Skip to content

Maxi King White – ciasto bez pieczenia

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Maxi king white bez pieczenia. Ciasta wzorowane na batonikach to te najbardziej popularne, często szukane i bardzo chętnie zajadane. Ten słodziak przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom krówek i białej czekolady. Zrobiłam go z ciekawości, wszędzie widoczny przepis w wersji ciemnej, powtarzany w kółko… Więc wymyśliłam wersję białą.. Tak wszystkim zasmakował, że dostałam na niego zamówienie – na Chrzciny Święte. To znaczy, że jest wart zrobienia, spróbujcie koniecznie 🙂 Jednak ostrzegam – nie da się go zjeść dużo, kawałeczek… no może dwa 🙂

Maxi king white

Składniki na dużą blaszkę prostokątną:

  • Herbatniki na 4 warstwy (każda warstwa po około 25 sztuk)
  • 1 puszka masy kajmakowej – około 450 gram
  • 40 dag mleka w proszku – skorzystałam z mleka tej firmy klik (takie niebieskie opakowanie)
  • 20 dag masła lub 25 dag (przy 25 dag masa będzie nieco gęstsza)
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki cukru
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 1/4 szklanki mleka do polewy
  • puszka 150 gram solonych orzeszków ziemnych
Wykonanie:
 
Ciasto banalnie proste, ciężko będzie coś spartaczyć. W pierwszej kolejności należy ugotować mleko wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Przestudzić. Do chłodnego dodawać na przemian po trochu mleka w proszku i masła. Zmiksować bardzo dokładnie.  Masa jest lepka, lejąca – ale po schłodzeniu w lodówce wszystko będzie twardsze i o odpowiedniej konsystencji.
Na spód blaszki ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Rozłożyć na nie połowę kremu mlecznego. Przykryć drugą warstwą herbatników. Wyłożyć kajmak i równomiernie rozsmarować. Przykryć wszystko trzecią warstwą herbatników. Na to wyłożyć resztę kremu mlecznego, rozsmarować. Przykryć ostatnia warstwą herbatników.
Przygotować polewę z białej czekolady.
Do rondelka wlać mleko ( 1/4 szklanki), dołożyć połamaną czekoladę. Podgrzewać i mieszać aż się rozpuści. Do lekko przestygniętej polewy dodać połowę orzeszków. Wylać na ciasto i posypać resztą orzeszków.
Całość schłodzić. Ciasto na początku jest bardzo słodkie, po schłodzeniu i przegryzieniu się mas z herbatnikami masa staję się łagodniejsza w smaku.

 

 

 

 

 
Życzę smacznego!
Cieplutko pozdrawiam 🙂

60 komentarzy

  1. Anna i Elżbieta Krzyczkowskie
    6 stycznia, 2015 @ 2:18 pm

    Wspaniałe! Aż czuję te nieziemskie smaki łączące się w jeden bajeczny 🙂

    Reply

  2. Piotr
    6 stycznia, 2015 @ 2:30 pm

    Pysznie 🙂

    Reply

  3. Asia
    6 stycznia, 2015 @ 3:35 pm

    Kiedy napisałaś, że nie można zjeść więcej niż 2 kawałki, pierwsze co pomyślałam: założymy się? 😉 Tak mam dziś ochotę na takie słodkości, a zazwyczaj wolę słone… 😀 Pozdrawiam.

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      6 stycznia, 2015 @ 4:58 pm

      Asiu, jak masz straszliwą ochotę na słodkie, to mogę się mylić 🙂

      Reply

  4. gin
    8 stycznia, 2015 @ 4:09 pm

    Mmm, obłędnie słodkie pyszności 🙂

    Reply

  5. Meg D
    23 stycznia, 2015 @ 9:14 am

    właśnie zrobiłam, jutro będę próbować :))

    Reply

  6. Anonimowy
    19 lutego, 2015 @ 9:22 am

    Najlepsze ciacho jakie jadlam, slodkie ale idealnie slodkie, bede robic czesto, dzieki za przepis 😀

    Reply

  7. Anonimowy
    25 lutego, 2015 @ 5:30 am

    Pyszności! Zamiast herbatników użyłam krakersów.

    Reply

  8. Renia Biernacka
    27 lutego, 2015 @ 11:24 am

    Wygląda pysznie

    Reply

  9. Kulinarnyblog.pl
    5 marca, 2015 @ 1:31 pm

    U mnie też gościło to ciasto. W sumie było zrobione przez Madzię. Pyszne… -> ciasto maxi king

    Reply

  10. Anonimowy
    13 marca, 2015 @ 9:37 am

    myślę, że zamiast herbatników można by było dać krakersy, wtedy fajnie przełamały by się smaki

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      13 marca, 2015 @ 9:43 am

      Moja siostra robiła właśnie na krakersach i tez było bardzo smacznie 🙂

      Reply

  11. Anonimowy
    13 marca, 2015 @ 7:11 pm

    skladniki na ciacho sa na blache o jakich wymiarach?

    Reply

  12. Katarzyna Rzepecka
    13 marca, 2015 @ 7:26 pm

    Typowa prostokątna, 27×40. Można zrobić na mniejszej, ciacho będzie wyższe, pozdrawiam 🙂

    Reply

  13. Mari i
    18 marca, 2015 @ 5:39 am

    Witaj 🙂 ta puszka kajmaku ile ma gram?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      18 marca, 2015 @ 9:44 am

      Nie pamiętam teraz dokładnie, ale taka około 450 g. Im większa tym lepiej 🙂

      Reply

  14. Anonimowy
    19 marca, 2015 @ 5:58 am

    Tylko gdzie kupić cukier waniliowy jak wszędzie ten syf wanilinowy.

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      19 marca, 2015 @ 6:12 am

      Można zrobić samemu jeżeli taki nie odpowiada 🙂 z cukru i lasek wanili, można też pominąć 🙂

      Reply

  15. izabeera
    29 marca, 2015 @ 2:36 pm

    Jak dużo cukru waniliowego należy dodać??

    Reply

  16. Anonimowy
    30 marca, 2015 @ 11:03 am

    Witam! Ile chłodzić w lodówce?

    Reply

  17. Anonimowy
    31 marca, 2015 @ 6:31 pm

    A mleko w proszku nieodtłuszczone? Bo ostatnio kupowałam z mlekovity mleko instant odtłuszczone to pewnie się nie nadaje ?

    Reply

  18. Agata Pogorzelska
    1 kwietnia, 2015 @ 1:29 pm

    Maslo 82 % tluszczu czy zwykla margaryna kasia?

    Reply

  19. Anonimowy
    1 kwietnia, 2015 @ 2:41 pm

    1 puszka masy kajmakowej- 400g czy wiekszej?

    Reply

  20. bajka137
    3 kwietnia, 2015 @ 6:33 am

    Dziś będę "piekła"

    Reply

  21. Anonimowy
    4 kwietnia, 2015 @ 2:17 pm

    Wczoraj zabrałam się za ten przepis. Albo raczej próbowałam 🙂 Ile czasu potrzebuje masa mlekowo-cukrowa żeby się odpowiednio zagęścić. Po 3 godzinach w lodówce nadal wszystko było plynne. A kiedy udało mi się wszystko ze sobą jakoś zgrać to kompletnie się rozpuściła w trakcie przewożenia na miejsce imprezy i rozlała po całej blaszce.
    Poza powyższym problemikiem ciasto świetnie przesłodkie

    Reply

  22. Katarzyna Rzepecka
    5 kwietnia, 2015 @ 7:23 am

    A dałaś do masy aby na pewno masło? Bo mam dziwne wrażenie ze zapomniałaś 😉 taka sytuacja nie powinna mieć miejsca, nie jest możliwym by masa była płynna.

    Reply

  23. Anonimowy
    5 kwietnia, 2015 @ 6:14 pm

    Super wyszło, bardzo słodziutkie, ale jakie pyszne mniiiam 🙂 W sam raz na Święta, polecam jak najbardziej 🙂 Dzięki za przepis, pozdrawiam cieplutko 🙂

    Reply

  24. Anonimowy
    8 kwietnia, 2015 @ 6:43 pm

    A ja niestety mam zupełnie inne odczucia. Zapowiadało się pysznie, ale… Czy aby na pewno proporcje mleka w proszku i masła są dobrze podane? Moja masa była tak gęsta, że nie musiałam jej wkładać do lodówki i nie mogłam rozsmarowac na herbatnikach… Chodzi o gramy czy dekagramy (dkg a nie dag)?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      8 kwietnia, 2015 @ 9:09 pm

      0,2 kg – może tak będzie łatwiej 🙂

      Reply

    • Anonimowy
      13 kwietnia, 2015 @ 11:29 am

      wszystko jest dobrze podane, robiłam te super ciasto i masa na początku jest lejąca , później twardnieje 😉 musiałaś coś źle zrobić.

      Reply

    • A rsenia
      22 października, 2015 @ 8:30 pm

      dkg i dag to jest dokładnie to samo (dekagram dawniej oznaczano dkg, obecnie dag).
      Pozdrawiam

      Reply

    • Anonimowy
      23 czerwca, 2017 @ 4:28 pm

      U mnie dokładnie to samo- polewa twarda, zbita i zważona 🙁 Czy coś z tego będzie, okaże się jutro… 🙁

      Reply

  25. rubajka.pl
    9 kwietnia, 2015 @ 8:43 pm

    Zrobię koniecznie!!!

    Reply

  26. Anonimowy
    13 kwietnia, 2015 @ 7:40 pm

    Co daje mleko przy rozpuszczaniu czekolady? I czym się różni od dodania śmietanki lub bez niczego rozpuszczana czekolady? I jeszcze jedno, czy jeśli dodam prawie 25 dag mleka w proszku to będzie jakoś wielka różnica?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      14 kwietnia, 2015 @ 8:55 am

      Mleko dodane do czekolady sprawia że ta się nie przypala podczas rozpuszczania no i nie wraca do bardzo gęstego stanu, lepiej daje si. Tez rozprowadzić po herbatnikach. Jeżeli dodasz mniej mleka w proszku to masa będzie mieć luxniejsza konsystencję, radzę proporcjonalnie zmniejszyć inne składniki.

      Reply

  27. Monika Kokoszka
    22 kwietnia, 2015 @ 7:34 pm

    dodajac masło do mleka przestudzonego moge je rozpuscic czy dodawac je po kawałkach w temp pokojowej?

    Reply

  28. fel fyl
    3 maja, 2015 @ 9:09 pm

    Ciasto niebo w buzi. U mnie wszyscy zachwyceni 😉

    Reply

  29. Anonimowy
    4 maja, 2015 @ 6:05 pm

    robiłam ciasto każdy skladnik podwojnie, zeby bylo wyzsze. rewelacyjnie pyszne!

    Reply

  30. Beti G.
    14 września, 2015 @ 4:53 pm

    Wczoraj moja przyjaciółka zrobiła – jejciu jakie to było pyszne!:) Dziś robię ja, już mleko się studzi:)

    Reply

  31. Anonimowy
    31 października, 2015 @ 2:14 pm

    Cudowne mmm uwielbiam ją i moja rodzinka u nas ciasto nr 1:)

    Reply

  32. Anonimowy
    17 lutego, 2016 @ 4:30 pm

    Witam. Przymierzam się jutro do zrobienia tego ciasta, ale juz zglupialam 😀 ile potrzebuje mleka w proszku? 40 dag czy 20 dag? Bo w przepisie jest napisane jedno, a w komentarzu co innego. Będę wdzięczna za odpowiedz.

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 lutego, 2016 @ 7:44 pm

      Tak jak w składnikach, 40 dag a w komentarzach to mowa o masle byla 🙂

      Reply

    • Anonimowy
      17 lutego, 2016 @ 10:18 pm

      Coś źle musialam zrozumieć. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam 🙂

      Reply

  33. Anonimowy
    18 lutego, 2016 @ 4:33 pm

    Trzeba dawać orzeszki ?

    Reply

  34. Anonimowy
    12 sierpnia, 2016 @ 9:47 am

    Czy do masy mogę pminac cukier, a dodać tylko cukier wanilinowy by nie było tak słodkie?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      12 sierpnia, 2016 @ 2:18 pm

      Można. Najlepiej próbować podczas przygotować i dozowac wg własnego gustu. Pozdrawiam.

      Reply

  35. Anonimowy
    12 sierpnia, 2016 @ 8:32 pm

    A czy Pani nasączala herbatniki? Czy nie trzeba nasączenia?

    Reply

  36. Anonimowy
    23 sierpnia, 2016 @ 11:29 pm

    Przepyszne jest to ciacho – polecam. Koniecznie z orzeszkami, mimo że uda się także bez nich, ale orzeszki nadają faaaajny smak.

    Reply

  37. Anonimowy
    29 września, 2016 @ 11:19 am

    Cukier WANILINOWY! wystarczy przeczytać na opakowaniu,jeśli się nie wie takich rzeczy.

    Reply

    • Anonimowy
      13 grudnia, 2016 @ 6:50 am

      Cukier WANILINOWY a cukier WANILIOWY to są dwie różne historię, wystarczy poczytać jak się nie wie takich rzeczy…

      Reply

  38. Kasia
    10 sierpnia, 2017 @ 4:11 pm

    Super przepis !

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *