Skip to content

Keczup z cukinii

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Keczup z cukinii to przepis, który na tę stronę dodaje bardziej dla siebie niż dla Was, moi drodzy czytelnicy :-). Bo jest to taki przepis, który wędruje pomiędzy znajomymi i rodziną. To taki przepis, który bardzo łatwo zgubić, a następnie ciężko odzyskać 🙂 A tutaj będzie bezpieczny.

Keczup z cukinii to przepyszny sos. Gładki, kremowy, aksamitny i niczym keczup z pomidorów. Idealny do makaronów, do mięs (przepyszna wychodzi w nim karkówka), do pizzy oraz wszędzie tam, gdzie stosujemy tradycyjny keczup. W tym roku przerobiłam na niego czterdzieści kilogramów cukinii i jeszcze jesienne zbiory także na niego przeznaczę.  Bardzo Wam polecam!

Ważne! Przed pokrojeniem każdą sztukę cukinii spróbuj! Wystarczy jedna gorzka sztuka, by zniszczyć smak całego sosu.

keczup z cukinii

Keczup z cukinii


Keczup z cukinii – składniki:

  • 2 kg cukinii (waga po obraniu i wyczyszczeniu z nasion)
  • 1 – 1,5 szklanki cukru (w zależności jak słodki keczup chcemy osiągnąć)
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • 0,5 kg cebuli
  • pół szklanki (125 ml) octu spożywczego 10%
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • płaska łyżka oregano
  • szczypta pieprzu cayenne
  • łyżka soli.

 

Keczup z cukinii – wykonanie:

  1. Cukinię obieramy, usuwamy gniazda nasienne i trzemy na tarce o grubych oczkach. Z cebuli zdejmujemy suche warstwy, po czym kroimy ją w drobną kostkę. Warzywa łączymy ze sobą, doprawiamy solą i zostawiamy na minimum 5-6 godzin, aby puściły soki. Można zostawić na całą noc.
  2.  Następnie całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 minut.
  3. Dodajemy pozostałe składniki z listy i gotujemy bez przykrycia na małej mocy palnika przez następne 20 minut.
  4. Masę za pomocą blendera rozbijamy na gładką masę.
  5. Keczup przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy przez 15 minut.

Smacznego!

 

Zobacz także:

Sałatka gyros na zimę

Leczo z cukinii na zimę

Grzyby w occie

Szakszuka na zimę

Przecier pomidorowy na zimę

Surówka konserwowa z sześciu składników

keczup z cukinii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *