Skip to content

Sałatka meksykańska

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Sałatka meksykańska. Z fasolą, ryżem lub makaronem ryżowym, szynką i serem, ananasem i jeszcze kilkoma dodatkami, które czynią tę sałatkę wyśmienitą kompozycja smakową. Sałatka jest dość delikatna ale wyrazista w smaku. Lekko słodka, lekko słona, lekko kwaśna, lekko mięsna i serowa. A z podanej porcji wychodzą dwie spore salaterki. W sam raz na imprezę rodzinną. Polecam 🙂
Składniki:
  • 200 g ryżu parabolicznego lub 200 g makaronu ryżowego 
  • puszka słodkiej kukurydzy
  • puszka ananasa w zalewie
  • puszka białej fasoli
  • puszka czarnej fasoli
  • nieduży słoiczek papryki konserwowej
  • nieduży słoiczek ogórków konserwowych
  • 30 dag sera żółtego
  • 30 dag szynki
  • czosnek granulowany, sól i pieprz jako przyprawy
  • 6 łyżek majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
Wykonanie:
Makaron lub ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, z dodatkiem soli.
Warzywa puszkowe i słoikowe odsączyć z zalew. Paprykę, ogórki, ananasa, szynkę i ser pokroić w kostkę. Nie musi być do bardzo drobna kostka. 
Wszystkie składniki umieścić w dużym naczyniu i połączyć. Doprawić do smaku pieprzem, solą oraz czosnkiem granulowanym.
Jeżeli lubicie bardzo ostre smaki można dodać odrobinę pieprzu cayenne i pół cebulki drobniutko posiekanej.
Smacznego! 🙂

2 komentarze

  1. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:10 am

    fajny skład sałatki

    —————————–

    http://bit.ly/2eq7X30

    Reply

  2. Anonimowy
    25 października, 2016 @ 7:41 am

    fajny skład sałatki

    —————————–

    http://bit.ly/2eq7X30

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.