Długo polowałam w tym roku na jagody. U nas w lasach praktycznie ich nie ma. Mówiłam już wszystkim moim bliskim, by kupili mi choć słoik świeżych leśnych jagód, jeżeli je tylko spotkają. No i tak. Moja siostra jadąc przez, las który ciągnie się na odcinku 15 km, zauważyła chłopca który siedział ze słoikiem jagód. Chłopca! Który miał około 10 lat. Samego w środku lasu! Serce mi się kroi, bo wiem, że jagód jest jak na lekarstwo a on siedział bardzo wystraszony, czekając aż ktoś je kupi, by zarobić kilka złotych …
Postanowiłam więc je dobrze poszanować i zrobić kilka bardzooo pysznych rzeczy. Pierwszą jest koktajl bo moje dzieciaki wprost uwielbiają koktajle z leśnych owoców – jeżyn, jagód itp. A przy okazji wypełniłam zobowiązanie wyzwania dla Lidla, bo jakiś czas temu zostałam zaproszona do wyzwania kulinarnego pt. “Miksuj, kombinuj, dobieraj i stwórz autorski mega przepis”. Co ważne, chodzi o to by przepis przygotować blenderem wykonanym ze stali nierdzewnej, marki Silvercrest, który aktualnie będzie można kupić w Lidlu z całym zestawem akcesoriów. Ten koktajl nie dość, że jest pyszny, to jeszcze jest świetną ochłodą na upalne dni. Ale nie wolno go zbyt długo trzymać w cieple.
Składniki na około 1 litr:
- szklanka leśnych jagód
- pół szklanki czarnej porzeczki
- plaster wyszorowanej cytryny (ze skórką)
- brązowy cukier – 2 łyżki (można dać ciut więcej)
- cukier z prawdziwą wanilią
- 200 ml jogurtu naturalnego (schłodzone)
- 500 ml mleka 3,2% (schłodzone)
- kilka kostek lodu
Wykonanie:
Owoce umyć pod bieżącą wodą, z porzeczek usunąć szypułki i wraz z cytryną umieścić w wysokim naczyniu blendera. Zblendować je na miazgę, dodać pozostałe składniki i całość chwilę blendować do uzyskania gładkiej masy.
To wszystko! Smacznego 🙂