Maxi king white bez pieczenia. Ciasta wzorowane na batonikach to te najbardziej popularne, często szukane i bardzo chętnie zajadane. Ten słodziak przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom krówek i białej czekolady. Zrobiłam go z ciekawości, wszędzie widoczny przepis w wersji ciemnej, powtarzany w kółko… Więc wymyśliłam wersję białą.. Tak wszystkim zasmakował, że dostałam na niego zamówienie – na Chrzciny Święte. To znaczy, że jest wart zrobienia, spróbujcie koniecznie 🙂 Jednak ostrzegam – nie da się go zjeść dużo, kawałeczek… no może dwa 🙂
Maxi king white
Składniki na dużą blaszkę prostokątną:
- Herbatniki na 4 warstwy (każda warstwa po około 25 sztuk)
- 1 puszka masy kajmakowej – około 450 gram
- 40 dag mleka w proszku – skorzystałam z mleka tej firmy klik (takie niebieskie opakowanie)
- 20 dag masła lub 25 dag (przy 25 dag masa będzie nieco gęstsza)
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki cukru
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- 2 tabliczki białej czekolady
- 1/4 szklanki mleka do polewy
- puszka 150 gram solonych orzeszków ziemnych
Wykonanie:
Ciasto banalnie proste, ciężko będzie coś spartaczyć. W pierwszej kolejności należy ugotować mleko wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Przestudzić. Do chłodnego dodawać na przemian po trochu mleka w proszku i masła. Zmiksować bardzo dokładnie. Masa jest lepka, lejąca – ale po schłodzeniu w lodówce wszystko będzie twardsze i o odpowiedniej konsystencji.
Na spód blaszki ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Rozłożyć na nie połowę kremu mlecznego. Przykryć drugą warstwą herbatników. Wyłożyć kajmak i równomiernie rozsmarować. Przykryć wszystko trzecią warstwą herbatników. Na to wyłożyć resztę kremu mlecznego, rozsmarować. Przykryć ostatnia warstwą herbatników.
Przygotować polewę z białej czekolady.
Do rondelka wlać mleko ( 1/4 szklanki), dołożyć połamaną czekoladę. Podgrzewać i mieszać aż się rozpuści. Do lekko przestygniętej polewy dodać połowę orzeszków. Wylać na ciasto i posypać resztą orzeszków.
Całość schłodzić. Ciasto na początku jest bardzo słodkie, po schłodzeniu i przegryzieniu się mas z herbatnikami masa staję się łagodniejsza w smaku.
Życzę smacznego!
Cieplutko pozdrawiam 🙂
Anna i Elżbieta Krzyczkowskie
6 stycznia, 2015 @ 2:18 pm
Wspaniałe! Aż czuję te nieziemskie smaki łączące się w jeden bajeczny 🙂
Piotr
6 stycznia, 2015 @ 2:30 pm
Pysznie 🙂
Asia
6 stycznia, 2015 @ 3:35 pm
Kiedy napisałaś, że nie można zjeść więcej niż 2 kawałki, pierwsze co pomyślałam: założymy się? 😉 Tak mam dziś ochotę na takie słodkości, a zazwyczaj wolę słone… 😀 Pozdrawiam.
Katarzyna Rzepecka
6 stycznia, 2015 @ 4:58 pm
Asiu, jak masz straszliwą ochotę na słodkie, to mogę się mylić 🙂
gin
8 stycznia, 2015 @ 4:09 pm
Mmm, obłędnie słodkie pyszności 🙂
Meg D
23 stycznia, 2015 @ 9:14 am
właśnie zrobiłam, jutro będę próbować :))
Katarzyna Rzepecka
23 stycznia, 2015 @ 10:06 am
Czekam w takim razie na opinie 🙂
Anonimowy
19 lutego, 2015 @ 9:22 am
Najlepsze ciacho jakie jadlam, slodkie ale idealnie slodkie, bede robic czesto, dzieki za przepis 😀
Anonimowy
25 lutego, 2015 @ 5:30 am
Pyszności! Zamiast herbatników użyłam krakersów.
Renia Biernacka
27 lutego, 2015 @ 11:24 am
Wygląda pysznie
Kulinarnyblog.pl
5 marca, 2015 @ 1:31 pm
U mnie też gościło to ciasto. W sumie było zrobione przez Madzię. Pyszne… -> ciasto maxi king
Anonimowy
13 marca, 2015 @ 9:37 am
myślę, że zamiast herbatników można by było dać krakersy, wtedy fajnie przełamały by się smaki
Katarzyna Rzepecka
13 marca, 2015 @ 9:43 am
Moja siostra robiła właśnie na krakersach i tez było bardzo smacznie 🙂
Anonimowy
13 marca, 2015 @ 7:11 pm
skladniki na ciacho sa na blache o jakich wymiarach?
Katarzyna Rzepecka
13 marca, 2015 @ 7:26 pm
Typowa prostokątna, 27×40. Można zrobić na mniejszej, ciacho będzie wyższe, pozdrawiam 🙂
Mari i
18 marca, 2015 @ 5:39 am
Witaj 🙂 ta puszka kajmaku ile ma gram?
Katarzyna Rzepecka
18 marca, 2015 @ 9:44 am
Nie pamiętam teraz dokładnie, ale taka około 450 g. Im większa tym lepiej 🙂
Anonimowy
19 marca, 2015 @ 5:58 am
Tylko gdzie kupić cukier waniliowy jak wszędzie ten syf wanilinowy.
Katarzyna Rzepecka
19 marca, 2015 @ 6:12 am
Można zrobić samemu jeżeli taki nie odpowiada 🙂 z cukru i lasek wanili, można też pominąć 🙂
izabeera
29 marca, 2015 @ 2:36 pm
Jak dużo cukru waniliowego należy dodać??
Katarzyna Rzepecka
29 marca, 2015 @ 3:44 pm
1 opakowanie
Anonimowy
30 marca, 2015 @ 11:03 am
Witam! Ile chłodzić w lodówce?
Katarzyna Rzepecka
31 marca, 2015 @ 7:46 am
Najlepiej wstawić do lodówki na cala noc, pozdrawiam.
Anonimowy
31 marca, 2015 @ 6:31 pm
A mleko w proszku nieodtłuszczone? Bo ostatnio kupowałam z mlekovity mleko instant odtłuszczone to pewnie się nie nadaje ?
Katarzyna Rzepecka
31 marca, 2015 @ 7:58 pm
Nie no, myślę że Powinno być okej tez z takim mlekiem 🙂
Agata Pogorzelska
1 kwietnia, 2015 @ 1:29 pm
Maslo 82 % tluszczu czy zwykla margaryna kasia?
Katarzyna Rzepecka
1 kwietnia, 2015 @ 3:23 pm
MASŁO, margaryna sie Nie bardzo nadaje.
Anonimowy
1 kwietnia, 2015 @ 2:41 pm
1 puszka masy kajmakowej- 400g czy wiekszej?
Katarzyna Rzepecka
1 kwietnia, 2015 @ 3:24 pm
Może być 400, a może być ciut więcej 🙂
bajka137
3 kwietnia, 2015 @ 6:33 am
Dziś będę "piekła"
Anonimowy
4 kwietnia, 2015 @ 2:17 pm
Wczoraj zabrałam się za ten przepis. Albo raczej próbowałam 🙂 Ile czasu potrzebuje masa mlekowo-cukrowa żeby się odpowiednio zagęścić. Po 3 godzinach w lodówce nadal wszystko było plynne. A kiedy udało mi się wszystko ze sobą jakoś zgrać to kompletnie się rozpuściła w trakcie przewożenia na miejsce imprezy i rozlała po całej blaszce.
Poza powyższym problemikiem ciasto świetnie przesłodkie
Katarzyna Rzepecka
5 kwietnia, 2015 @ 7:23 am
A dałaś do masy aby na pewno masło? Bo mam dziwne wrażenie ze zapomniałaś 😉 taka sytuacja nie powinna mieć miejsca, nie jest możliwym by masa była płynna.
Anonimowy
5 kwietnia, 2015 @ 6:14 pm
Super wyszło, bardzo słodziutkie, ale jakie pyszne mniiiam 🙂 W sam raz na Święta, polecam jak najbardziej 🙂 Dzięki za przepis, pozdrawiam cieplutko 🙂
Anonimowy
8 kwietnia, 2015 @ 6:43 pm
A ja niestety mam zupełnie inne odczucia. Zapowiadało się pysznie, ale… Czy aby na pewno proporcje mleka w proszku i masła są dobrze podane? Moja masa była tak gęsta, że nie musiałam jej wkładać do lodówki i nie mogłam rozsmarowac na herbatnikach… Chodzi o gramy czy dekagramy (dkg a nie dag)?
Katarzyna Rzepecka
8 kwietnia, 2015 @ 9:09 pm
0,2 kg – może tak będzie łatwiej 🙂
Anonimowy
13 kwietnia, 2015 @ 11:29 am
wszystko jest dobrze podane, robiłam te super ciasto i masa na początku jest lejąca , później twardnieje 😉 musiałaś coś źle zrobić.
A rsenia
22 października, 2015 @ 8:30 pm
dkg i dag to jest dokładnie to samo (dekagram dawniej oznaczano dkg, obecnie dag).
Pozdrawiam
Anonimowy
23 czerwca, 2017 @ 4:28 pm
U mnie dokładnie to samo- polewa twarda, zbita i zważona 🙁 Czy coś z tego będzie, okaże się jutro… 🙁
rubajka.pl
9 kwietnia, 2015 @ 8:43 pm
Zrobię koniecznie!!!
Anonimowy
13 kwietnia, 2015 @ 7:40 pm
Co daje mleko przy rozpuszczaniu czekolady? I czym się różni od dodania śmietanki lub bez niczego rozpuszczana czekolady? I jeszcze jedno, czy jeśli dodam prawie 25 dag mleka w proszku to będzie jakoś wielka różnica?
Katarzyna Rzepecka
14 kwietnia, 2015 @ 8:55 am
Mleko dodane do czekolady sprawia że ta się nie przypala podczas rozpuszczania no i nie wraca do bardzo gęstego stanu, lepiej daje si. Tez rozprowadzić po herbatnikach. Jeżeli dodasz mniej mleka w proszku to masa będzie mieć luxniejsza konsystencję, radzę proporcjonalnie zmniejszyć inne składniki.
Monika Kokoszka
22 kwietnia, 2015 @ 7:34 pm
dodajac masło do mleka przestudzonego moge je rozpuscic czy dodawac je po kawałkach w temp pokojowej?
Katarzyna Rzepecka
22 kwietnia, 2015 @ 7:45 pm
W kawałkach, temperatura pokojowa, pozdrawiam.
fel fyl
3 maja, 2015 @ 9:09 pm
Ciasto niebo w buzi. U mnie wszyscy zachwyceni 😉
Anonimowy
4 maja, 2015 @ 6:05 pm
robiłam ciasto każdy skladnik podwojnie, zeby bylo wyzsze. rewelacyjnie pyszne!
Beti G.
14 września, 2015 @ 4:53 pm
Wczoraj moja przyjaciółka zrobiła – jejciu jakie to było pyszne!:) Dziś robię ja, już mleko się studzi:)
Anonimowy
31 października, 2015 @ 2:14 pm
Cudowne mmm uwielbiam ją i moja rodzinka u nas ciasto nr 1:)
Anonimowy
17 lutego, 2016 @ 4:30 pm
Witam. Przymierzam się jutro do zrobienia tego ciasta, ale juz zglupialam 😀 ile potrzebuje mleka w proszku? 40 dag czy 20 dag? Bo w przepisie jest napisane jedno, a w komentarzu co innego. Będę wdzięczna za odpowiedz.
Katarzyna Rzepecka
17 lutego, 2016 @ 7:44 pm
Tak jak w składnikach, 40 dag a w komentarzach to mowa o masle byla 🙂
Anonimowy
17 lutego, 2016 @ 10:18 pm
Coś źle musialam zrozumieć. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam 🙂
Anonimowy
18 lutego, 2016 @ 4:33 pm
Trzeba dawać orzeszki ?
Katarzyna Rzepecka
19 lutego, 2016 @ 10:53 am
Nie trzeba, ciasto uda się bez nich 🙂
Pozdrawiam.
Anonimowy
12 sierpnia, 2016 @ 9:47 am
Czy do masy mogę pminac cukier, a dodać tylko cukier wanilinowy by nie było tak słodkie?
Katarzyna Rzepecka
12 sierpnia, 2016 @ 2:18 pm
Można. Najlepiej próbować podczas przygotować i dozowac wg własnego gustu. Pozdrawiam.
Anonimowy
12 sierpnia, 2016 @ 8:32 pm
A czy Pani nasączala herbatniki? Czy nie trzeba nasączenia?
Katarzyna Rzepecka
13 sierpnia, 2016 @ 10:47 am
Nie potrzeba nasączyć.
Anonimowy
23 sierpnia, 2016 @ 11:29 pm
Przepyszne jest to ciacho – polecam. Koniecznie z orzeszkami, mimo że uda się także bez nich, ale orzeszki nadają faaaajny smak.
Anonimowy
29 września, 2016 @ 11:19 am
Cukier WANILINOWY! wystarczy przeczytać na opakowaniu,jeśli się nie wie takich rzeczy.
Anonimowy
13 grudnia, 2016 @ 6:50 am
Cukier WANILINOWY a cukier WANILIOWY to są dwie różne historię, wystarczy poczytać jak się nie wie takich rzeczy…
Kasia
10 sierpnia, 2017 @ 4:11 pm
Super przepis !