszyłam za pomocą wałka do ciasta.
gin
17 listopada, 2014 @ 11:02 pm
Mmm, cudownie delikatne pyszności 🙂
Justyna Żak
11 marca, 2015 @ 2:19 pm
świetnie wygląda:) pycha:)
Anonimowy
19 marca, 2015 @ 6:00 am
Jak nie wyłożysz niczym blaszki to ciasto bedzie miało metaliczny posmak
Anonimowy
9 kwietnia, 2015 @ 9:19 pm
Jakich krakersow należy użyć? Takich slonych? Trochę się obawiam 😀 ale sernik wyglada tak smacznie że muszę wypróbować!
Katarzyna Rzepecka
10 kwietnia, 2015 @ 7:13 am
Tak, spokojnie, będzie ok 🙂
Można też użyć innych ciastek kruchych (np. herbatniki), jednak krakersy zdecydowanie najlepiej pasują 🙂
Pozdrawiam 🙂
Iwona
4 czerwca, 2015 @ 8:55 pm
Zamiast krakersów można dodać zmielone suchary robiłam taki spód jest pyszny
Anonimowy
31 lipca, 2015 @ 8:04 am
A do tego sera nie dodajemy cukru?
Katarzyna Rzepecka
31 lipca, 2015 @ 9:22 am
Tylko cukier waniliowy. Spód jest mocno słodki i nie ma co szaleć z ilością cukru 🙂
Anonimowy
26 stycznia, 2016 @ 1:29 pm
Zgadzam się że spód z sucharów (które mielimy np. w maszynce do mielenia mięsa) jest najlepszy ! <3
Anonimowy
22 lipca, 2016 @ 6:05 am
A blaszka duza czy mala? (Wymiar)
Katarzyna Rzepecka
22 lipca, 2016 @ 9:34 am
Około 35×27. Około, wiadomo, że 2 czy 3 cm dużej różnicy nie zrobią 🙂 Pozdrawiam.
Unknown
10 grudnia, 2016 @ 12:20 pm
1,5? Bułki tartej -czy to 1,5 szklanki?
Anonimowy
10 grudnia, 2016 @ 12:23 pm
1, 5? Bułki tartej – tzn. 1,5 szklanki?
Katarzyna Rzepecka
10 grudnia, 2016 @ 12:43 pm
Szklanki. Ale generalnie dodac tyle żeby wchlonela masło.
Anonimowy
26 sierpnia, 2017 @ 8:15 pm
wiśnie tez sa super w tym ciuchu
Mka
9 grudnia, 2018 @ 10:58 pm
A czy nada się ser taki wiejski czy po zmieleniu i tak będzie czuć grudki?
Katarzyna Rzepecka
10 grudnia, 2018 @ 8:42 am
Pewnie, że się nada 🙂 jeżeli zmielony będzie dwa razy, to powinno być naprawdę w porządku.