Krem Ajerkoniakowy – idealny do wypełnienia rurek, babeczek, do przełożenia ciast czy tortów a może i przełożenia pączków albo eklerów? Wykorzystać go można na bardzo bardzo wiele sposobów. Uzupełni nawet mało smaczne ciasto zmieniając smak nie do poznania. Słodkie wypieki z kremem na bazie alkoholu są idealnym dodatkiem do kawy. Okres karnawału trwa, niebawem Tłusty Czwartek (12.02) a więc podsyłam ten bardzo smaczny przepis – niech służy 🙂
Krem ajerkoniakowy
Składniki na krem:
- kostka masła 200 g (temperatura pokojowa)
- 3 świeże jajka
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 ml ajerkoniaku (advocaat)
- 10 malutkich bez
Wykonanie:
Masło utrzeć na puch. Jajka z dodatkiem cukru natomiast ubić na parze. Zostawić by ostygły. Kiedy są już chłodne (tzn. osiągnęły temperaturę pokojową), stopniowo dodawać je do utartego masła. Łyżka po łyżce. Ubijać stale miksując na gładką masę. Gdy masa jest już połączona, stopniowo dodawać ajerkoniak, także łyżka po łyżce. Jest to ważne jeżeli chcemy by krem był o aksamitnym wyglądzie i by się nie zważył.
Pokruszyć bardzo drobniutko bezy, na pył. Można sobie pomóc wałkiem do ciasta, czy tłuczkiem. Nie powinno być tu żadnego problemu, bezy są kruche. Stopniowo wkręcić je do kremu.
Krem gotowy, jednak jeżeli zdarzy Ci się taka sytuacja, ze krem się zważy to jest na to sposób. Umieść krem w metalowej miseczce, nad garnkiem z wodą. Podgrzewaj wodę w garnku i mieszaj krem umieszczony nad parą aż do połączenia składników.
Przepis na korpusy do babeczek podawałam tutaj: klik
Smacznego!
Pozdrawiam cieplutko 🙂
Kasia.
Emilia
23 stycznia, 2015 @ 1:13 pm
W końcu znalazłam coś zjadliwego na tłusty czwartek, z chęcią wypróbuje 🙂
wedelka
23 stycznia, 2015 @ 3:46 pm
Apetyczne 🙂
gin
24 stycznia, 2015 @ 7:06 pm
Mmm, uwielbiam ajerkoniak, taki krem musi smakować bajecznie 🙂
Anna Pastuszka
25 stycznia, 2015 @ 2:29 pm
bardzo lubię takie domowe przepisy na kremy, a nie te kupne, sklepowe kremy, które posiadają w składzie mnóstwo sztucznych składników. Powiedz czy bezy w tym przepisie są konieczne? 🙂
Katarzyna Rzepecka
25 stycznia, 2015 @ 4:00 pm
Bezy zagęszczają nieco krem. Nadają mu też słodkawy smak. Można spróbować pominąć i dać więcej cukru pudru.
Jak pączek w maśle blog
26 stycznia, 2015 @ 4:20 pm
No no babeczka z klasa, taką to ja bym z chęcią do kawki zjadła
Eteryczny Świat
13 czerwca, 2016 @ 11:50 am
ale mi smaka narobiłas:D
Anonimowy
4 września, 2016 @ 6:29 pm
Jutro robie