59 komentarzy

  1. Olka
    Styczeń 18, 2015 @ 4:13 pm

    Mam tak samo, jakoś się szarlotkami nie zachwycam….. ale taka wersja robi różnicę 😉 wygląda zjawiskowo i zjadłabym, coś czuję spory kawałek 🙂

    Reply

  2. Kura Domowa
    Styczeń 18, 2015 @ 8:45 pm

    Ciekawe połączenie to mascarpone z jabłkami. Na pewno wykorzystam gdzieś ten pomysł:)

    Reply

  3. Katarzyna Rzepecka
    Styczeń 18, 2015 @ 8:46 pm

    Przetestuj, chętnie zobaczę jak wygląda u Ciebie 🙂

    Reply

    • Anonimowy
      Wrzesień 28, 2015 @ 8:34 am

      witam a czy sok z jabłek odciskać czy nie ?

      Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      Wrzesień 28, 2015 @ 8:54 am

      Jeżeli jabłka puszczą sporo soku, to lepiej go odlać, ale najlepiej po prostu wybrać te o twardym miąższu, one sprawdzą się idealnie 🙂
      Pozdrawiam.

      Reply

  4. Sajrinka
    Styczeń 20, 2015 @ 11:37 am

    Fantastyczny pomysł! Uwielbiam takie przepisy, dam znać, jak tylko wypróbuję 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      Styczeń 20, 2015 @ 11:44 am

      Koniecznie podziel się opinią, przyda się Innym 🙂

      Reply

    • Sajrinka
      Styczeń 23, 2015 @ 1:30 pm

      Zrobiłam, jedną warstwę mniej, bo się zgapiłam, ale i tak jest pysznie. No i nieprzyzwoicie proste w wykonaniu. 😀

      Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      Styczeń 23, 2015 @ 1:55 pm

      Cieszę się, że smakowało 🙂

      Reply

  5. Ewelina
    Styczeń 20, 2015 @ 11:26 pm

    Uwoelbiam szarlotkę lecz takiej wersji jeszcze nie próbowałam w weekend biorę sie za kucharzenie i na niedzielny deser ta szarlotka zagości na moim stole

    Reply

  6. Anonimowy
    Luty 5, 2015 @ 9:31 am

    Pyszna wyszła! Na pierwszej warstwie musiałam trochę przyciąć herbatniki, bo się nie mieściły i te kawałeczki odcięte rozdrobniłam i dorzuciłam do masy 🙂
    I jedną warstwę herbatników ułożyłam z herbatników kakaowych
    Fajne, szybkie i tanie ciasto (ja jeszcze trafiłam na promocję herbatników w B. 🙂 )

    Reply

  7. Anonimowy
    Luty 19, 2015 @ 9:03 am

    Rewelacja 😋. Wczoraj zrobiłam a dziś się delekruję

    Reply

  8. Anonimowy
    Luty 22, 2015 @ 11:48 am

    wyglada bosko 😉
    ale czy da sie ja zrobic z innym serkiem niz mascarpone? 🙂 mozna go czyms zastapic?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      Luty 22, 2015 @ 12:01 pm

      Myślę że tak, ale musiałby być to równie gesty ser a jednocześnie gładki. Ewentualnie dodać trochę żelatyny i opakowanie cukru waniliow, serek daje dużo w smaku 🙂 Pozdrawiam

      Reply

  9. Anonimowy
    Marzec 11, 2015 @ 12:08 pm

    czy ktoś wie jak duża blaszka z tego wychodzi ?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      Marzec 11, 2015 @ 12:13 pm

      Przepis jest na standardową tradycyjną prostokątną blaszkę o wymiarach około 40×27. Około.

      Reply

  10. Anonimowy
    Marzec 18, 2015 @ 11:17 am

    Zastanawiałam się nad deserem na niedzielę,i już mam takiej szarlotki jeszcze moje dzieci nie jedli będą zachwyceni bo jednym cieście będzie to co lubią.Pozdrawiam

    Reply

  11. Katarzyna Borowka
    Marzec 18, 2015 @ 8:26 pm

    Musze i ja to wyprobowac 🙂

    Reply

  12. Anonimowy
    Marzec 19, 2015 @ 3:00 pm

    Czy masa serowo-jabłkowa dobrze się trzyma/ nie wylewa się?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      Marzec 19, 2015 @ 3:05 pm

      Masa jest dość wilgotną, ale tylko na tyle by odpowiednio nawilzyc herbatniki. nie jest płynna. Trzyma się dobrze zwłaszcza na gotowym ciescie 🙂

      Reply

  13. Anonimowy
    Marzec 30, 2015 @ 2:30 pm

    Ciasto robi wrażenie!!!- cieszyć oczy to też uczta prawda?-Andrzej

    Reply

  14. Anonimowy
    Kwiecień 1, 2015 @ 9:35 am

    Robiłam jest pyszne i na święta też zrobię dzięki Jagoda

    Reply

  15. Anonimowy
    Kwiecień 20, 2015 @ 2:31 pm

    Właśnie odszukałam przepis i zabieram się do roboty…na pewno będzie dobre. Spodziewam się odwiedzin koleżanek a, że jestem po artroskopii to coś tak szybkiego będzie akurat.

    Reply

  16. Iza Iza
    Maj 17, 2015 @ 8:44 pm

    Zrobiłam wczoraj… Nawet nie zdążyło porządnie zastygnąć a już połowy nie było 😀
    Pycha!!!

    Reply

  17. Iza Iza
    Maj 17, 2015 @ 8:45 pm

    Zrobiłam wczoraj… I nawet nie zdążyła polewa dobrze zastygnąć, a już pół nie było.
    Tak zasmakowało ciacho!!

    Reply

  18. Anonimowy
    Czerwiec 4, 2015 @ 9:36 pm

    ile paczek herbatników kupujesz ? i rzeczywiście czy masa jest dość twarda ? a jakby dodać galaretkę rozpuszczoną w małej ilości wody, tak dla sztywności? czy nie trzeba ? Pozdrawiam 🙂 Alicja

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      Czerwiec 5, 2015 @ 6:53 am

      Mi na jedną warstwę wchodzą 24 herbatniki, więc czy kupuje luzem czy paczkowane to zawsze liczę 🙂
      Masa jest wilgotna, ale jest twarda. Dorze się je, nie potrzeba galaretki – jednak jeżeli chcesz dodać to możesz 🙂 będzie stywniejsza całość 🙂

      Reply

    • Anonimowy
      Maj 10, 2017 @ 11:19 am

      Ja dziś spróbuję zamiast serka ubić śmietanę roślinną.

      Reply

  19. Anonimowy
    Czerwiec 6, 2015 @ 10:57 am

    Zrobiłam z kruchym ciastem bezglutenowym 🙂 Fantastycznie smakuje 🙂 Pomysł na krem jabłkowy z mascarpone jest genialny 🙂

    Reply

  20. Dorotka
    Czerwiec 29, 2015 @ 9:18 am

    Chyba znalazlam idealne ciacho dla mężusia na imieniny 🙂 dzieki wielkie 😉

    Reply

  21. Misiaczka
    Czerwiec 29, 2015 @ 6:33 pm

    O tak! Pyszności. Szukałam ciasta na niedzielną uroczystość, ale już wiem. Dzięki za przepis!

    Reply

  22. Anonimowy
    Sierpień 2, 2015 @ 8:07 pm

    Właśnie skończyłam z mężem robić to ciasto, chłodzi się w lodówce.Czuje że będzie pyszne☺

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      Sierpień 2, 2015 @ 8:15 pm

      Proszę podzielić się jutro wrażeniami 🙂 Smacznego 🙂

      Reply

  23. agata sznura
    Sierpień 19, 2015 @ 7:29 am

    Ciasto pyszne, palce lizać 😉 robiłam już dwukrotnie 😊

    Reply

  24. Nikola Witczak
    Wrzesień 21, 2015 @ 1:48 pm

    Ciasto zrobiłam z połowy składników na małej blaszce. Najlepsze na drugi dzień :). Polecam spróbować jeśli jeszcze ktoś się waha 🙂

    Reply

  25. Anonimowy
    Wrzesień 26, 2015 @ 7:02 am

    Wczoraj zrobiłam i już po kilku godzinach zniknęła połowa. Banalnie łatwe i pyyyszne 🙂 ps.Ja zamiast czekolady zrobiłam polewę: pół kostki margaryny, 3 łyżki kakao, 5 łyżek cukru i 5 łyżek wody.

    Reply

  26. Magda A.
    Październik 9, 2015 @ 11:31 am

    Wow, jaki fantastyczny przepis, dziękuję! Moja szarlotka właśnie się chłodzi, a mój pies wylizał do czysta miskę po mascarpone z jabłkami, więc na pewno będzie pysznie 😉 Dam znać jak wyszło! 🙂

    Reply

  27. Anonimowy
    Październik 16, 2015 @ 8:40 am

    Robiłam z surowymi i przesmazonymi jablkami. Na dużej blasze nie da się zrobić aż tylu warstw. Ale efekt….ciasto znika błyskawicznie

    Reply

  28. Anonimowy
    Grudzień 21, 2015 @ 9:20 pm

    Hej czy moźna zamiast jabłek dodaç marmoladę Z jabłek

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      Grudzień 22, 2015 @ 12:54 pm

      Można, proponuje dać tej masy mniej niż dałoby się jabłek, dodawać stopniowo i kontrolować gęstość. Masa powinna być wilgotna ale nie lejaca.

      Reply

  29. Dorota Gluch
    Marzec 24, 2016 @ 10:57 am

    Jakie jabłka są dodawane, chodzi mi o nazwę ? 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      Marzec 24, 2016 @ 12:30 pm

      Nie pamiętam już, w każdym razie ja kieruje się zawsze tym, by były twarde, zbite. Raczej odmiany zimowe są lepsze, niż te letnie.

      Reply

  30. Anonimowy
    Kwiecień 30, 2016 @ 5:35 am

    Jakie herbatniki powinno się zastosować w przepisie? Mam w domu maślane i nie wiem, czy wpłyną na smak. Mogę je zastosować, czy lepiej kupić zwykłe typu BeBe?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      Kwiecień 30, 2016 @ 11:32 am

      Najlepiej używać swoich ulubionych.Maślane będą dobre. Według mnie nie ma większego znaczenia jakich się użyje 🙂 One i tak nasiąkają kremem jabłkowym.

      Reply

  31. Unknown
    Maj 13, 2016 @ 6:38 am

    Zrobiłam 🙂 W moim wydaniu 3 warstwy, herbatniki maślane, potem kakaowe i znów maślane. Smak mnie zaskoczył i szarlotki zdecydowanie mi nie przypomina. A mój mąż jak spróbował to stwierdził że ono jest kokosowe 😉
    Dziś próba ostateczne – teściowie i rodzice przychodzą 🙂 Trzymać kciuki 🙂
    PS. Myślę, że następnym razem dodam trochę soku z cytryny. jest pyszne, ale wydaje mi się, że jeszcze lepsze byłoby kwaśniejsze 🙂

    Reply

  32. Anonimowy
    Maj 25, 2016 @ 7:36 pm

    Mozna na herbatnikach kakaowych? Ladniej by wygladalo 🙂

    Reply

  33. Unknown
    Sierpień 10, 2016 @ 8:17 am

    Zastanawiałam się nad połączeniem mascarpone z jabłkami w szarlotce ale twój wpis mnie przekonał 🙂

    Reply

  34. Joanna
    Sierpień 12, 2016 @ 11:41 am

    Przepis oryginalny i komentarze zadowolonych smakoszow są przekonujące.Mam jednak pytanie czy na spód można zamiast ciastek biszkopt?Albo w ogóle zastąpić herbatniki warstwami biszkoptowymi?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      Sierpień 12, 2016 @ 2:17 pm

      Mozna zastapic. Lepiej biszkoptami a nie sobie pieczonym biszkoptem, bo są twardsze niż blat. Masa oddaje wilgoć i biszkopt mógłby zbyt bardzo się rozmoczyc.

      Reply

  35. Eti
    Październik 29, 2016 @ 12:41 pm

    Z podanych składników i wymiarów blaszki zdołałam wymodzić tylko dwie warstwy serowo-jabłkowe. Na razie się chłodzą. Wrażenia po spróbowaniu:-)

    Reply

  36. Malgorzata Weglarz
    Grudzień 13, 2016 @ 10:01 pm

    Czy mozna uzyc kupny mus jablkowy w sloiku

    Reply

  37. Anonimowy
    Wrzesień 16, 2017 @ 10:50 pm

    Zrobiłam w mniejszej blaszce, zobaczymy,czy się udało. Pewna tego, że pamiętam jak się robi starkowałam jabłka na tarce do placków ziemniaczanych.Chłodzi się. Jutro napiszę co z tego wyszło. Ciasto przypomina mi Marcinka na herbatnikach, który robi się równie szybko i z małej ilości składników.

    Reply

  38. Anonimowy
    Wrzesień 17, 2017 @ 8:53 am

    Właśnie jesteśmy po degustacji ciasta, mimo, że starkowałam przez pomyłkę na nieodpowiedniej tarce ciasto wyszło bardzo smaczne i do powtórzenia wg przepisu. Polecam wszystkim szczególnie zapracowanym.Faktycznie nie da się zepsuć. Nie omieszkam wypróbować innych Pani przepisów. Pozdrawiam. Mąż w zachwytach ALE CIASTO DOBRE.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *