Keczup z cukinii to przepis, który na tę stronę dodaje bardziej dla siebie niż dla Was, moi drodzy czytelnicy :-). Bo jest to taki przepis, który wędruje pomiędzy znajomymi i rodziną. To taki przepis, który bardzo łatwo zgubić, a następnie ciężko odzyskać 🙂 A tutaj będzie bezpieczny.
Keczup z cukinii to przepyszny sos. Gładki, kremowy, aksamitny i niczym keczup z pomidorów. Idealny do makaronów, do mięs (przepyszna wychodzi w nim karkówka), do pizzy oraz wszędzie tam, gdzie stosujemy tradycyjny keczup. W tym roku przerobiłam na niego czterdzieści kilogramów cukinii i jeszcze jesienne zbiory także na niego przeznaczę. Bardzo Wam polecam!
Ważne! Przed pokrojeniem każdą sztukę cukinii spróbuj! Wystarczy jedna gorzka sztuka, by zniszczyć smak całego sosu.
Keczup z cukinii
Keczup z cukinii – składniki:
- 2 kg cukinii (waga po obraniu i wyczyszczeniu z nasion)
- 1 – 1,5 szklanki cukru (w zależności jak słodki keczup chcemy osiągnąć)
- 400 g koncentratu pomidorowego
- 0,5 kg cebuli
- pół szklanki (125 ml) octu spożywczego 10%
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka słodkiej papryki
- płaska łyżka oregano
- szczypta pieprzu cayenne
- łyżka soli.
Keczup z cukinii – wykonanie:
- Cukinię obieramy, usuwamy gniazda nasienne i trzemy na tarce o grubych oczkach. Z cebuli zdejmujemy suche warstwy, po czym kroimy ją w drobną kostkę. Warzywa łączymy ze sobą, doprawiamy solą i zostawiamy na minimum 5-6 godzin, aby puściły soki. Można zostawić na całą noc.
- Następnie całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 minut.
- Dodajemy pozostałe składniki z listy i gotujemy bez przykrycia na małej mocy palnika przez następne 20 minut.
- Masę za pomocą blendera rozbijamy na gładką masę.
- Keczup przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy przez 15 minut.
Smacznego!
Zobacz także: