Skip to content

Przepis na ogórki kanapkowe do słoików.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Za dużo ogórków w ogródku? A może lubisz ogórki kanapkowe? Przedstawiam bardzo fajny przepis, który ucieszy podniebienie w ciemny zimowy wieczór 🙂 Lekko pikantne ogórki, chrupiące i idealne do kanapek (ale też do wypełniania przekąsek, burgerów itp). Robię je już drugi rok, i w tym roku nieco udoskonaliłam przepis, przez co są jeszcze smaczniejsze 🙂 Nie może ich zabraknąć na półce w  naszej spiżarni.
Składniki:
  • 2 kg ogórków gruntowych (fajnie jest dopasować je wielkością do wysokości słoików)
  • 1 czerwona papryka
  • 3 szklanki wody
  • 2 szklanki octu
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2,5 szklanki cukru
  • 2 pełne łyżki soli
  • płaska łyżka kurkumy
  • na dno każdego słoika: 1 łyżeczka gorczycy, 10 ziaren kolorowego pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego

 Wykonanie:

Na dno każdego słoika (mi wyszło 8 słoików 0,5 l) powkładać po łyżce białej gorczycy, 10 ziaren kolorowego pieprzu oraz 3 ziarna ziela angielskiego. Ogórki umyć dokładnie i pokroić na plasterki jednakowej grubości (około 3 mm). Układać je ciasno do słoików. Do każdego słoika dodać po dwa paseczki czerwonej papryki.

Przygotować zalewę.

Do garnka wlać ocet, wodę, cukier. Dodać obrany czosnek, kurkumę i sól. Zalewę zagotować, gorącą zalać ogórki w słoikach (czosnek odrzucić). Mocno zakręcić, i szybko przejść do pasteryzowania. Do garnka wlać gorącą wodę, tak by była zbliżona temperaturą do tej w słoikach (inaczej popękają). Pamiętać by dno wyłożyć ściereczką. Powkładać słoiki i od momentu zagotowania trzymać je we wrzątku przez 7 minut. Wyłączyć palnik, wyciągnąć słoiki, ustawić go góry dnem i pozwolić im ostygnąć 🙂

Smacznego!

Pozdrawiam ciepło,
Kasia

Facebook /// Instagram

16 komentarzy

  1. dulux family zone
    17 kwietnia, 2018 @ 10:10 am

    Bardzo dobry przepis, uwielbiam różne wariacje na temat ogórków

    Reply

  2. dulux family zone
    26 lipca, 2016 @ 10:45 am

    Bardzo dobry przepis, uwielbiam różne wariacje na temat ogórków

    Reply

  3. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:10 am

    Trzy mm to jak firanka

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 10:11 am

      Można zrobić ciut grubsze plastry jeżeli 3 mm są zbyt cienkie wg własnego upodobania.

      Reply

  4. Anonimowy
    26 lipca, 2016 @ 8:25 pm

    Trzy mm to jak firanka

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      27 lipca, 2016 @ 2:09 pm

      Można zrobić ciut grubsze plastry jeżeli 3 mm są zbyt cienkie wg własnego upodobania.

      Reply

  5. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:10 am

    A czosnek nie dodawac

    Reply

  6. Anonimowy
    14 sierpnia, 2016 @ 10:39 am

    A czosnek nie dodawac

    Reply

  7. Asia
    20 marca, 2019 @ 8:01 pm

    7 minut??????

    Reply

  8. Agnieszka
    10 lipca, 2019 @ 2:51 pm

    Super przepis:) robię już 2 porcje ☺️

    Reply

  9. jeleń
    3 sierpnia, 2019 @ 11:00 pm

    w danych do przepisu łyżeczka gorczycy, a w przepisie po łyżce. To jak w końcu?

    Reply

  10. Agata
    29 sierpnia, 2019 @ 1:14 pm

    Cudowny przepis! W zeszłym roku zrobiłam kilka słoików, które zostały zjedzone w oka mgnieniu. W tym roku zrobiłam większe zapasy. Ba! Wszystkie moje koleżanki i ciotki je robią 🙂

    Reply

  11. Goga
    23 lipca, 2021 @ 2:14 pm

    Uwielbiamy. Od 3 lat robię je co roku i nawet rozdaje po rodzince. 😀

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      23 lipca, 2021 @ 8:39 pm

      Super 🙂

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *