Pami?tam, ?e taki smalec robi?a nasza babcia. Ale nigdy nie chcieli?my tego je?? 🙂 Ostatnio zrobi?am za namow? m??a (i za jego namow? jest na blogu). Wiem, ?e wiele os?b podchodzi sceptycznie do smalcu, nawet tak g??bokiego w smaku jak ten. Ja te? wol? mas?o, czy oliw?. Ale jajecznica na takim smalcu to naprawd? co? genialnego. Uwielbiam do jajecznicy dodawa? w?a?nie te sk?adniki co tu – ale wtedy sp?dzam nad ni? oko?o 20 minut. W tym przypadku zajmuje mi to tyle co sma?enie zwyk?ego jajka. Jest to naprawd? fajna rzecz dla tych, kt?rzy rano chc? zje?? smaczne, ciep?e i pachn?ce ?niadanie. Smalec mo?e w lod?wce sta? d?ugo, zamkni?ty w s?oiczku spokojnie nawet miesi?c. Najpewniejszy i o d?u?szej przydatno?ci b?dzie ten, kt?ry wytopimy sobie sami ze s?oniny – ale oczywi?cie mo?na skorzysta? tak?e ju? z gotowego.
Przepis w?asny:
Sk?adniki:
- 1 sztuka (p?tko) dobrej gatunkowo kie?basy
- 1 ?rednia cebula
- 0,5 kg kie?basy
- s?l i pieprz
- smalec 0,5 kg lub 0,5 kg s?oniny
Wykonanie:
Je?eli u?ywacie s?oniny, to najpierw trzeba j? przetopi?. Kroimy w kostk? i w garnku z grubym dnem topimy na ma?ej mocy palnika co jaki? czas mieszaj?c (nie podlewamy niczym!).
Je?eli u?ywacie smalcu, nale?y go roztopi?.
Pieczarki oczy?ci?, posieka? w drobniutk? kostk?. Podobnie kie?bas? i cebulk? – w drobniutk? kostk?. Na patelni? u?o?y? troch? smalcu – najpierw podsma?y? z dodatkiem soli pieczarki, nast?pnie doda? kie?bas? i cebul?. Kiedy sk?adniki s? gotowe doda? je do smalcu, dok?adnie po??czy?, doda? soli i pieprzu. Kiedy lekko ca?o?? przestygnie – spr?bowa?. Taki smalec jest najlepszy kiedy jest s?onawy w smaku, wtedy nadaje si? nawet do posmarowania kromki chleba.
Smacznego 🙂
13 kwietnia, 2022 @ 10:26 pm
B??d w przepisie 2 podana kie?basa a nie ma pieczarek. Domy?lam si? , ?e 0, 5 kg to s? pieczarki a nie kie?basa