Skip to content

Szarlotka na herbatnikach z serkiem mascarpone – ciasto bez pieczenia.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Szarlotka bez pieczenia.
Krótko rzecz ujmując – szarlotki wrażenia na mnie wielkiego nie robiły raczej nigdy. Uważałam, że w to miejsce można zjeść kawałek dużo lepszego ciasta. Ale zmieniłam zdanie, jak tylko zrobiłam to ciacho. W smaku przypomina mi rafaello, poważnie – aż sama się zdziwiłam. To za sprawą serka – idealnie współgra z jabłkami. Masa jest tak pyszna, że znikała jeszcze zanim została przełożona na herbatniki. Ciasto wilgotne, delikatne, nie za słodkie – po prostu trzeba spróbować. Jeżeli chodzi o mnie, to będę często wracać po ten przepis.
Jest jeszcze jeden, bardzo istotny plus – ciasto robi się w 20 minut i nie da się go zepsuć.

Szarlotka bez pieczenia

Składniki na dużą prostokątną blaszkę:
  • 5 dużych słodkich jabłek o twardym miąższu – ja dałam 1,2 kg (waga całych jabłek bez obierania)
  • 500 g serka mascarpone
  • herbatniki na 4 warstwy – duże herbatniki około 25 sztuk na jedną warstwę
  • 2 mleczne czekolady
  • 1/4 szklanki mleka
  • cukier – około 0,5 szklanki
Wykonanie:
 
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (gniazda nasienne wyrzucić). Szybko (by nie zrobiły się ciemne) połączyć za pomocą miksera ze serkiem mascarpone. Spróbować – jeżeli masa jest wystarczająco słodka to nie dosładzać. Ja dodałam około pół szklanki cukru. Jeżeli natomiast macie dość kwaśne jabłka, to przed dodaniem serka trzeba je przesmażyć z cukrem na dużej patelni, przestudzić i dopiero dodać serek.
Na dużej blaszce ułożyć warstwę herbatników, na to 1/3 część masy. Następnie czynność powtórzyć drugi i trzeci raz. Na wierzch ułożyć ostatnią warstwę. Herbatniki układać tak, by jeden był pod drugim, w takiej samej kolejności.
Przygotować polewę. Do rondelka włożyć połamane czekolady i 1/4 szklanki mleka. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto.
Zostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu, np. w lodówce – i cieszyć się smakiem 🙂
Smacznego!
Pozdrawiam cieplutko – Kasia 🙂

63 komentarze

  1. Olka
    18 stycznia, 2015 @ 4:13 pm

    Mam tak samo, jakoś się szarlotkami nie zachwycam….. ale taka wersja robi różnicę 😉 wygląda zjawiskowo i zjadłabym, coś czuję spory kawałek 🙂

    Reply

  2. Kura Domowa
    18 stycznia, 2015 @ 8:45 pm

    Ciekawe połączenie to mascarpone z jabłkami. Na pewno wykorzystam gdzieś ten pomysł:)

    Reply

  3. Katarzyna Rzepecka
    18 stycznia, 2015 @ 8:46 pm

    Przetestuj, chętnie zobaczę jak wygląda u Ciebie 🙂

    Reply

    • Anonimowy
      28 września, 2015 @ 8:34 am

      witam a czy sok z jabłek odciskać czy nie ?

      Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      28 września, 2015 @ 8:54 am

      Jeżeli jabłka puszczą sporo soku, to lepiej go odlać, ale najlepiej po prostu wybrać te o twardym miąższu, one sprawdzą się idealnie 🙂
      Pozdrawiam.

      Reply

  4. Sajrinka
    20 stycznia, 2015 @ 11:37 am

    Fantastyczny pomysł! Uwielbiam takie przepisy, dam znać, jak tylko wypróbuję 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      20 stycznia, 2015 @ 11:44 am

      Koniecznie podziel się opinią, przyda się Innym 🙂

      Reply

    • Sajrinka
      23 stycznia, 2015 @ 1:30 pm

      Zrobiłam, jedną warstwę mniej, bo się zgapiłam, ale i tak jest pysznie. No i nieprzyzwoicie proste w wykonaniu. 😀

      Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      23 stycznia, 2015 @ 1:55 pm

      Cieszę się, że smakowało 🙂

      Reply

  5. Ewelina
    20 stycznia, 2015 @ 11:26 pm

    Uwoelbiam szarlotkę lecz takiej wersji jeszcze nie próbowałam w weekend biorę sie za kucharzenie i na niedzielny deser ta szarlotka zagości na moim stole

    Reply

  6. Anonimowy
    5 lutego, 2015 @ 9:31 am

    Pyszna wyszła! Na pierwszej warstwie musiałam trochę przyciąć herbatniki, bo się nie mieściły i te kawałeczki odcięte rozdrobniłam i dorzuciłam do masy 🙂
    I jedną warstwę herbatników ułożyłam z herbatników kakaowych
    Fajne, szybkie i tanie ciasto (ja jeszcze trafiłam na promocję herbatników w B. 🙂 )

    Reply

  7. Anonimowy
    19 lutego, 2015 @ 9:03 am

    Rewelacja ?. Wczoraj zrobiłam a dziś się delekruję

    Reply

  8. Anonimowy
    22 lutego, 2015 @ 11:48 am

    wyglada bosko 😉
    ale czy da sie ja zrobic z innym serkiem niz mascarpone? 🙂 mozna go czyms zastapic?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      22 lutego, 2015 @ 12:01 pm

      Myślę że tak, ale musiałby być to równie gesty ser a jednocześnie gładki. Ewentualnie dodać trochę żelatyny i opakowanie cukru waniliow, serek daje dużo w smaku 🙂 Pozdrawiam

      Reply

  9. Anonimowy
    11 marca, 2015 @ 12:08 pm

    czy ktoś wie jak duża blaszka z tego wychodzi ?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      11 marca, 2015 @ 12:13 pm

      Przepis jest na standardową tradycyjną prostokątną blaszkę o wymiarach około 40×27. Około.

      Reply

  10. Anonimowy
    18 marca, 2015 @ 11:17 am

    Zastanawiałam się nad deserem na niedzielę,i już mam takiej szarlotki jeszcze moje dzieci nie jedli będą zachwyceni bo jednym cieście będzie to co lubią.Pozdrawiam

    Reply

  11. Katarzyna Borowka
    18 marca, 2015 @ 8:26 pm

    Musze i ja to wyprobowac 🙂

    Reply

  12. Anonimowy
    19 marca, 2015 @ 3:00 pm

    Czy masa serowo-jabłkowa dobrze się trzyma/ nie wylewa się?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      19 marca, 2015 @ 3:05 pm

      Masa jest dość wilgotną, ale tylko na tyle by odpowiednio nawilzyc herbatniki. nie jest płynna. Trzyma się dobrze zwłaszcza na gotowym ciescie 🙂

      Reply

  13. Anonimowy
    30 marca, 2015 @ 2:30 pm

    Ciasto robi wrażenie!!!- cieszyć oczy to też uczta prawda?-Andrzej

    Reply

  14. Anonimowy
    1 kwietnia, 2015 @ 9:35 am

    Robiłam jest pyszne i na święta też zrobię dzięki Jagoda

    Reply

  15. Anonimowy
    20 kwietnia, 2015 @ 2:31 pm

    Właśnie odszukałam przepis i zabieram się do roboty…na pewno będzie dobre. Spodziewam się odwiedzin koleżanek a, że jestem po artroskopii to coś tak szybkiego będzie akurat.

    Reply

  16. Iza Iza
    17 maja, 2015 @ 8:44 pm

    Zrobiłam wczoraj… Nawet nie zdążyło porządnie zastygnąć a już połowy nie było 😀
    Pycha!!!

    Reply

  17. Iza Iza
    17 maja, 2015 @ 8:45 pm

    Zrobiłam wczoraj… I nawet nie zdążyła polewa dobrze zastygnąć, a już pół nie było.
    Tak zasmakowało ciacho!!

    Reply

  18. Anonimowy
    4 czerwca, 2015 @ 9:36 pm

    ile paczek herbatników kupujesz ? i rzeczywiście czy masa jest dość twarda ? a jakby dodać galaretkę rozpuszczoną w małej ilości wody, tak dla sztywności? czy nie trzeba ? Pozdrawiam 🙂 Alicja

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      5 czerwca, 2015 @ 6:53 am

      Mi na jedną warstwę wchodzą 24 herbatniki, więc czy kupuje luzem czy paczkowane to zawsze liczę 🙂
      Masa jest wilgotna, ale jest twarda. Dorze się je, nie potrzeba galaretki – jednak jeżeli chcesz dodać to możesz 🙂 będzie stywniejsza całość 🙂

      Reply

    • Anonimowy
      10 maja, 2017 @ 11:19 am

      Ja dziś spróbuję zamiast serka ubić śmietanę roślinną.

      Reply

  19. Anonimowy
    6 czerwca, 2015 @ 10:57 am

    Zrobiłam z kruchym ciastem bezglutenowym 🙂 Fantastycznie smakuje 🙂 Pomysł na krem jabłkowy z mascarpone jest genialny 🙂

    Reply

  20. Dorotka
    29 czerwca, 2015 @ 9:18 am

    Chyba znalazlam idealne ciacho dla mężusia na imieniny 🙂 dzieki wielkie 😉

    Reply

  21. Misiaczka
    29 czerwca, 2015 @ 6:33 pm

    O tak! Pyszności. Szukałam ciasta na niedzielną uroczystość, ale już wiem. Dzięki za przepis!

    Reply

  22. Anonimowy
    2 sierpnia, 2015 @ 8:07 pm

    Właśnie skończyłam z mężem robić to ciasto, chłodzi się w lodówce.Czuje że będzie pyszne☺

    Reply

  23. agata sznura
    19 sierpnia, 2015 @ 7:29 am

    Ciasto pyszne, palce lizać ? robiłam już dwukrotnie ?

    Reply

  24. Nikola Witczak
    21 września, 2015 @ 1:48 pm

    Ciasto zrobiłam z połowy składników na małej blaszce. Najlepsze na drugi dzień :). Polecam spróbować jeśli jeszcze ktoś się waha 🙂

    Reply

  25. Anonimowy
    26 września, 2015 @ 7:02 am

    Wczoraj zrobiłam i już po kilku godzinach zniknęła połowa. Banalnie łatwe i pyyyszne 🙂 ps.Ja zamiast czekolady zrobiłam polewę: pół kostki margaryny, 3 łyżki kakao, 5 łyżek cukru i 5 łyżek wody.

    Reply

  26. Magda A.
    9 października, 2015 @ 11:31 am

    Wow, jaki fantastyczny przepis, dziękuję! Moja szarlotka właśnie się chłodzi, a mój pies wylizał do czysta miskę po mascarpone z jabłkami, więc na pewno będzie pysznie 😉 Dam znać jak wyszło! 🙂

    Reply

  27. Anonimowy
    16 października, 2015 @ 8:40 am

    Robiłam z surowymi i przesmazonymi jablkami. Na dużej blasze nie da się zrobić aż tylu warstw. Ale efekt….ciasto znika błyskawicznie

    Reply

  28. Anonimowy
    21 grudnia, 2015 @ 9:20 pm

    Hej czy moźna zamiast jabłek dodaç marmoladę Z jabłek

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      22 grudnia, 2015 @ 12:54 pm

      Można, proponuje dać tej masy mniej niż dałoby się jabłek, dodawać stopniowo i kontrolować gęstość. Masa powinna być wilgotna ale nie lejaca.

      Reply

  29. Dorota Gluch
    24 marca, 2016 @ 10:57 am

    Jakie jabłka są dodawane, chodzi mi o nazwę ? 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      24 marca, 2016 @ 12:30 pm

      Nie pamiętam już, w każdym razie ja kieruje się zawsze tym, by były twarde, zbite. Raczej odmiany zimowe są lepsze, niż te letnie.

      Reply

  30. Anonimowy
    30 kwietnia, 2016 @ 5:35 am

    Jakie herbatniki powinno się zastosować w przepisie? Mam w domu maślane i nie wiem, czy wpłyną na smak. Mogę je zastosować, czy lepiej kupić zwykłe typu BeBe?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      30 kwietnia, 2016 @ 11:32 am

      Najlepiej używać swoich ulubionych.Maślane będą dobre. Według mnie nie ma większego znaczenia jakich się użyje 🙂 One i tak nasiąkają kremem jabłkowym.

      Reply

  31. Unknown
    13 maja, 2016 @ 6:38 am

    Zrobiłam 🙂 W moim wydaniu 3 warstwy, herbatniki maślane, potem kakaowe i znów maślane. Smak mnie zaskoczył i szarlotki zdecydowanie mi nie przypomina. A mój mąż jak spróbował to stwierdził że ono jest kokosowe 😉
    Dziś próba ostateczne – teściowie i rodzice przychodzą 🙂 Trzymać kciuki 🙂
    PS. Myślę, że następnym razem dodam trochę soku z cytryny. jest pyszne, ale wydaje mi się, że jeszcze lepsze byłoby kwaśniejsze 🙂

    Reply

  32. Anonimowy
    25 maja, 2016 @ 7:36 pm

    Mozna na herbatnikach kakaowych? Ladniej by wygladalo 🙂

    Reply

  33. Unknown
    10 sierpnia, 2016 @ 8:17 am

    Zastanawiałam się nad połączeniem mascarpone z jabłkami w szarlotce ale twój wpis mnie przekonał 🙂

    Reply

  34. Joanna
    12 sierpnia, 2016 @ 11:41 am

    Przepis oryginalny i komentarze zadowolonych smakoszow są przekonujące.Mam jednak pytanie czy na spód można zamiast ciastek biszkopt?Albo w ogóle zastąpić herbatniki warstwami biszkoptowymi?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      12 sierpnia, 2016 @ 2:17 pm

      Mozna zastapic. Lepiej biszkoptami a nie sobie pieczonym biszkoptem, bo są twardsze niż blat. Masa oddaje wilgoć i biszkopt mógłby zbyt bardzo się rozmoczyc.

      Reply

  35. Eti
    29 października, 2016 @ 12:41 pm

    Z podanych składników i wymiarów blaszki zdołałam wymodzić tylko dwie warstwy serowo-jabłkowe. Na razie się chłodzą. Wrażenia po spróbowaniu:-)

    Reply

  36. Malgorzata Weglarz
    13 grudnia, 2016 @ 10:01 pm

    Czy mozna uzyc kupny mus jablkowy w sloiku

    Reply

  37. Anonimowy
    16 września, 2017 @ 10:50 pm

    Zrobiłam w mniejszej blaszce, zobaczymy,czy się udało. Pewna tego, że pamiętam jak się robi starkowałam jabłka na tarce do placków ziemniaczanych.Chłodzi się. Jutro napiszę co z tego wyszło. Ciasto przypomina mi Marcinka na herbatnikach, który robi się równie szybko i z małej ilości składników.

    Reply

  38. Anonimowy
    17 września, 2017 @ 8:53 am

    Właśnie jesteśmy po degustacji ciasta, mimo, że starkowałam przez pomyłkę na nieodpowiedniej tarce ciasto wyszło bardzo smaczne i do powtórzenia wg przepisu. Polecam wszystkim szczególnie zapracowanym.Faktycznie nie da się zepsuć. Nie omieszkam wypróbować innych Pani przepisów. Pozdrawiam. Mąż w zachwytach ALE CIASTO DOBRE.

    Reply

  39. jablecznik
    7 lutego, 2019 @ 8:28 pm

    Ciao! Zrobilem ten jablecznik-jest super!! ale po wprowadzeniu jakies ulepszenia bedzie jeszcze bardziej konkretny-tzn.-jablka kwaskowe i nie 5 sz. a 6- ciastka polal bym sokiem z brzoskwin/puszka/dla doroslych troszke likieru/obojetnie jaki -ja uzylem pomaranczowy/cukier odstawilem -dalem troszke cukru waniliowego -jesli idzie o polewe to do czkolady mlecznej dodalem polowe gorzkiej /jest super/na polewie zrobilem dekoracje z jablek bo nic pod reka niemialem- ale mozna zrobic zn brzoskwin . I to by bylo natyle. Pozdrowienia-auguri.Ciao!!

    Reply

  40. Kasia
    9 marca, 2019 @ 5:47 pm

    Witam, chciałam wypróbować przepis ale mam pytanie można prosić o wymiary blaszki?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      9 marca, 2019 @ 9:13 pm

      Tradycyjna 27×37

      Reply

  41. mgs
    28 kwietnia, 2019 @ 7:56 pm

    hi. właśnie robiłam i podkradlam kawałeczek…mam wrażenie, że będzie mdłe, bo chyba dałam zbyt mało jabłek…
    podlałabym herbatniki alkoholem może to zniweluje ten tlusty serkowy smak 😉
    Nie wykluczam, że jutro przejdzie i będzie smaczniejsze. pozdrawiam

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *