Sałatka warstwowa z selerem konserwowym to pozycja, którą przygotujemy bardzo szybko. Nie ma tutaj składników, które wymagają długiej obróbki termicznej (są tylko ugotowane w kilka minut jajka), a więc wszystko wystarczy pokroić, ułożyć warstwowo i gotowe! Ta sałatka to bardzo fajna propozycja na imprezowy stół, kiedy odwiedzają nas goście – niewymagająca w przygotowaniu, a bardzo smaczna.
Przepis zaczerpnęłam ze strony przepisy.pl – znajdziesz go tutaj.
Sałatka warstwowa z selerem konserwowym
Składniki wystarczą na przygotowanie dwóch salaterek sałatki.
Sałatka warstwowa z selerem konserwowym – składniki:
- 1 słoik selera konserwowego
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 puszka groszku konserwowego
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 200 g szynki konserwowej
- 200 g żółtego sera
- ząbek czosnku
- 5 łyżek majonezu
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól oraz pieprz
- do dekoracji: natka pietruszki.
Sałatka warstwowa z selerem konserwowym – wykonanie:
- Seler, kukurydzę oraz groszek – każde osobno – odsączyć z zalew.
- Jajka pokroić w kostkę.
- Szynkę pokroić na plastry, a następnie na cienkie paseczki o długości 2 cm.
- Ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
- Pietruszkę posiekać, dodać do majonezu wraz z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i cytryną. Składniki połączyć i doprawić do smaku pieprzem oraz solą.
- W salaterkach układać warstwy: seler, szynka, kukurydza, ser, jajka, groszek, sos. Jeżeli zostało składników, powtórzyć układanie warstw.
- Przed podaniem schłodzić.
Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
Sałatka z selerem naciowym i żółtym serem
Sałatka królewska z wędzonym kurczakiem
Śledzie po sułtańsku – sałatka śledziowa z rodzynkami
Sałatka z selerem naciowym i kurczakiem
Przepis na sałatkę grecką – wiejską
Wpis powstał we współpracy z portalem przepisy.pl