Skip to content

Maślane pączki z dziurką – pieczone w piekarniku. Dietetyczne pączki.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Dziś mam coś dla tych, którzy nie chcą w Tłusty Czwartek najeść się do syta ociekającymi tłuszczem pączkami. Nie będę ukrywać – te smażone smakują nieco inaczej niż te z piekarnika, jednak warto je zrobić jeżeli faktycznie liczymy kalorie. Poza tym, są obłędne. Technika przygotowania jest podobna. Wyrabiamy, czekamy aż wyrośnie, wykrawamy a po chwili … pieczemy zamiast smażyć w głębokim tłuszczu. Ograniczamy w ten sposób ilość kalorii o naprawdę ogromną sumę.  Zatopiłam je  jednak na samym końcu w maśle a następnie posypałam cukrem i cukrem z cynamonem – bo pączki muszą być choć trochę słodkie 🙂
Z podanych składników wyjdzie około 25 pączków.
Składniki na ciasto:
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 20 g świeżych drożdży (1/5 opakowania)
  • 50 g masła 
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 5 i pół szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
Do panierki:
  • 150 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • łyżka cynamonu
Wykonanie:
W pierwszej kolejności zrobić rozczyn drożdżowy. Podgrzać mleko, odlać pół szklanki do osobnego naczynia, włożyć drożdże i wsypać łyżkę cukru. Poczekać aż zaczną pracować.
Masło rozpuścić. Do dużego naczynia włożyć wszystkie składniki – mąkę, sól, rozczyn, masło, mleko, cukier, wbić jaja. Wszystko krótko ale dokładnie zagnieść, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na dwie godziny w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto ponownie ale krótko przerobić. Rozwałkować na placek około 1 – 1,5 cm.

Z ciasta wykrawać krążki, tak jak na oponki. Ja użyłam do tego kufla od piwa i kieliszka. Tak przygotowane pączki włożyć na papier do pieczenia, odstawić jeszcze na pół godzinki by podrosły.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni – grzałka gór i dół z włączoną funkcją termoobiegu. Do gorącego pieca wstawić pączki, piec 8-10 minut. Po 8 minutach sprawdzić – jeżeli są dobre to wyjąć, jeżeli nie to dać im jeszcze te dwie minutki. Ale nie wolno przesadzić z czasem, bo będą za suche.
W między czasie, kiedy pączki są w piecu, rozpuścić masło. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilkę – minutę lub dwie. Następnie maczać pączusie najpierw w maśle z obu stron, następnie w cukrze lub w cukrze połączonym z cynamonem.

 Pączki zostawić na kratce do wyschnięcia panierki. A potem… a potem zajadać 🙂

Smacznego!

Obserwuj bloga przez FB oraz Instagam.

30 komentarzy

  1. pozielonemu
    17 kwietnia, 2018 @ 10:14 am

    Bardzo podoba mi się pomysł na cynamonową panierkę! Ja sama pączki jem tylko w Tłusty Czwartek i nie jakieś oszałamiające ilości, jakoś mi tak po nich za ciężko. Ale te pieczone wyglądają świetnie 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 10:15 am

      Tak, ta panierka robi w tym przepisie ogromną robotę 🙂 Pozdrawiam 🙂

      Reply

  2. pozielonemu
    20 stycznia, 2016 @ 10:02 am

    Bardzo podoba mi się pomysł na cynamonową panierkę! Ja sama pączki jem tylko w Tłusty Czwartek i nie jakieś oszałamiające ilości, jakoś mi tak po nich za ciężko. Ale te pieczone wyglądają świetnie 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      20 stycznia, 2016 @ 11:58 am

      Tak, ta panierka robi w tym przepisie ogromną robotę 🙂 Pozdrawiam 🙂

      Reply

  3. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:14 am

    To w żadnym momencie nie jest dietetyczne.

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 10:15 am

      Jeżeli mamy się zagłębić w szczegóły, no to nie jest. Żadne białe pieczywo nie jest. Jest to jednak bardzo odchudzona wersja pączków, przez co uważam, że zasługuje na taką nazwę. Poza tym, można mąkę pszenną zastąpić razową, w tych samych proporcjach i zrezygnować z panierki ale czy to będą wtedy pączki? 🙂 Dobrego wieczoru 🙂

      Reply

  4. Anonimowy
    20 stycznia, 2016 @ 6:32 pm

    To w żadnym momencie nie jest dietetyczne.

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      20 stycznia, 2016 @ 6:35 pm

      Jeżeli mamy się zagłębić w szczegóły, no to nie jest. Żadne białe pieczywo nie jest. Jest to jednak bardzo odchudzona wersja pączków, przez co uważam, że zasługuje na taką nazwę. Poza tym, można mąkę pszenną zastąpić razową, w tych samych proporcjach i zrezygnować z panierki ale czy to będą wtedy pączki? 🙂 Dobrego wieczoru 🙂

      Reply

  5. Unknown
    17 kwietnia, 2018 @ 10:15 am

    Mozna rowniez je smazyc na tluszczu?

    Reply

  6. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:15 am

    Mam pytanie chciałambym uzyć maki bezgluteowej może mi Pani podac jaka byłaby najlepsza i jakie proporcje??

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 10:15 am

      Wiele jest rodzajów mąki bezglutenowej więc ciężko mi jednoznacznie odpowiedzieć. Najlepiej regulować mąka gęstość ciasta. Ciasto powinno być dość gęste ale jednocześnie lepkie. Do wypieków świetnie nadaje się mąka z amarantusa, dobrze wiąże ciasto. Mąka sojowa też da radę ale może pozostawić posmak soi.

      Reply

  7. Unknown
    21 stycznia, 2016 @ 7:07 am

    Mozna rowniez je smazyc na tluszczu?

    Reply

  8. Ewelina Barzał
    21 stycznia, 2016 @ 7:07 am

    Mozna rowniez je smazyc na tluszczu?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      21 stycznia, 2016 @ 7:39 am

      To ciasto jest dość ciężkie, a na pączki smażone lepiej wyrabiać ciasto które mocniej podrasta i jest lżejsze, bardziej puchate. Polecam dać troszkę więcej drożdży – na 5 szklanek mąki około 30-40g. Powinno być wtedy w porządku.

      Reply

  9. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:15 am

    czyli jak dam 5 i pół szklaanki maki z amarantusa to dobra będzie konsystecja pączkow??

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 12:16 pm

      Prawdopodobnie będzie trzeba dać tej mąki mniej. Mąka z amarantusa mocniej zagęszcza niż pszenna. Nie umiem określić dokładnie ile, bo nie robiłam pączków z tą mąką. Tak jak pisałam, najlepiej regulować gęstość dosypując po troszku 🙂

      Reply

  10. Anonimowy
    21 stycznia, 2016 @ 9:10 am

    Mam pytanie chciałambym uzyć maki bezgluteowej może mi Pani podac jaka byłaby najlepsza i jakie proporcje??

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      21 stycznia, 2016 @ 9:50 am

      Wiele jest rodzajów mąki bezglutenowej więc ciężko mi jednoznacznie odpowiedzieć. Najlepiej regulować mąka gęstość ciasta. Ciasto powinno być dość gęste ale jednocześnie lepkie. Do wypieków świetnie nadaje się mąka z amarantusa, dobrze wiąże ciasto. Mąka sojowa też da radę ale może pozostawić posmak soi.

      Reply

  11. Anna Maciejewska
    17 kwietnia, 2018 @ 10:15 am

    Zrobiłam 🙂 Wyszły dobre, polecam 🙂 zamiast panierki posypałam cukrem ciasto przed włożeniem do pieczenia, żeby obciąć kalorie, tez dało radę 🙂

    Reply

  12. Anonimowy
    21 stycznia, 2016 @ 12:55 pm

    czyli jak dam 5 i pół szklaanki maki z amarantusa to dobra będzie konsystecja pączkow??

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      21 stycznia, 2016 @ 1:54 pm

      Prawdopodobnie będzie trzeba dać tej mąki mniej. Mąka z amarantusa mocniej zagęszcza niż pszenna. Nie umiem określić dokładnie ile, bo nie robiłam pączków z tą mąką. Tak jak pisałam, najlepiej regulować gęstość dosypując po troszku 🙂

      Reply

  13. Anna Maciejewska
    21 stycznia, 2016 @ 2:16 pm

    Zrobiłam 🙂 Wyszły dobre, polecam 🙂 zamiast panierki posypałam cukrem ciasto przed włożeniem do pieczenia, żeby obciąć kalorie, tez dało radę 🙂

    Reply

  14. magda
    17 kwietnia, 2018 @ 10:15 am

    a co z rozpuszczonym maslem w ilości 50g , które jest wymienione w składnikach do samego ciasta ?

    Reply

  15. magda
    23 stycznia, 2016 @ 10:58 am

    a co z rozpuszczonym maslem w ilości 50g , które jest wymienione w składnikach do samego ciasta ?

    Reply

  16. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:15 am

    Ile kalorii maja te pączki??

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 12:16 pm

      Niestety nie jestem w stanie konkretnie odpowiedzieć na to pytanie. Najlepiej policzyć samemu wg danych podanych na opakowaniach produktów użytych do zrobienia pączków 🙂

      Reply

  17. Anonimowy
    4 lutego, 2016 @ 5:24 pm

    Ile kalorii maja te pączki??

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      4 lutego, 2016 @ 5:48 pm

      Niestety nie jestem w stanie konkretnie odpowiedzieć na to pytanie. Najlepiej policzyć samemu wg danych podanych na opakowaniach produktów użytych do zrobienia pączków 🙂

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *