Szarlotka bez pieczenia.
Krótko rzecz ujmując – szarlotki wrażenia na mnie wielkiego nie robiły raczej nigdy. Uważałam, że w to miejsce można zjeść kawałek dużo lepszego ciasta. Ale zmieniłam zdanie, jak tylko zrobiłam to ciacho. W smaku przypomina mi rafaello, poważnie – aż sama się zdziwiłam. To za sprawą serka – idealnie współgra z jabłkami. Masa jest tak pyszna, że znikała jeszcze zanim została przełożona na herbatniki. Ciasto wilgotne, delikatne, nie za słodkie – po prostu trzeba spróbować. Jeżeli chodzi o mnie, to będę często wracać po ten przepis.
Jest jeszcze jeden, bardzo istotny plus – ciasto robi się w 20 minut i nie da się go zepsuć.
Szarlotka bez pieczenia
Składniki na dużą prostokątną blaszkę:
- 5 dużych słodkich jabłek o twardym miąższu – ja dałam 1,2 kg (waga całych jabłek bez obierania)
- 500 g serka mascarpone
- herbatniki na 4 warstwy – duże herbatniki około 25 sztuk na jedną warstwę
- 2 mleczne czekolady
- 1/4 szklanki mleka
- cukier – około 0,5 szklanki
Wykonanie:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (gniazda nasienne wyrzucić). Szybko (by nie zrobiły się ciemne) połączyć za pomocą miksera ze serkiem mascarpone. Spróbować – jeżeli masa jest wystarczająco słodka to nie dosładzać. Ja dodałam około pół szklanki cukru. Jeżeli natomiast macie dość kwaśne jabłka, to przed dodaniem serka trzeba je przesmażyć z cukrem na dużej patelni, przestudzić i dopiero dodać serek.
Na dużej blaszce ułożyć warstwę herbatników, na to 1/3 część masy. Następnie czynność powtórzyć drugi i trzeci raz. Na wierzch ułożyć ostatnią warstwę. Herbatniki układać tak, by jeden był pod drugim, w takiej samej kolejności.
Przygotować polewę. Do rondelka włożyć połamane czekolady i 1/4 szklanki mleka. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto.
Zostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu, np. w lodówce – i cieszyć się smakiem 🙂
Smacznego!
Pozdrawiam cieplutko – Kasia 🙂
Olka
18 stycznia, 2015 @ 4:13 pm
Mam tak samo, jakoś się szarlotkami nie zachwycam….. ale taka wersja robi różnicę 😉 wygląda zjawiskowo i zjadłabym, coś czuję spory kawałek 🙂
Kura Domowa
18 stycznia, 2015 @ 8:45 pm
Ciekawe połączenie to mascarpone z jabłkami. Na pewno wykorzystam gdzieś ten pomysł:)
Katarzyna Rzepecka
18 stycznia, 2015 @ 8:46 pm
Przetestuj, chętnie zobaczę jak wygląda u Ciebie 🙂
Anonimowy
28 września, 2015 @ 8:34 am
witam a czy sok z jabłek odciskać czy nie ?
Katarzyna Rzepecka
28 września, 2015 @ 8:54 am
Jeżeli jabłka puszczą sporo soku, to lepiej go odlać, ale najlepiej po prostu wybrać te o twardym miąższu, one sprawdzą się idealnie 🙂
Pozdrawiam.
Sajrinka
20 stycznia, 2015 @ 11:37 am
Fantastyczny pomysł! Uwielbiam takie przepisy, dam znać, jak tylko wypróbuję 🙂
Katarzyna Rzepecka
20 stycznia, 2015 @ 11:44 am
Koniecznie podziel się opinią, przyda się Innym 🙂
Sajrinka
23 stycznia, 2015 @ 1:30 pm
Zrobiłam, jedną warstwę mniej, bo się zgapiłam, ale i tak jest pysznie. No i nieprzyzwoicie proste w wykonaniu. 😀
Katarzyna Rzepecka
23 stycznia, 2015 @ 1:55 pm
Cieszę się, że smakowało 🙂
Ewelina
20 stycznia, 2015 @ 11:26 pm
Uwoelbiam szarlotkę lecz takiej wersji jeszcze nie próbowałam w weekend biorę sie za kucharzenie i na niedzielny deser ta szarlotka zagości na moim stole
Anonimowy
5 lutego, 2015 @ 9:31 am
Pyszna wyszła! Na pierwszej warstwie musiałam trochę przyciąć herbatniki, bo się nie mieściły i te kawałeczki odcięte rozdrobniłam i dorzuciłam do masy 🙂
I jedną warstwę herbatników ułożyłam z herbatników kakaowych
Fajne, szybkie i tanie ciasto (ja jeszcze trafiłam na promocję herbatników w B. 🙂 )
Katarzyna Rzepecka
5 lutego, 2015 @ 9:33 am
Cieszę się, że smakowało 🙂 pozdrawiam.
Anonimowy
19 lutego, 2015 @ 9:03 am
Rewelacja ?. Wczoraj zrobiłam a dziś się delekruję
Katarzyna Rzepecka
19 lutego, 2015 @ 9:20 am
Smacznego 🙂
Anonimowy
22 lutego, 2015 @ 11:48 am
wyglada bosko 😉
ale czy da sie ja zrobic z innym serkiem niz mascarpone? 🙂 mozna go czyms zastapic?
Katarzyna Rzepecka
22 lutego, 2015 @ 12:01 pm
Myślę że tak, ale musiałby być to równie gesty ser a jednocześnie gładki. Ewentualnie dodać trochę żelatyny i opakowanie cukru waniliow, serek daje dużo w smaku 🙂 Pozdrawiam
Anonimowy
11 marca, 2015 @ 12:08 pm
czy ktoś wie jak duża blaszka z tego wychodzi ?
Katarzyna Rzepecka
11 marca, 2015 @ 12:13 pm
Przepis jest na standardową tradycyjną prostokątną blaszkę o wymiarach około 40×27. Około.
Anonimowy
18 marca, 2015 @ 11:17 am
Zastanawiałam się nad deserem na niedzielę,i już mam takiej szarlotki jeszcze moje dzieci nie jedli będą zachwyceni bo jednym cieście będzie to co lubią.Pozdrawiam
Katarzyna Borowka
18 marca, 2015 @ 8:26 pm
Musze i ja to wyprobowac 🙂
Anonimowy
19 marca, 2015 @ 3:00 pm
Czy masa serowo-jabłkowa dobrze się trzyma/ nie wylewa się?
Katarzyna Rzepecka
19 marca, 2015 @ 3:05 pm
Masa jest dość wilgotną, ale tylko na tyle by odpowiednio nawilzyc herbatniki. nie jest płynna. Trzyma się dobrze zwłaszcza na gotowym ciescie 🙂
Anonimowy
30 marca, 2015 @ 2:30 pm
Ciasto robi wrażenie!!!- cieszyć oczy to też uczta prawda?-Andrzej
Anonimowy
1 kwietnia, 2015 @ 9:35 am
Robiłam jest pyszne i na święta też zrobię dzięki Jagoda
Anonimowy
20 kwietnia, 2015 @ 2:31 pm
Właśnie odszukałam przepis i zabieram się do roboty…na pewno będzie dobre. Spodziewam się odwiedzin koleżanek a, że jestem po artroskopii to coś tak szybkiego będzie akurat.
Iza Iza
17 maja, 2015 @ 8:44 pm
Zrobiłam wczoraj… Nawet nie zdążyło porządnie zastygnąć a już połowy nie było 😀
Pycha!!!
Iza Iza
17 maja, 2015 @ 8:45 pm
Zrobiłam wczoraj… I nawet nie zdążyła polewa dobrze zastygnąć, a już pół nie było.
Tak zasmakowało ciacho!!
Anonimowy
4 czerwca, 2015 @ 9:36 pm
ile paczek herbatników kupujesz ? i rzeczywiście czy masa jest dość twarda ? a jakby dodać galaretkę rozpuszczoną w małej ilości wody, tak dla sztywności? czy nie trzeba ? Pozdrawiam 🙂 Alicja
Katarzyna Rzepecka
5 czerwca, 2015 @ 6:53 am
Mi na jedną warstwę wchodzą 24 herbatniki, więc czy kupuje luzem czy paczkowane to zawsze liczę 🙂
Masa jest wilgotna, ale jest twarda. Dorze się je, nie potrzeba galaretki – jednak jeżeli chcesz dodać to możesz 🙂 będzie stywniejsza całość 🙂
Anonimowy
10 maja, 2017 @ 11:19 am
Ja dziś spróbuję zamiast serka ubić śmietanę roślinną.
Anonimowy
6 czerwca, 2015 @ 10:57 am
Zrobiłam z kruchym ciastem bezglutenowym 🙂 Fantastycznie smakuje 🙂 Pomysł na krem jabłkowy z mascarpone jest genialny 🙂
Katarzyna Rzepecka
6 czerwca, 2015 @ 11:16 am
Cieszę się, że przypadł do gustu, pozdrawiam 🙂
Dorotka
29 czerwca, 2015 @ 9:18 am
Chyba znalazlam idealne ciacho dla mężusia na imieniny 🙂 dzieki wielkie 😉
Misiaczka
29 czerwca, 2015 @ 6:33 pm
O tak! Pyszności. Szukałam ciasta na niedzielną uroczystość, ale już wiem. Dzięki za przepis!
Anonimowy
2 sierpnia, 2015 @ 8:07 pm
Właśnie skończyłam z mężem robić to ciasto, chłodzi się w lodówce.Czuje że będzie pyszne☺
Katarzyna Rzepecka
2 sierpnia, 2015 @ 8:15 pm
Proszę podzielić się jutro wrażeniami 🙂 Smacznego 🙂
agata sznura
19 sierpnia, 2015 @ 7:29 am
Ciasto pyszne, palce lizać ? robiłam już dwukrotnie ?
Nikola Witczak
21 września, 2015 @ 1:48 pm
Ciasto zrobiłam z połowy składników na małej blaszce. Najlepsze na drugi dzień :). Polecam spróbować jeśli jeszcze ktoś się waha 🙂
Anonimowy
26 września, 2015 @ 7:02 am
Wczoraj zrobiłam i już po kilku godzinach zniknęła połowa. Banalnie łatwe i pyyyszne 🙂 ps.Ja zamiast czekolady zrobiłam polewę: pół kostki margaryny, 3 łyżki kakao, 5 łyżek cukru i 5 łyżek wody.
Magda A.
9 października, 2015 @ 11:31 am
Wow, jaki fantastyczny przepis, dziękuję! Moja szarlotka właśnie się chłodzi, a mój pies wylizał do czysta miskę po mascarpone z jabłkami, więc na pewno będzie pysznie 😉 Dam znać jak wyszło! 🙂
Katarzyna Rzepecka
9 października, 2015 @ 12:57 pm
Świetnie 🙂 czekam na komentarz 🙂
Anonimowy
16 października, 2015 @ 8:40 am
Robiłam z surowymi i przesmazonymi jablkami. Na dużej blasze nie da się zrobić aż tylu warstw. Ale efekt….ciasto znika błyskawicznie
Anonimowy
21 grudnia, 2015 @ 9:20 pm
Hej czy moźna zamiast jabłek dodaç marmoladę Z jabłek
Katarzyna Rzepecka
22 grudnia, 2015 @ 12:54 pm
Można, proponuje dać tej masy mniej niż dałoby się jabłek, dodawać stopniowo i kontrolować gęstość. Masa powinna być wilgotna ale nie lejaca.
Dorota Gluch
24 marca, 2016 @ 10:57 am
Jakie jabłka są dodawane, chodzi mi o nazwę ? 🙂
Katarzyna Rzepecka
24 marca, 2016 @ 12:30 pm
Nie pamiętam już, w każdym razie ja kieruje się zawsze tym, by były twarde, zbite. Raczej odmiany zimowe są lepsze, niż te letnie.
Anonimowy
30 kwietnia, 2016 @ 5:35 am
Jakie herbatniki powinno się zastosować w przepisie? Mam w domu maślane i nie wiem, czy wpłyną na smak. Mogę je zastosować, czy lepiej kupić zwykłe typu BeBe?
Katarzyna Rzepecka
30 kwietnia, 2016 @ 11:32 am
Najlepiej używać swoich ulubionych.Maślane będą dobre. Według mnie nie ma większego znaczenia jakich się użyje 🙂 One i tak nasiąkają kremem jabłkowym.
Unknown
13 maja, 2016 @ 6:38 am
Zrobiłam 🙂 W moim wydaniu 3 warstwy, herbatniki maślane, potem kakaowe i znów maślane. Smak mnie zaskoczył i szarlotki zdecydowanie mi nie przypomina. A mój mąż jak spróbował to stwierdził że ono jest kokosowe 😉
Dziś próba ostateczne – teściowie i rodzice przychodzą 🙂 Trzymać kciuki 🙂
PS. Myślę, że następnym razem dodam trochę soku z cytryny. jest pyszne, ale wydaje mi się, że jeszcze lepsze byłoby kwaśniejsze 🙂
Anonimowy
25 maja, 2016 @ 7:36 pm
Mozna na herbatnikach kakaowych? Ladniej by wygladalo 🙂
Katarzyna Rzepecka
26 maja, 2016 @ 12:51 pm
Pewnie ze takk 🙂
Unknown
10 sierpnia, 2016 @ 8:17 am
Zastanawiałam się nad połączeniem mascarpone z jabłkami w szarlotce ale twój wpis mnie przekonał 🙂
Joanna
12 sierpnia, 2016 @ 11:41 am
Przepis oryginalny i komentarze zadowolonych smakoszow są przekonujące.Mam jednak pytanie czy na spód można zamiast ciastek biszkopt?Albo w ogóle zastąpić herbatniki warstwami biszkoptowymi?
Katarzyna Rzepecka
12 sierpnia, 2016 @ 2:17 pm
Mozna zastapic. Lepiej biszkoptami a nie sobie pieczonym biszkoptem, bo są twardsze niż blat. Masa oddaje wilgoć i biszkopt mógłby zbyt bardzo się rozmoczyc.
Eti
29 października, 2016 @ 12:41 pm
Z podanych składników i wymiarów blaszki zdołałam wymodzić tylko dwie warstwy serowo-jabłkowe. Na razie się chłodzą. Wrażenia po spróbowaniu:-)
Malgorzata Weglarz
13 grudnia, 2016 @ 10:01 pm
Czy mozna uzyc kupny mus jablkowy w sloiku
Katarzyna Rzepecka
14 grudnia, 2016 @ 9:29 am
Można 🙂
Anonimowy
16 września, 2017 @ 10:50 pm
Zrobiłam w mniejszej blaszce, zobaczymy,czy się udało. Pewna tego, że pamiętam jak się robi starkowałam jabłka na tarce do placków ziemniaczanych.Chłodzi się. Jutro napiszę co z tego wyszło. Ciasto przypomina mi Marcinka na herbatnikach, który robi się równie szybko i z małej ilości składników.
Anonimowy
17 września, 2017 @ 8:53 am
Właśnie jesteśmy po degustacji ciasta, mimo, że starkowałam przez pomyłkę na nieodpowiedniej tarce ciasto wyszło bardzo smaczne i do powtórzenia wg przepisu. Polecam wszystkim szczególnie zapracowanym.Faktycznie nie da się zepsuć. Nie omieszkam wypróbować innych Pani przepisów. Pozdrawiam. Mąż w zachwytach ALE CIASTO DOBRE.
jablecznik
7 lutego, 2019 @ 8:28 pm
Ciao! Zrobilem ten jablecznik-jest super!! ale po wprowadzeniu jakies ulepszenia bedzie jeszcze bardziej konkretny-tzn.-jablka kwaskowe i nie 5 sz. a 6- ciastka polal bym sokiem z brzoskwin/puszka/dla doroslych troszke likieru/obojetnie jaki -ja uzylem pomaranczowy/cukier odstawilem -dalem troszke cukru waniliowego -jesli idzie o polewe to do czkolady mlecznej dodalem polowe gorzkiej /jest super/na polewie zrobilem dekoracje z jablek bo nic pod reka niemialem- ale mozna zrobic zn brzoskwin . I to by bylo natyle. Pozdrowienia-auguri.Ciao!!
Kasia
9 marca, 2019 @ 5:47 pm
Witam, chciałam wypróbować przepis ale mam pytanie można prosić o wymiary blaszki?
Katarzyna Rzepecka
9 marca, 2019 @ 9:13 pm
Tradycyjna 27×37
mgs
28 kwietnia, 2019 @ 7:56 pm
hi. właśnie robiłam i podkradlam kawałeczek…mam wrażenie, że będzie mdłe, bo chyba dałam zbyt mało jabłek…
podlałabym herbatniki alkoholem może to zniweluje ten tlusty serkowy smak 😉
Nie wykluczam, że jutro przejdzie i będzie smaczniejsze. pozdrawiam