Za dużo ogórków w ogródku? A może lubisz ogórki kanapkowe? Przedstawiam bardzo fajny przepis, który ucieszy podniebienie w ciemny zimowy wieczór 🙂 Lekko pikantne ogórki, chrupiące i idealne do kanapek (ale też do wypełniania przekąsek, burgerów itp). Robię je już drugi rok, i w tym roku nieco udoskonaliłam przepis, przez co są jeszcze smaczniejsze 🙂 Nie może ich zabraknąć na półce w naszej spiżarni.
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych (fajnie jest dopasować je wielkością do wysokości słoików)
- 1 czerwona papryka
- 3 szklanki wody
- 2 szklanki octu
- 2 duże ząbki czosnku
- 2,5 szklanki cukru
- 2 pełne łyżki soli
- płaska łyżka kurkumy
- na dno każdego słoika: 1 łyżeczka gorczycy, 10 ziaren kolorowego pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego
Wykonanie:
Na dno każdego słoika (mi wyszło 8 słoików 0,5 l) powkładać po łyżce białej gorczycy, 10 ziaren kolorowego pieprzu oraz 3 ziarna ziela angielskiego. Ogórki umyć dokładnie i pokroić na plasterki jednakowej grubości (około 3 mm). Układać je ciasno do słoików. Do każdego słoika dodać po dwa paseczki czerwonej papryki.
Przygotować zalewę.
Do garnka wlać ocet, wodę, cukier. Dodać obrany czosnek, kurkumę i sól. Zalewę zagotować, gorącą zalać ogórki w słoikach (czosnek odrzucić). Mocno zakręcić, i szybko przejść do pasteryzowania. Do garnka wlać gorącą wodę, tak by była zbliżona temperaturą do tej w słoikach (inaczej popękają). Pamiętać by dno wyłożyć ściereczką. Powkładać słoiki i od momentu zagotowania trzymać je we wrzątku przez 7 minut. Wyłączyć palnik, wyciągnąć słoiki, ustawić go góry dnem i pozwolić im ostygnąć 🙂
Smacznego!
Pozdrawiam ciepło,
Kasia
dulux family zone
17 kwietnia, 2018 @ 10:10 am
Bardzo dobry przepis, uwielbiam różne wariacje na temat ogórków
dulux family zone
26 lipca, 2016 @ 10:45 am
Bardzo dobry przepis, uwielbiam różne wariacje na temat ogórków
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 10:10 am
Trzy mm to jak firanka
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:11 am
Można zrobić ciut grubsze plastry jeżeli 3 mm są zbyt cienkie wg własnego upodobania.
Anonimowy
26 lipca, 2016 @ 8:25 pm
Trzy mm to jak firanka
Katarzyna Rzepecka
27 lipca, 2016 @ 2:09 pm
Można zrobić ciut grubsze plastry jeżeli 3 mm są zbyt cienkie wg własnego upodobania.
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 10:10 am
A czosnek nie dodawac
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:11 am
Tak. Odrzucić to po przygotowaniu zalewy.
Anonimowy
14 sierpnia, 2016 @ 10:39 am
A czosnek nie dodawac
Katarzyna Rzepecka
14 sierpnia, 2016 @ 12:20 pm
Tak. Odrzucić to po przygotowaniu zalewy.
Asia
20 marca, 2019 @ 8:01 pm
7 minut??????
Agnieszka
10 lipca, 2019 @ 2:51 pm
Super przepis:) robię już 2 porcje ☺️
jeleń
3 sierpnia, 2019 @ 11:00 pm
w danych do przepisu łyżeczka gorczycy, a w przepisie po łyżce. To jak w końcu?
Agata
29 sierpnia, 2019 @ 1:14 pm
Cudowny przepis! W zeszłym roku zrobiłam kilka słoików, które zostały zjedzone w oka mgnieniu. W tym roku zrobiłam większe zapasy. Ba! Wszystkie moje koleżanki i ciotki je robią 🙂
Goga
23 lipca, 2021 @ 2:14 pm
Uwielbiamy. Od 3 lat robię je co roku i nawet rozdaje po rodzince. 😀
Katarzyna Rzepecka
23 lipca, 2021 @ 8:39 pm
Super 🙂