Sałatka meksykańska. Z fasolą, ryżem lub makaronem ryżowym, szynką i serem, ananasem i jeszcze kilkoma dodatkami, które czynią tę sałatkę wyśmienitą kompozycja smakową. Sałatka jest dość delikatna ale wyrazista w smaku. Lekko słodka, lekko słona, lekko kwaśna, lekko mięsna i serowa. A z podanej porcji wychodzą dwie spore salaterki. W sam raz na imprezę rodzinną. Polecam 🙂
Składniki:
- 200 g ryżu parabolicznego lub 200 g makaronu ryżowego
- puszka słodkiej kukurydzy
- puszka ananasa w zalewie
- puszka białej fasoli
- puszka czarnej fasoli
- nieduży słoiczek papryki konserwowej
- nieduży słoiczek ogórków konserwowych
- 30 dag sera żółtego
- 30 dag szynki
- czosnek granulowany, sól i pieprz jako przyprawy
- 6 łyżek majonezu
- 3 łyżki ketchupu
Wykonanie:
Makaron lub ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, z dodatkiem soli.
Warzywa puszkowe i słoikowe odsączyć z zalew. Paprykę, ogórki, ananasa, szynkę i ser pokroić w kostkę. Nie musi być do bardzo drobna kostka.
Wszystkie składniki umieścić w dużym naczyniu i połączyć. Doprawić do smaku pieprzem, solą oraz czosnkiem granulowanym.
Jeżeli lubicie bardzo ostre smaki można dodać odrobinę pieprzu cayenne i pół cebulki drobniutko posiekanej.
Smacznego! 🙂
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 10:10 am
fajny skład sałatki
—————————–
http://bit.ly/2eq7X30
Anonimowy
25 października, 2016 @ 7:41 am
fajny skład sałatki
—————————–
http://bit.ly/2eq7X30