Pizza Stromboli to nic innego jak prostokątna pizza zawinięta wzdłuż krótszego boku. Pierwszy raz wykonano ją w Stanach Zjednoczonych a autorami są rodowici Włosi. Stromboli podbija już cały świat w tym powolutku naszą Polskę. O tej pizzy można śmiało powiedzieć, że jest to faszerowana bułka, którą można zajadać na gorąco; jest to także świetny pomysł na zimne danie. Stromboli można zabrać ze sobą do pracy jako drugie śniadanie, czy dać dziecku do szkoły. Można także postawić na stole zamiast nuggetsów czy obok nich i podać z sosem czosnkowym na domówce pełnej znajomych. Z pewnością zrobi furorę 🙂
Przygotowałam przepis na bazie wody, z mąką typ 550 która jest odpowiednikiem włoskiej 00 i na drożdżach instant – muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego. Pizza świetnie się upiekła i nie odkształciła się. To co włożymy do środka jest tak naprawdę kwestią indywidualną. Warto wrzucić swoje ulubione dodatki.
Przepis na samo ciasto drożdżowe nadaję się także do klasycznej pizzy.
Składniki na dwie pizze:
na ciasto:
- 500 g mąki pszennej 550 (można użyć także 450)
- 280 ml ciepłej wody
- 1 jajo
- opakowanie drożdży instant 7 g
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka cukru
pozostałe składniki:
- suszone oregano i bazylia
- 10-12 plasterków salami
- 250 g pieczarek + tłuszcz do podsmażenia
- słoiczek ogórków kiszonych 500 ml
- słoiczek papryki konserwowej 500 ml
- dwa rodzaje żółtego sera, np gouda i mozarella ( po 200 g każdego)
- sól i pieprz
- 1 jajo do posmarowania ciasta po zawinięciu
- dobry jakościowo ketchup do posmarowania ciasta lub przygotować własny na szybko*
* domowy ketchup na szybko otrzymamy odparowując pokrojone pomidory z puszki na patelni, z dodatkiem odrobiny czosnku granulowanego i pieprzu.
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do dużego naczynia i zagnieść na gładką masę. Ciasto powinno być dość gęste, jeżeli swobodnie przeciska się przez palce to dodać jeszcze łyżkę lub dwie mąki. Ciasto oprószyć delikatnie mąką, przykryć ściereczka i zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Powinno podwoić soją objętość.
W czasie kiedy ciasto będzie rosło, przygotować potrzebne składniki.
Odsączyć z zalewy ogórki i paprykę. Ogórki poszatkować natomiast paprykę pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, pokroić na plastry i zrumienić na patelni, posolić dopiero kiedy będą miękkie. Sery zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć ze sobą.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą przygotować w taki sam sposób:
Z pomocą mąki rozwałkować ciasto dość cienko, na prostokąt o wymiarach około 35 x 45 – długość dostosować do wsuwanej blachy naszego piekarnika. Wierzch ciasta posmarować cienko ketchupem, pozostawiając z każdego brzegu 3 cm wolnej przestrzeni. Na ketchup wsypać odrobinę oregano i bazylii, oprószyć pieprzem. Na to dać składniki tak jakbyśmy kładli je na normalną pizzę, tyle że rzędami: najpierw np, szynka, następnie pieczarki itp. Całość posypać serem i zawinąć jak roladę wzdłuż krótszego boku. Pilnować by łączenie pozostało od spodu, boki zawinąć pod spód.
Pizze ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować dokładnie rozkłóconym jajkiem, posypać na wierzchu oregano. Wstawić do nagrzanego piekarnika – 175 stopni z termoobiegiem na 35 minut.
Przed pokrojeniem pozwolić pizzy chwilkę przestygnąć.
Smacznego!
Obserwuj bloga na instagramie oraz facebooku.
Anna Maciejewska
17 kwietnia, 2018 @ 10:13 am
Ale mi apetytu od rana narobiłaś 🙂 Zrobię w sobotę tą pizze 🙂
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:13 am
Podziel sie koniecznie swoja opinia Aniu:)
Anna Maciejewska
28 stycznia, 2016 @ 8:20 am
Ale mi apetytu od rana narobiłaś 🙂 Zrobię w sobotę tą pizze 🙂
Katarzyna Rzepecka
28 stycznia, 2016 @ 12:12 pm
Podziel sie koniecznie swoja opinia Aniu:)
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 10:13 am
Prezentuje się znakomicie 🙂 Spróbuję !:)
Anonimowy
30 stycznia, 2016 @ 6:21 pm
Prezentuje się znakomicie 🙂 Spróbuję !:)
Tomasz Piechowicz
17 kwietnia, 2018 @ 10:13 am
Pani Kasiu, czy zwykłe drożdze też się sprawdzą? 🙂
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:13 am
Oczywiście:) tylko trzeba zrobić rozczyn,z tymi instant jest szybciej 🙂
Tomasz Piechowicz
1 lutego, 2016 @ 7:21 pm
Pani Kasiu, czy zwykłe drożdze też się sprawdzą? 🙂
Katarzyna Rzepecka
2 lutego, 2016 @ 7:36 am
Oczywiście:) tylko trzeba zrobić rozczyn,z tymi instant jest szybciej 🙂
Gall
17 kwietnia, 2018 @ 10:13 am
Niezłe, można też użyć gotowej mieszanki ziół/przypraw: pomidory, czosnek i bazylia —>>> cosdlazdrowia.pl
Gall
3 lutego, 2016 @ 8:46 am
Niezłe, można też użyć gotowej mieszanki ziół/przypraw: pomidory, czosnek i bazylia —>>> cosdlazdrowia.pl
Dziurawy Kocioł
17 kwietnia, 2018 @ 10:13 am
Stromboli jeszcze nie jadłam, ale jestem fanką calzone 🙂
http://www.dziurawykociol.pl
Dziurawy Kocioł
12 lutego, 2016 @ 11:51 am
Stromboli jeszcze nie jadłam, ale jestem fanką calzone 🙂
http://www.dziurawykociol.pl
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 10:13 am
Dlaczego w przepisie na ciasto jest jajko? W ciescie na pizze nie ma przeciez jajka?
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 12:14 pm
W moim przepisie jest 🙂 Pozdrawiam.
Anonimowy
23 lutego, 2016 @ 12:50 pm
Dlaczego w przepisie na ciasto jest jajko? W ciescie na pizze nie ma przeciez jajka?
Katarzyna Rzepecka
23 lutego, 2016 @ 4:12 pm
W moim przepisie jest 🙂 Pozdrawiam.
lakierowe love89
17 kwietnia, 2018 @ 10:13 am
A jak piec bez termoobiegu? Jak dlugo i jaka temp?
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:13 am
Grzałka góra dół – około 40 minut (temperatura taka sama 175, jeżeli piekarnik gazowy to można podkręcić do 190), Jednak najlepiej patrzeć na wierzch. Pizza powinna mieć złotobrązowy kolor, musi być mocno rumiana 🙂 Pozdrawiam.
lakierowe love89
26 lutego, 2016 @ 12:13 pm
A jak piec bez termoobiegu? Jak dlugo i jaka temp?
Katarzyna Rzepecka
26 lutego, 2016 @ 5:45 pm
Grzałka góra dół – około 40 minut (temperatura taka sama 175, jeżeli piekarnik gazowy to można podkręcić do 190), Jednak najlepiej patrzeć na wierzch. Pizza powinna mieć złotobrązowy kolor, musi być mocno rumiana 🙂 Pozdrawiam.
lakierowe love89
17 kwietnia, 2018 @ 10:13 am
U mnie piecze sie niestety albi gora albo dol…niestety 🙁
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:14 am
Rozumiem, to lepiej wlaczyc najpierw dol, a pod koniec pieczenia gdyby kolor nie byl zbyt brazowy to wlaczyc górę. 40 minut powinno wystarczyc.
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 10:14 am
Robilam dzisiaj tą pizze z tego przepisu.Byla pyszna☺
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:14 am
Cieszę się, że przepis przypadł go gustu.
Pozdrawiam 🙂
lakierowe love89
26 lutego, 2016 @ 6:39 pm
U mnie piecze sie niestety albi gora albo dol…niestety 🙁
Katarzyna Rzepecka
26 lutego, 2016 @ 6:57 pm
Rozumiem, to lepiej wlaczyc najpierw dol, a pod koniec pieczenia gdyby kolor nie byl zbyt brazowy to wlaczyc górę. 40 minut powinno wystarczyc.
Anonimowy
26 lutego, 2016 @ 7:46 pm
Robilam dzisiaj tą pizze z tego przepisu.Byla pyszna☺
Katarzyna Rzepecka
26 lutego, 2016 @ 8:25 pm
Cieszę się, że przepis przypadł go gustu.
Pozdrawiam 🙂
lakierowe love89
17 kwietnia, 2018 @ 10:13 am
Dzieki za odp. A duzo ta pizza powinna w piekarniku urosnac? Wiadomo to ciasto drozdzowe wiec bywa ze kosmicznie rosnie 🙂
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:14 am
Troszke podrasta ale nie za dużo. Nie trzeba sie tym martwic 🙂
lakierowe love89
27 lutego, 2016 @ 6:31 am
Dzieki za odp. A duzo ta pizza powinna w piekarniku urosnac? Wiadomo to ciasto drozdzowe wiec bywa ze kosmicznie rosnie 🙂
Katarzyna Rzepecka
27 lutego, 2016 @ 7:43 am
Troszke podrasta ale nie za dużo. Nie trzeba sie tym martwic 🙂
lakierowe love89
17 kwietnia, 2018 @ 10:13 am
Zrobilam i wyszla super pyszna 😊
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:14 am
Super, bardzo się cieszę 🙂
lakierowe love89
27 lutego, 2016 @ 8:37 pm
Zrobilam i wyszla super pyszna ?
Katarzyna Rzepecka
27 lutego, 2016 @ 8:47 pm
Super, bardzo się cieszę 🙂
Sławomir Tomczyk
17 kwietnia, 2018 @ 12:14 pm
Narobiłaś smaka… robiłem coś podobnego ale z ciastem francukim i było to bardzo dobrze. A Twoje zdjęcia oddają naprawdę zbyt wiele 🙁
Sławomir Tomczyk
12 kwietnia, 2016 @ 11:05 am
Narobiłaś smaka… robiłem coś podobnego ale z ciastem francukim i było to bardzo dobrze. A Twoje zdjęcia oddają naprawdę zbyt wiele 🙁