Skip to content

Lane faworki, inaczej wężowe chrusty.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Pewnie większość z Was ma zazwyczaj w domu składniki potrzebne na wykonanie takich lanych faworków, tylko nawet o tym nie wie! Chruściki te “chodziły” za mną już od zeszłego roku, ale nie mogłam się zmobilizować, gdyż byłam pewna, że wykonanie zajmie mi bardzo bardzo dużo czasu. A tu, nie dość że są bardzo szybkie w wykonaniu to jeszcze wszystkie składniki miałam w domu dosłownie na wyciągnięcie ręki 🙂
Lane faworki okazały się niesamowicie smaczne. Jeżeli zrobimy je bardzo cienkie to będą kruche ale jednocześnie delikatne i miękkie. Jeżeli natomiast wlejemy je ciut grubszym strumieniem na gorący tłuszcz, to otrzymamy wyrób podobny w smaku do pączków. Ja będę smażyć z pewnością je ponownie w Tłusty Czwartek, bo chrusty są obłędne w smaku.

Lane faworki

Z podanych składników zapełnimy chrustami talerz obiadowy.
Lane faworki – Składniki:
  • 3 jajka
  • pół opakowania cukru waniliowego – 16 g
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 150 ml mleka
  • szczypta soli
  • 25 ml spirytusu
  • cukier puder
  • olej do smażenia
Lane faworki – Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć niemal na biało z cukrem waniliowym, dolać mleko, dwie łyżeczki spirytusu a następnie stale miksując stopniowo dodawać mąkę. Teraz do masy dodać ubite białka, jednak na najniższych obrotach miksera. Ciasto jest ciut bardziej geste niż to na naleśniki.
W szerokim rondlu rozgrzać olej, wystarczy nalać go na wysokość 3 cm. Dolać do niego resztkę spirytusu. Olej bardzo dobrze rozgrzać, tak jak na frytki (temp. 180 stopni).
Chrusty wlewać na olej np. szprycą do kremów, rękawem cukierniczym, butelką z “dziubkiem”. Można także posłużyć się woreczkiem foliowym. Smażyć na złoty kolor rumieniąc z obu stron.
Posypać cukrem pudrem! I cieszyć się smakiem, smacznego! 🙂

 

Obserwuj bloga przez FB oraz Instagram.

 

18 komentarzy

  1. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:17 am

    Zrobiłam. Faworki pyszne, polecam robić odrazu potrójna porcję ciasta 🙂 Ania.

    Reply

  2. Anonimowy
    16 stycznia, 2016 @ 9:14 am

    Zrobiłam. Faworki pyszne, polecam robić odrazu potrójna porcję ciasta 🙂 Ania.

    Reply

  3. Strzegomia
    17 kwietnia, 2018 @ 10:17 am

    Super 🙂 Takie faworki w tym roku zrobię dzieciakom …nie znałem tego przepisu 😉

    Reply

  4. Strzegomia
    17 stycznia, 2016 @ 2:10 pm

    Super 🙂 Takie faworki w tym roku zrobię dzieciakom …nie znałem tego przepisu 😉

    Reply

  5. Unknown
    17 kwietnia, 2018 @ 10:17 am

    ile cukru pudru?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 10:17 am

      Troszkę. Tylko tyle by oprószyć chrusty, około łyżka stołowa. Dobrego dnia 🙂

      Reply

  6. Unknown
    18 stycznia, 2016 @ 6:07 am

    ile cukru pudru?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      18 stycznia, 2016 @ 8:16 am

      Troszkę. Tylko tyle by oprószyć chrusty, około łyżka stołowa. Dobrego dnia 🙂

      Reply

  7. Anna Maciejewska
    17 kwietnia, 2018 @ 10:17 am

    Oj Kasiu, ale kusisz 🙂 zrobię na pewnwo 🙂

    Reply

  8. Anna Maciejewska
    21 stycznia, 2016 @ 2:16 pm

    Oj Kasiu, ale kusisz 🙂 zrobię na pewnwo 🙂

    Reply

  9. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:17 am

    Ciekawa jestem czy sprawdzi się mleko roślinne w tych chruścikach np. mleko kokosowe.

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 12:18 pm

      Myslę, że spokojnie można modyfikowac ten przepis innym rodzajem mleka 🙂 pozdrawiam ciepło.

      Reply

  10. Anonimowy
    27 stycznia, 2016 @ 9:47 am

    Ciekawa jestem czy sprawdzi się mleko roślinne w tych chruścikach np. mleko kokosowe.

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      27 stycznia, 2016 @ 12:40 pm

      Myslę, że spokojnie można modyfikowac ten przepis innym rodzajem mleka 🙂 pozdrawiam ciepło.

      Reply

  11. ata
    17 kwietnia, 2018 @ 10:17 am

    Zapomniałam o tym przepisie a jest tani i szybki,a chrusty pyszne, dziekuje za przypomnienie.

    Reply

  12. ata
    5 lutego, 2018 @ 7:09 pm

    Zapomniałam o tym przepisie a jest tani i szybki,a chrusty pyszne, dziekuje za przypomnienie.

    Reply

  13. Michalina Smolnicka
    17 kwietnia, 2018 @ 10:17 am

    Czy mogę użyć octu zamiast spirytusu?

    Reply

  14. Michalina Smolnicka
    8 lutego, 2018 @ 1:32 pm

    Czy mogę użyć octu zamiast spirytusu?

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.Wymagane pola są oznaczone *