Zupa szparagowa z serem feta i ziemniakami to danie, które przygotujemy w naprawdę krótkim czasie. Wystarczy na maśle podsmażyć ziemniaki z czosnkiem, zalać je rosołem i chwilę pogotować. Po piętnastu minutach dodajemy szparagi i koper, którym wystarczy minuta we wrzątku. Zupę zabielamy śmietaną, po czym podajemy z dodatkiem sera feta.
Ta zupa to jedna z najlepszych jarzynowych, jakie do tej pory przygotowałam. Niech to będzie najlepszą rekomendacją dla tego przepisu. Zupa szparagowa jest nie tylko błyskawiczna w przygotowaniu, ale też po prostu PRZEPYSZNA!
Zupa szparagowa z serem feta i ziemniakami
Składniki na 6 porcji
Zupa szparagowa z serem feta i ziemniakami – składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 500 g zielonych szparagów
- łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- łyżeczka z czubkiem curry
- 1,5 litra bulionu
- 300 g śmietany 18%
- szczypiorek do oprószenia zupy
- 200 g sera feta
- w razie potrzeby sól oraz pieprz.
Zupa szparagowa z serem feta i młodymi ziemniakami – wykonanie:
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ułamać białe końce szparagów, te zdrewniałe (powinny same pęknąć w odpowiednim miejscu), pokroić w plasterki. Natkę koperku i szczypiorek posiekać. Ser feta posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Wrzucić na nie czosnek oraz ziemniaki, chwile podsmażyć. Warzywa zalać gorącym bulionem i gotować 15 minut, aż będą prawie miękkie (ale nie rozgotowane).
- Do zupy dołożyć curry, szparagi i koperek. Gotować minutę. Wyłączyć palnik.
- Śmietanę przelać do miseczki i dolewać do niej stopniowo gorącą zupę (taką samą ilość jak śmietana), aby się zahartowała. Zahartowaną dolać do zupy i wymieszać.
- Szparagową podawać z odrobiną szczypiorku oraz z serem feta.
Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
Zupa z bobem, fasolką szparagową i serem feta
Zupa krem brokułowa z zielonym pesto