Skip to content

Surówka z kapusty pekińskiej, z dodatkiem nasion konopi.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Jeżeli szukacie zdrowej surówki do obiadu, polecam Wam przygotowanie tego bardzo prostego przepisu, który jest wręcz bombą witaminową. A dlaczego? Pomijając świeże warzywa dodajemy tutaj łuskane nasiona konopi, produkt należący do kategorii superfood z racji dużej zawartości witamin, składników mineralnych a także białka. Nasionka te, idealnie nadają się do zastosowania wszędzie tam, gdzie smakowałyby nam orzechy, sezam, pestki itp. Są porównywalnie smaczne i świetnie uzupełniają bezmięsne przepisy.

Składniki:

  • nieduża główka kapusty pekińskiej
  • spora marchew
  • 1 por
  • 3 łyżki łuskanych nasion konopi
  • ząbek czosnku
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • pieprz
  • słodka papryka mielona
  • kubek jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy drobno i spryskujemy sokiem z cytryny. Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach, a bielszą część pory siekamy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. 
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i doprawiamy do smaku pieprzem oraz papryką. 
I gotowe 🙂 Z racji dodatku cytryny, a braku soli, surówka może stać w lodówce nawet kilka dni.
Smacznego!
Pozdrawiam,
Katarzyna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *