Co daje kakao w karkówce? Tak w rzeczywistości poza kolorem sosu nie daje nic. Smak pieczeniowego sosu pozostaje niezmieniony. Warto jednak dodać kakao zwłaszcza jeżeli ma się w domu dobre patelnie. Patenie takie są faktycznie fajne, jednak by zrobić ciemny sos trzeba mięso mocno zrumienić a w tym przypadku może okazać się to czymś nieosiągalnym. Wystarczy dodać płaską łyżeczkę kakao a efekt murowany, mięso natomiast pozostaje delikatne oraz kruche. Sos będzie pięknie nie tylko smakować, ale także wyglądać.
Przepis własny.
Składniki:
- karkówka – 0,5 – 1 kg ( w zalezności od potrzeby)
- smalec do podsmażenia -1 kopiasta łyżka
- sól i pieprz, czerwona papryka słodka w proszku, ostra papryka w proszku jako przyprawy (po szczypcie lub dwie)
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- płaska łyżeczka kakao
- śmietana 12% – 100 ml i 2 łyżki mąki pszennnej do zaklepania sosu
- 1 duża cebula
Wykonanie:
Karkówkę umyć, osuszyć na ręczniku papierowym, pokroić na plastry o grubości około 2 cm. Posypać przyprawami i odstawić na minimum godzinę do lodówki, by mięso nabrało aromatu przypraw.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, wkładać na nią mięso. Podsmażyć mięso (razem z posiekaną drobno cebulką) z każdej strony by się dość mocno ścięło. W międzyczasie zagotować wodę w czajniku. Podlać nią mięso tak aby było zakryte, zmniejszyć gaz, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu. Spróbować wywar, jeżeli jest mało wyrazisty w smaku uzupełnić przyprawy.
Kakao rozrobić w niewielkiej ilości gorącej wody, dodać do mięsa. Mięso dusić około pół godziny, lub dłużej. Gorące wyłożyć na talerz. Wywar wyłączyć.
Śmietanę rozkłucić z mąką. Dodać ją do wywaru, doprowadzić do wrzenia stale mieszając.
Smacznego! 🙂
Urządzenie które piecze, wypieka, smaży, dusi, gotuje zupy ale też warzywa na parze, smazy frytki, wypieka ciasta i chleby, pasteryzuje, strylizuje i wiele wiele innych…. Zobacz moją recenzję. KLIKNIJ
***
Sylwia
19 maja, 2015 @ 1:45 pm
wygląda smakowicie. ale.. kakao? pierwsze słysze:):)