Skip to content

Czekoladowa kremówka (ciemny biszkopt, krem czekoladowy).

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Czy kremówka musi być tylko z jasnym kremem i na jasnym biszkopcie? Ależ nie 🙂 W kuchni wszystkie chwyty dozwolone, byle wszystko pasowało do siebie, i było smaczne 🙂
Ciemny biszkopt, niezwykle puszysty, bez proszku do pieczenia ani mąki ziemniaczanej. Przepis na ten wypiek znam już na pamięć, a wszystkie składniki na to ciasto raczej zawsze mam pod ręką. Ciasto trochę z rodzaju: na poprawę humoru, świetnie się sprawdza w ponure dni 🙂 ale też, do zwykłej kawy z koleżanka. Lekko słodkie, jednak nie nachalnie, za to niezwykle puszyste jako całość.

Kremówka

Składniki na biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 duże łyżki kakao
Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną przesiać wraz z kakao. Białka ubić na sztywno, ale krótko – ważne by ich nie “przebić”. Cały czas miksując stopniowo dodawać łyżka po łyżce cukier, następnie żółtko, także jedno po drugim. Na końcu dodajemy także stopniowo mąkę.
Piec w nagrzanym piekarniku 25 minut z termoobiegiem, temp. 160 stopni. Po tym czasie wyjąć, zrzucić na podłogę (w formie) z około 30 cm. Ponownie wstawić do piekarnika pozostawiając uchylone drzwiczki, by stopniowo stygł.
 
Dla tych którzy nie wiedzą:
Rzucanie biszkoptu ma na celu wyrównanie ciśnienia wewnątrz ciasta, dzięki temu ciasto nie opada – WYCHODZI ZAWSZE. Szczerze? Bałabym się dodać proszek do pieczenia, gdyż to własnie po nim najczęściej ciasta opadają. Pisałam o tym w przepisie na jasny biszkopt.
 
 
Składniki na krem:
 
  • mleko – 3 szklanki
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • mąka pszenna 2,5 łyżki
  • szklanka drobnego cukru
  • margaryna lub masło (krem lepszy z masłem jest) – 1 kostka 250g
  • Kakao – 3 czubate łyżki
Mąki rozrobić w szklance mleka. Pozostałe mleko wraz z cukrem zagotować. Na gotujące się mleko wlać roztwór mączny, i chwilę pogotować ciągle mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Nie przykrywać niczym, by budyń nie podszedł wodą.
 
Masło i budyń powinny mieć temperaturę pokojową. Mikserem rozetrzeć masło, następnie dodawać po łyżce budyniu i po troszku kakao. Ucierać stopniowo, do dokładnego za każdym razem połączenia składników.
Ciasto przekroić na pół. Przełożyć kremem.
Składniki na polewę czekoladową:
  • kopiasta łyżka masła
  • dobra mleczna czekolada 100 g
  • łyżka mleka
Wszystkie składniki rozpuścić w rondelku. Chwilkę poczekać, by masa nie była gorąca i pokryć nią ciasto.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Pozdrawiam.
Kasia 🙂

1 Comment

  1. Lena
    2 stycznia, 2015 @ 9:12 am

    Maksymalnie czekoladowo i pysznie 😉

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.